Ακαδημαϊκές Εργασίες για Ίμβρο και Τένεδο

ʼρθρο της Elif Babul με τίτλο "Home or Away? On the Connotations of Homeland Imaginaries in Imbros”στον συλλογικό τόμο “Diaspora and Memory: Figures of Displacement in Contemporary Literature, Arts and Politics”, Marie-Aude Baronian, Stephan Besser, and Yolande Jansen (ed.),  Thamyris Intersecting Place, Sex and Race, No 13 [2006] Rodopi B.V. Amsterdam- New York, NY 2007

"Home or Away? On the Connotations of Homeland Imaginaries in Imbros"

 

Ένα σημαντικο ιστορικό ντοκουμέντο που ανακαλυφθηκε στα αρχεία του Τουρκικού Πρωθυπουργικού Γραφείου από τον πανεπιστημιακό Ελτσίν Ματζάρ. Παρουσιάσθηκε από τον ίδιο στο Συμπόσιο με θέμα "Οι πόλεις της Ιωνίας και του Αιγαίου" που διεξήχθη στην Χίο στις 14-16 Οκτωβρίου 2004 από το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Ανθρωπιστικών Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας".

Επίσημη Έκθεση που συνετάχθη το 1928 κατ'εντολή της Τουρκικής Πρωθυπουργίας εκ μέρους του Διευθυντή Τοπικών Δημοτικών Ζητημάτων Ναζίφ και του Επιθεωρητή του Δημοσίου Αλή Γκαλίπ και υπεβλήθη την 1η Νοεμβρίου 1928 στον Υπουργό Εσωτερικών Σουκρού Καγιά.

 

ʼρθρα των αρχαιολόγων Ηλία και Γιάννας Ανδρέου σχετικά με τις αρχαιολογικές τοποθεσίες της Ίμβρου τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ&ΤΕΧΝΕΣ".

Η Ίμβρος στην Αρχαιότητα (α' μέρος). Περιοδικό "Αρχαιολογία & Τέχνες",  Τεύχος 41, Δεκέμβριος 1991, Αθήνα, σελ. 92-100

Η Ίμβρος στην Αρχαιότητα (β' μέρος). Περιοδικό "Αρχαιολογία & Τέχνες",  Τεύχος 82, Μάρτιος 2002, Αθήνα, σελ. 75-83

 

Κείμενο του κ. Κλ. φιλολόγου - γλωσσολόγου, Ξενοφώντα Τζαβάρα, το οποίο  αποτελεί ηλεκτρονικό ανάτυπο από τις σελίδες 10-38 του τόμου 15 (62) του περιοδικού "Θρακικά" που εκδίδεται από το Θρακικό κέντρο - Εταιρεία Θρακικών Μελετών (Αθήνα, 2005-2007).


Η Ίμβρος στους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς- του κ. Ξενοφώντα Τζαβάρα

 

Μελέτη του κ. Κλ. φιλόγογου  - γλωσσολόγου, Ξενοφώντα Τζαβάρα, η οποία εκφωνήθηκε ως ανακοίνωση στα πλαίσια της 2ης Συνάντησης Εργασίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Μαρτίου 2003 στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Παν/μίου Αθηνών, από τα πρακτικά της οποίας και αναδημοσιεύεται (Τζαβάρας Ξ. 2005: «Γλωσσικές τάσεις της γενικής στο συντακτικό επίπεδο του ιμβριακού ιδιώματος», Πρακτικά της 2ης Συνάντησης Εργασίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών, Αθήνα 2005: 126-137). Το παρόν κείμενο διαφοροποιείται μόνον ως προς αφενός την προσθήκη ορισμένων συμβόλων για την πληρέστερη κατάδειξη της προφοράς των λέξεων του Ιμβριακού Ιδιώματος και αφετέρου ορισμένα επουσιώδη υφολογικά – εκφραστικά ζητήματα.

Γλωσσικές τάσεις της γενικής στο συντακτικό επίπεδο  του ιμβριακού  ιδιώματος  -  του  κ. Ξενοφώντα Τζαβάρα

 
ʼρθρο της Elif Babul το οποίο προήλθε από την μεταπτυχιακή της εργασία με τίτλο «Ανήκοντας στην Ίμβρο: Ιθαγένεια και κυριαρχία στην Τουρκική Δημοκρατία», που υποστηρίχθηκε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου τον Νοέμβριο του 2003. Το άρθρο δημοσιεύθηκε σε επιμελημένη μορφή στο: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (επιμ.), Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών. Όψεις μιας εθνικής σύγκρουσης, εκδ. Κριτική 2006, Αθήνα (σελ. 347-356).

Από την Ίμβρο στο Gokceada: Στα ίχνη της ιστορίας ενός νησιού της Elif Babul

 

Εισήγηση που παρουσιάσθηκε από την Elif Babul του Παν/μιου Bogazici στο πλαίσιο του Συνεδρίου Nationalism, Society and Culture on Post-Ottoman South East Europe που πραγματοποιήθηκε στο St. Peter@0@s College της Οξφόρδης μεταξύ 29-30 Μαΐου 2004 στο πλαίσιο του South East European Studies Programme (SEESP) του Oxford Balkan Society,  European Studies Centre, St. Anthony@0@s College. Η εισήγηση βασίζεται στην μεταπτυχιακή διατριβή της Elif Babul η οποία κατετέθη στο Tμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Bogazici τον Νοέμβριο του 2003. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση:  http://www.sant.ox.ac.uk/esc/

Belonging to Imbros: Citizenship and Sovereignty in the Turkish Republic


 

 

Εισήγηση από τους Bozbeyoglu Cavlin Alanur and Isil Onan του Παν/μίου Hacettepe της ʼγκυρας κατά τη διάρκεια του 24ου Γενικού Συνεδρίου για τον Πλυθυσμό της IUSSP (International Union for the Scientific Study of Population) που πραγματοποιήθηκε στο Salvador της Βραζιλίας μεταξύ 18-24 August 2001. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.iussp.org/  και την διεύθυνση του συνεδρίου στο: http://www.iussp.org/Brazil2001/programme.php

Changes in the Demographic Characteristics of Gokceada