Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης

 Η Ιμβριακή ΄Ενωση Μακεδονίας-Θράκης το παλαιότερο σήμερα, μαζί με την Πανιμβριακή Αδελφότητα της Νέας Υόρκης, ιμβριακό σωματείο ιδρύθηκε το 1927, προκειμένου να υποστηρίξει τα δίκαια των στρατευμένων στον Ελληνικό Στρατό Ιμβρίων που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς και εκείνων που από φόβο για το νέο καθεστώς κατέφυγαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.

           
Η δράση της Ιμβριακής ΄Ενωσης, από την ίδρυσή της ως σήμερα υπήρξε συνεχής και αδιάπτωτη, πάντα συνεπής στους σκοπούς της και προσηλωμένη στις καταστατικές αρχές της, που υπαγορεύτηκαν από την αγάπη προς τη γενέτειρα, την μεταξύ τους αλληλεγγύη και τη διατήρηση της ταυτότητας των αποδήμων στη Μακεδονία και Θράκη Ιμβρίων.
 
Καλύπτοντας κάτω από τα φτερά της κάθε συμπατριώτη που αναγκαστικά κατέφυγε στον γεωγραφικό αυτό χώρο, η Ιμβριακή ΄Ενωση έδωσε σ΄ ολόκληρη την έως τώρα διαδρομή της ένα σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ιμβρίων στην Ελλάδα, αλλά και την υπεράσπιση των δικαίων της ΄Ιμβρου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των κατοίκων της.
 
Αξιόπιστος συμπαραστάτης του Πάνου Δημητριάδη, που με σθένος αγωνίστηκε για το αυτοδιοίκητο των νησιών ΄Ιμβρου και Τενέδου για πολλά χρόνια μετά την καταστρατήγηση του 14ου άρθρου Συνθήκης της Λωζάννης, αντιλαμβανόμενη από την πρώτη στιγμή τη βαρύτητα των μέτρων του Προγράμματος Διάλυσης του 1964, ανέλαβε την πρωτοβουλία κινητοποίησης των ανά τον κόσμο Ιμβρίων. Σε άμεση και διαρκή επαφή με τους τοπικούς παράγοντες της ΄Ιμβρου, αποδύθηκε σ΄ ένα αγώνα δρόμου ενημέρωσης των κυβερνητικών παραγόντων με υπομνήματα και επισκέψεις τους αρμόδιους.
 
Διέθεσε όλες τις δυνάμεις της για την ανακούφιση των νεοπροσφύγων, οι οποίοι κατά δεκάδες κατέφθαναν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Θράκη και τη Μακεδονία και, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαδική εγκατάστασή τους, που ήταν το κυρίαρχο αίτημα της εποχής.
 
΄Ηταν η Ιμβριακή ΄Ενωση που πρωτοστάτησε, μπαίνοντας η δεκαετία του ΄80, στην εκστρατεία ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης για το έγκλημα, που συντελείτο εις βάρος των Ιμβρίων και Τενεδίων εν καιρώ ειρήνης. Με κύριο μοχλό το περιοδικό Ιμβριώτικα , ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια σε συνεργασία με την Εταιρία Μελέτης ΄Ιμβρου και Τενέδου και τον σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, διεξήγαγε ένα μαραθώνιο πληροφόρησης αναφορικά με όσα συντελέσθηκαν στα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, διακηρύσσοντας ότι το θέμα της ΄Ιμβρου και της Τενέδου παραμένει ανοιχτό και ότι είναι απαραίτητη και αναγκαία η επανόρθωση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν από την παραβατική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.
 
Ο αγώνας αυτός στον οποίο τα διοικητικά συμβούλια διέθεσαν όλες τις δυνάμεις και κάθε ικμάδα τους, δεν πήγε χαμένος. Βήμα το βήμα προσήλκυσε το ενδιαφέρων των μέσων επικοινωνίας και κέρδισε τη συμπάθεια των απλών ανθρώπων, που ευαισθητοποιημένοι έδωσαν το χέρι τους για την έμπρακτη υποστήριξη των διαμενόντων ακόμη στα νησιά, εγκαινιάζοντας την αναστήλωση του τόπου και της κοινωνίας. Μπροστά στο φαινόμενο αυτό ο πολιτικός κόσμος εγκαταλείποντας τις όποιες επιφυλάξεις του συντάχθηκε με την κοινή γνώμη και να ενστερνίσθηκε την υπόθεση των δύο νησιών.
 
Δεν έμενε πια παρά να κινητοποιηθεί και το διεθνές περιβάλλον.
 
Γαλουχημένη πατριωτικά η καινούρια γενιά από τους γονείς της που έδωσαν αγώνατους στην προσπάθεια να σταθούν όρθιοι μετά τον ξεριζωμό και με γεμάτη τη φαρέτρα της από την προηγηθείσα συλλογική δράση, διεύρυνε το μέτωπο του αγώνα μεταφέροντάς το στο Ευρωπαϊκό πεδίο.
 
Σήμερα, που λόγω της διεθνούς συγκυρίας περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η συντονισμένη δράση των Ιμβρίων, η Ιμβριακή Ένωση, έχει να προσφέρει στον αγώνα για ένα καλλίτερο αύριο στα νησιά ΄Ιμβρο και Τένεδο, την συσσωρευμένη εμπειρία της από μια μακρόχρονη δράση που της έχει διδάξει την αποστασιοποίηση από τις ακρότητες και τη διαχείριση της αγωνιστικότητας με ψυχραιμία και σύνεση. Το απόσταγμα αυτό της τριβής και της καμίνευσης με τα πράγματα είναι, ίσως, στην παρούσα φάση η σημαντικότερη παράμετρος ορθολογικής και επιτυχούς προσέγγισης του πολυσήμαντου ζητήματος των νησιών, που πολύπλευρα και πολύτροπα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 
Έτσι υπόσχεση της Ιμβριακής ΄Ενωσης Μακεδονίας-Θράκης, προσανατολισμένης πάντοτε στην αρραγή διατήρηση των δεσμών των μελών μεταξύ τους και με την πολιτισμική ταυτότητα τους, αποτελεί η απ΄ ανέκαθεν σταθερή και αταλάντευτη προσήλωσή της στον ακατάβλητο αγώνα διασφάλισης των δικαίων των νησιών - το λίκνο της παράδοσης και του πολιτισμού τους.
 
Δραστηριότητα της Ι.Ε.Μ.Θ.
 
Η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, το Πνευματικό Κέντρο της στην Κ. Τούμπα Θεσσαλονίκης και διοικείται από εννεαμελές Δ.Σ. που εκλέγεται ανά τριετία από τα μέλη της.
Στόχοι της είναι:
 
·          η προώθηση και προβολή του Ιμβριακού προβλήματος καθώς και η βελτίωση των συνθηκών των απομεινάντων Ιμβρίων και Τενεδίων στα νησιά καθώς και όσων ενδιαφέρονται για επαναπατρισμό ή έστω για περιοδική παραμονή σ’ αυτά.
 
·          η συμμετοχή της Ι.Ε.Μ.Θ. στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της πόλης
 
·          η συσπείρωση των μελών της Ιμβριακής Ένωσης και η ενεργοποίησή τους στα πλαίσια των δραστηριοτήτων στις διάφορες Επιτροπές και Τμήματα:
 
 Περιοδικό «ΙΜΒΡΙΩΤΙΚΑ»
      Βήμα ελεύθερης διακίνησης γνώμης και ιδεών και, μέσο επικοινωνίας και προβολής του έργου της Ιμβριακής ΄Ενωσης. 
 
 Συντονιστική Επιτροπή Ιμβρίων (Σ.Ε.Ι.)
Όργανο προώθησης του Ιμβριακού ζητήματος στους Διεθνείς Οργανισμούς σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών και τα υπόλοιπα Ιμβριακά Σωματεία από όλο τον κόσμο.  
 
 Τμήμα Κυριών
      Τμήμα βασιζόμενο στην εθελοντική εργασία και προσφορά, με καλή
      οργάνωση που έχει προσφέρει εδώ και χρόνια πολύτιμες υπηρεσίες
      στην ΙΕΜΘ.
     
  Τμήμα Νεολαίας
      Είναι το μέλλον της Ιμβριακής Ένωσης Το φυτώριο όπου
      καλλιεργείται το όραμα και η ηγεσία του μέλλοντός της ανάμεσα
      άξιους και πρόθυμους νέους
 
 Τμήμα Χορωδίας
       Εκπροσωπεί την μουσική καλλιέργεια στην Ιμβριακή Ένωση, με
       πολλές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Ίμβρο και αλλού.
 
 Χορευτικό Τμήμα Παραδοσιακών Χορών
      Νεοσύστατο τμήμα υποσχόμενο να μεταβιβάσει στους νέους και να
      συνεχίσει τη χορευτική παράδοση του τόπου μας,
 
 Επιτροπές Χωριών
      Η Επιτροπή κάθε χωριού της Ίμβρου ενδιαφέρεται για τα ιδιαίτερα
      προβλήματα του κάθε χωριού και συνεργάζεται με την αντίστοιχη
      Επιτροπή του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών και το Δ.Σ. της Ι.Ε.Μ.Θ.
 
 Τμήμα Αιμοδοσίας
      Νέο τμήμα που στοχεύει στη δημιουργία Τράπεζας Αίματος, μιας
      έμπρακτης ανθρωπιστικής συνεισφοράς εκ μέρους της Ιμβριακής
      Ένωσης
 
 Επιτροπή Βοήθειας και Αλληλεγγύης
      Ασχολείται με κάθε είδους βοήθεια προς τα μέλη της και τους
      διαμένοντες στην Ίμβρο συμπατριώτες μας. Από εύρεση εργασίας ως
     τη νοσηλεία και ό,τι άλλο χρειαστεί.
 
 Επιτροπή Αρχείου και Βιβλιοθήκης
      Δραστηριοποιείται με τη διαφύλαξη και τακτοποίηση του αρχείου της
      Ιμβριακής Ένωσης καθώς και με συλλογή διάφορων εντύπων και
      εγγράφων που αφορούν την Ίμβρο και την Τένεδο.
 
 Επιτροπή Κτιρίου
      Ασχολείται με την συντήρηση του κτιρίου και οτιδήποτε αφορά την
      εύρυθμη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου.
 
 Τμήμα «Φίλοι της Ίμβρου – Aντεπιστέλλοντα μέλη»
      Είναι το τμήμα που φιλοδοξούμε να φέρει κοντά μας καθένα μη
     ΄Ιμβριο που αγαπά τα νησιά και νοιάζεται γι’ αυτά.
 
 
Στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Ε.Μ.Θ. στεγάζονται τα αδελφά Σωματεία:
 
 Εταιρεία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου
      Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1986 και ασχολείται με την έρευνα και
      μελέτη της ιστορίας, του πολιτισμού και της προοπτικής του
      μέλλοντος των νησιών, λειτουργώντας ως δεξαμενή γνώσεων και
      ιδεών. (www.emit.gr)  
 
 
 Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Νέα Ίμβρος»
      Ασχολείται με την εξασφάλιση γης στα 203 Ίμβρια μέλη του, στην
      περιοχή Φιλύρου Θεσσαλονίκης.
 
 
* Στα άμεσα σχέδια μας προβλέπεται η Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων, τμήμα Φωτογραφίας και Αρχείου Φωτογραφίας και αρκετά ακόμη.
  
 
 
             
Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Δημητσάνας 47,
544 54 Κάτω Τούμπα/Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 989654
Φάξ: +30 2310 936180
e-mail:imvros27@otenet.gr
www.imvrosisland.org
Ωράριο γραμματείας καθημερινά :18:00-21:00
Η γραμματεία είναι κλειστή το Σάββατο και την Κυριακή
Το Εντευκτήριο της Ένωσης είναι ανοικτό όλη την εβδομάδα από τις 17.00 και μετά,
Δευτέρα Ρεπό, Σαββατοκύριακο όλη την ημέρα