Σύλλογος Ιμβρίων

Ο Σύλλογος Ιμβρίων

Ο Σύλλογος Ιμβρίων ιδρύθηκε το 1945 από Ίμβριους πρόσφυγες, με πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των μελών του στην περιοχή της Αττικής. Η πλειοψηφία των Ιμβρίων προσφύγων εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 1964 -1980, ύστερα από την εφαρμογή του «Προγράμματος Διάλυσης» του ελληνικής καταγωγής πληθυσμού από το τουρκικό κράτος στο νησί. Κύρια μέριμνα του Συλλόγου Ιμβρίων τότε ήταν η παροχή στήριξης στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, μεσολαβώντας στις ελληνικές αρχές για την έκδοση πιστοποιητικών, αδειών παραμονής και εργασίας και για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων επιβίωσής τους, όπως στέγαση, εξεύρεση εργασίας και εκπαίδευση των παιδιών τους.
 
Η δεκαετία του ’90 σηματοδότησε την αναγέννηση της Ιμβριακής διασποράς. Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των Ιμβρίων και της πατρίδας τους ενισχύθηκαν από τις τακτικές επισκέψεις τους στο νησί, κυρίως για τις διακοπές του καλοκαιριού (περισσότερα από 2.000 άτομα), αλλά και για μόνιμη ή δευτερεύουσα εγκατάσταση. Πολλές οικογένειες επισκεύασαν τα ερειπωμένα σπίτια τους (πάνω από 500) και τα κατοίκησαν ξανά. Η παροχή κινήτρων και η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών διαβίωσης (εργασία, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, κ.τ.λ.), ισονομίας και ισοπολιτείας θα μπορούσε να προκαλέσει την επιστροφή σημαντικού αριθμού Ιμβρίων για μόνιμη διαμονή στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
 
Σήμερα οι Ίμβριοι έχουν καταφέρει να σταθούν ξανά στα πόδια τους ως κοινότητα. Ο Σύλλογος Ιμβρίων έχει 5.000 εγγεγραμμένα μέλη και αποτελεί το πολυπληθέστερο σωματείο των Ιμβρίων παγκοσμίως. Το ιδιόκτητο κτίριό του στη Νέα Σμύρνη, αποτελεί φιλόξενη εστία για όλους τους Ιμβρίους και κομβικό σημείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το Ιμβριακό ζήτημα.
 
 Το όραμα του Συλλόγου Ιμβρίων, όπως και όλων των Ιμβριακών Σωματείων απανταχού της γης, είναι η ειρηνική συνύπαρξη των αυτοχθόνων Ιμβρίων με τους εποίκους άλλων εθνοτήτων, η δημιουργική τους παρουσία στην πατρίδα τους και η προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που επιβιώνει εδώ και 2.500 χρόνια.
 
Δράσεις:
 
Ο Σύλλογος Ιμβρίων διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τα ενεργάμέλη του. Στόχοι του είναι μεταξύ άλλων η προβολή του Ιμβριακού ζητήματος, η διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας των Ιμβρίων και η στήριξη των μονίμων κατοίκων του νησιού. Στους κόλπους του λειτουργούν οι ακόλουθες Επιτροπές:
 
Συντονιστική Επιτροπή Ιμβρίων (Σ.Ε.Ι.)
Στόχος της είναι η προώθηση του Ιμβριακού ζητήματος σε διεθνείς oργανισμούς σε συνεργασία με την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης και τα υπόλοιπα ιμβριακά σωματεία ανά τον κόσμο.
 
Επιτροπές Χωριών
Πρόκειται για 5 Επιτροπές (Αγίων Θεοδώρων, Αγριδίων, Γλυκέως, Ευλαμπίου-Παναγίας, Σχοινουδίου) που σκοπό έχουν τη διαρκή στήριξη των αναγκών των χωριών και των κατοίκων τους.
 
Επιτροπή Πολιτισμού και Επικοινωνίας
Στόχος της είναι η προβολή του Ιμβριακού ζητήματος και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την παραγωγή ποικίλων πολιτιστικών προϊόντων (εκδόσεις, αναμνηστικά είδη, λειτουργία ιστοσελίδας Συλλόγου Ιμβρίων, κ.ά.)
 
Επιτροπή Νεολαίας
Στόχος της είναι η σύνδεση των νέων Ιμβριακής καταγωγής με την ιδιαίτερη πατρίδα τους και η προώθηση του εθελοντισμού μέσα από αθλητικές δραστηριότητες (ποδοσφαιρική ομάδα «ΙΜΒΡΟΣ», επιτραπέζια αντισφαίριση, μπιλιάρδο), λειτουργία χορευτικού συγκροτήματος (παιδιά, ενήλικες, αρχάριοι και προχωρημένοι) και διοργάνωση εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά σεμινάρια, μαθήματα Τουρκικών, εκδρομές, βραδιές μουσικής και κινηματογράφου, κ.ά.).
 
Επιτροπή Κυριών
Απαρτίζεται από δραστήριες γυναίκες Ιμβριακής καταγωγής, με στόχο την προσφορά φιλανθρωπικού έργου, την αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων και τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων (αιμοδοσίες, εκδρομές, προβολή ιμβριώτικης κουζίνας, ομιλίες, κ.ά.).
 
Στην έδρα του Συλλόγου Ιμβρίων φιλοξενούνται δύο ακόμη «αδελφά» σωματεία:
 
Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ιμβρίων (Ν.Ο.Ι.), ανεξάρτητο σωματείο με στόχο τη διάδοση και την εκλαΐκευση των ναυτικών αθλημάτων. Είναι μέλος της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α.Τ.Κ. Διατηρεί τμήμα ελεύθερης κατάδυσης και υποβρύχιας αλιείας με διακρίσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
 
Ο Σύλλογος Τενεδίων «Ο ΤΕΝΝΗΣ», ανεξάρτητο σωματείο που ιδρύθηκε το 2007 και εκπροσωπεί τους Τενέδιους πρόσφυγες που διαμένουν στην Αττική.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Σύλλογος Ιμβρίων
Ελευθερίου Βενιζέλου 80,
171 22 Νέα Σμύρνη/Αττική
Τηλ:+30- 210-9347957
Φάξ: +30-210-9345096
e-mail: info@imvrosisland.org

Ωράριο γραμματείας καθημερινά : 09:00-13:00 και 18:00-21:00
Η γραμματεία είναι κλειστή το Σάββατο και την Κυριακή
Το κυλικείο του Συλλόγου είναι ανοικτό όλη την εβδομάδα