Πως πάμε στην Ίμβρο

Η Ίμβρος (τουρκική ονομασία Gokceada [Γκιοκτσέαντα]) ανήκει στον Νομό Τσανάκκαλε της Τουρκίας. Δυστυχώς επί του παρόντος δεν υπάρχει απευθείας συγκοινωνία με τα γύρω ελληνικά νησιά της Σαμοθράκης και της Λήμνου, ούτε και με την Αλεξανδρούπολη. Από την Λήμνο υπάρχει σύνδεση με το λιμάνι του Κέπεζ (Kepez) στην ασιατική ακτή των Δαρδανελλίων από όπου μπορείτε να περάσετε στην Ίμβρο (βλ. παρακάτω δρομολόγιο Γ)

Στην Ίμβρο μπορείτε να περάσετε από δύο τουρκικά λιμάνια: Το λιμάνι του Τσανάκκαλε [Canakkale] είτε το λιμάνι του Καμπάτεπε [Κabatepe] που βρίσκεται στην Χερσόνησο της Καλλίπολης.
Το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου [Kuzulimanι] της Ίμβρου απέχει ναυτικά 32 μίλια από το Τσανάκκαλε, και 14 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Καμπάτεπε.
Το δρομολόγιο από το Καμπάτεπε προς Ίμβρο διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά. Από το Τσανάκκαλε διαρκεί 2 ώρες περίπου.

Για να δείτε τον χάρτη της Ίμβρου, πατήστε εδώ

Α) Για να πάμε στην Ίμβρο από Αθήνα μπορούμε να ακολουθήσουμε τρία εναλλακτικά δρομολόγια:

1) Το συντομότερο και ανετότερο:
Με την πρωϊνή πτήση της Ολυμπιακής ή της Aegean φτάνουμε στην Αλεξανδρούπολη. Μετά, με ειδικά Ελληνικά ταξί που έχουν την άδεια να περνάνε τα σύνορα από τον Έβρο (τελωνείο Κήπων) φτάνουμε σε 2-2,5 ώρες περίπου (διαδρομή 190 χλμ., υπολογίστε και την διέλευση των συνόρων) στο λιμάνι του Καμπάτεπε από όπου παίρνουμε το πρωϊνό πλοίο για την Ίμβρο. (Δείτε τον σχετικό πίνακα των δρομολογίων παρακάτω) Πρέπει οπωσδήποτε να έχετε κλείσει το ταξί εκ των προτέρων τηλεφωνικά από την Αθήνα. Παρακάτω, σας παραθέτουμε ενδεικτικά δύο τηλέφωνα ταξί. Από το Τσανάκκαλε έχει πλοίο για την Ίμβρο μόνο κάθε Πέμπτη και Κυριακή και αυτό με καταμαράν που δεν παίρνει αυτοκίνητο. Επίσης, έχετε υπόψη ότι το ταξίδι από το Καμπάτεπε διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά ενώ από το Τσανάκκαλε 2 ώρες. Η διαδρομή με φέρρυ από την Μάδυτο προς Τσανάκκαλε διαρκεί μισή ώρα και η απόσταση Μάδυτου-Καμπάτεπε είναι περίπου 8 χιλιόμετρα.

Αυτή βέβαια είναι και η πιο ακριβή διαδρομή για την Ίμβρο καθώς το εισιτήριο της Ολυμπιακής είναι τσουχτερό και το ταξί ζητάει 180 Ευρώ για μία διαδρομή, ανεξαρτήτως ατόμων. Γι' αυτό ακριβώς συμφέρει να είναι τέσσερα άτομα για μία άνετη και φθηνότερη διαδρομή.

2) Για όσους θέλουν αμάξι στην Ίμβρο:
Είναι πράγματι απαραίτητο στο νησί επειδή δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία με τα ελληνικά χωριά και τα ταξί δεν εξυπηρετούν πάντα. Τα καλά όμως, κόποις κτώνται ! Πρέπει να διασχίσετε 1050 χλμ. από την Αθήνα μέχρι το λιμάνι του Καμπάτεπε στην Χερσόνησο της Καλλίπολης ! (Εντυπωσιακή διαδρομή, που διασχίζει την Ελλάδα απ΄άκρη σ'άκρη. Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Έβρος. Διαρκεί 13-14 ώρες (Αθήνα-Θεσσαλονίκη 5 ώρες, Θεσσαλονίκη-Τελωνείο Κήπων 4 ώρες, Κήποι-Λιμάνι Καμπάτεπε 3-3,5 ώρες- συνυπολογίζοντας και τον χρόνο των διατυπώσεων στο τελωνείο και τα ψώνια στο Duty Free-περίπου 30-45 λεπτά).

Για να μην ταλαιπωρηθείτε, προτείνουμε κάποια διανυκτέρευση στο ύψος της Καβάλας ή της Αλεξανδρούπολης, στην οποία θα φτάσετε το μεσημέρι της πρώτης ημέρας του ταξιδιού. Έτσι, την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσετε νωρίς το πρωϊ και θα περάσετε με άνεση τα σύνορα και σε δυόμιση-τρείς ώρες περίπου θα είστε στο λιμάνι του Καμπάτεπε (Αλεξ/πολη-Καμπάτεπε: 190 χλμ με αρκετές στροφές μετά από την Κεσάνη). Για την χειμερινή περίοδο, επειδή τα δρομολόγια είνα πιό αραιά, στην περίπτωση που διανυκτερεύσετε πιο πριν από την Αλεξανδρούπολη (π.χ. Καβάλα ή Ξάνθη-Κομοτηνή), είναι πολύ πιθανό να χάσετε το πλοίο των 11:00 από μία μικρή καθυστέρηση το επόμενο πρωϊ, οπότε πάτε για το δρομολόγιο των 18:00.

Σας συστήνουμε επίσης να γεμίσετε πλήρως το ντεπόζιτο της βενζίνης από την Ελλάδα (πριν το τελωνείο των Κήπων) επειδή στην Ελλάδα η αμόλυβδη βενζίνη είναι πιο φτηνή από την Τουρκία.

3) Μέσω Μυτιλήνης:
Από τη Μυτιλήνη, περνάμε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας που βρίσκεται απέναντι. Δρομολόγια εκτελούν καθημερινά δρομολόγια πλοία Ελληνικών και Τουρκικών εταιρειών και μπορείτε να προμηθετείτε εισητήρια από τα τοπικά πρακτορεία της Μυτιλήνης. Η διαδρομή διαρκεί 90 λεπτά. Τα πλοία παίρνουν 15-18 αυτοκίνητα και οι τιμές των εισιτηρίων είναι:

-Για τους επιβάτες:
Μετ' επιστροφής:      6-7 Ευρώ

-Για τα αυτοκίνητα:  40-50 Ευρώ

(Επειδή οι τιμές και οι ώρες των δρομολογίων αλλάζουν κατά καιρούς, παρακαλούμε να ελέγξετε και προσωπικά αυτά που ισχύουν πριν από την αναχώρησή σας για Μυτιλήνη)

Από το Αϊβαλί, παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο προς βορρά, περνάμε από το Αδραμύτιο (Edremit στα Τουρκικά) ο δρόμος ανεβαίνει το όρος Ίδη και μετά από μία πολύ ωραία διαδρομή φτάνουμε στο Τσανάκκαλε. Η όλη διαδρομή είναι περίπου 180 χλμ, ο δρόμος έχει αρκετές και στενές στροφές στα σημεία που διασχίζουν την Ίδη. Ιδιαίτερη προσοχή να δείξετε κατά μήκος της παραλιακής του Αδραμυτινού Κόλπου (Edremit Korfezi) όπου ο δρόμος διασχίζει παραθεριστικούς οικισμούς.

Από το Τσανάκκαλε έχει πλοίο για την Ίμβρο μόνο κάθε Παρασκευή και αυτό με καταμαράν που δεν παίρνει αυτοκίνητα. Οπότε, μοναδική σας επιλογή προς το παρόν είναι το απογευματινό δρομολόγιο από το λιμάνι του Καμπάτεπε, το οποίο βρίσκεται στην Χερσόνησο της Καλλίπολης άρα υπάρχει χρόνος και για κάποια ψώνια στην αγορά του Τσανάκκαλε. Μήν καθυστερείτε όμως πολύ καθώς πρέπει να συνυπολογίσετε και τον χρόνο μετάβασης από το Τσανάκκαλε στην Μάδυτο με φέρρυ και την διαδρομή από εκεί μέχρι το Καμπάτεπε. (Μεταξύ Μαδύτου (Eceabat στα τουρκικά) προς Τσανάκκαλε κάθε μισή ώρα έχει φέρρυ. Η διαδρομή διαρκεί μισή ώρα και μετά, η οδική απόσταση Μαδύτου-Καμπάτεπε είναι περίπου 8 χιλιόμετρα).

Προσοχή: Εάν ταξιδεύετε Σαββατοκύριακο να φροντίσετε να είστε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από την αναχώρηση του πλοίου στο λιμάνι καθώς δημιουργούνται μεγάλες ουρές από τα αυτοκίνητα των παραθεριστών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.


Β) Για να πάμε στην Ίμβρο από Θεσσαλονίκη/Βόρεια Ελλάδα: Βλ: Για όσους θέλουν αμάξι στην Ίμβρο

Γ) Από Λήμνο: Εξυπηρετεί μόνο όσους βρίσκονται στην Λήμνο και αυτό διότι δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με την Ίμβρο (που απέχει μόνο είκοσι λεπτά!) αλλά με το Κέπεζ, ένα λιμάνι της ασιατικής ακτής των Δαρδανελλίων πλάϊ στην πρωτεύουσα του Νομού, το Τσανάκκαλε. Το δρομολόγιο είναι ΜΥΡΙΝΑ-ΚΕΠΕΖ και αντίστροφα. Για την Ίμβρο μπαίνει λεωφορείο που κάνει την διαδρομή μεταξύ των λιμανιών KEΠΕΖ-ΚΑΜΠΑΤΕΠΕ. Δηλαδή το λεωφορείο περνάει με τοπικό φέρρυ από την ασιατική ακτή των Δαρδανελλίων όπου βρίσκεται το ΚΕΠΕΖ στην ευρωπαϊκή και φτάνει στην άκρη της Χερσονήσου της Καλλίπολης όπου βρίσκεται το λιμάνι του Καμπάτεπε απέναντι από την Ίμβρο. Από εκεί οι επιβάτες περνούν με άλλο πλοίο στην Ίμβρο... (μέσω... Τασκένδης δηλαδή). Τα δρομολόγια είναι όπως παρακάτω:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Δ) Από Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη:

 • Οδικώς με Ι.Χ. : Το λιμάνι του Καμπάτεπε είναι καταλληλότερο για όσους έρχονται από Κωνσταντινούπολη και του Τσανάκκαλε για όσους έρχονται από την Σμύρνη. Το Καμπάτεπε απέχει περίπου 350 Km από την Κωνσταντινούπολη. Το Τσανάκκαλε απέχει 330 χλμ από την Σμύρνη.
   
 • Αεροπορικώς:
  Υπάρχουν επίσης πτήσεις της τουρκικής Atlas Jet από το Τσανάκκαλε προς διάφορους εσωτερικούς προορισμούς της Τουρκίας και φυσικά την Κωνσταντινούπολη.
  Για περισσότερες πληροφορίες: www.atlasjet.com. Τηλέφωνα Atlasjet σε Τσανάκκαλε: +90-286-2135969, σε Κων/πολη: +90-212-4589500
   
 • Με λεωφορείο: Δρομολόγια λεωφορείων απευθείας μεταξύ Ίμβρου και Κων/πολης, Σμύρνης και άλλων πόλεων της Τουρκίας εκτελούν οι εταιρείες Radar και Canakkale Truva.

  Τηλέφωνα:
  Ίμβρος (Παναγία) : 0286-887 42 42
  Από οπουδήποτε στην Τουρκία : 444 00 17

  Δρομολόγια:
  Αναχώρηση από Ίμβρο 06:15 π.μ.
  Αναχώρηση από Κων/πολη: 09:45 μ.μ. (Σταθμ. Λεωφορείων Harem- Ασιατική πλευρά)
  και 11:00 μ.μ. (Σταθμ. Λεωφορείων Esenler-Ευρωπαϊκή πλευρά)
  Τηλέφωνα:
  Ίμβρος (Παναγία) : 0286-887 43 43
  Σταθμ. Λεωφορείων Harem- Ασιατική πλευρά : 0216-553 81 91
  Σταθμ. Λεωφορείων Esenler-Ευρωπαϊκή πλευρά : 0212-658 09 70

  Δρομολόγια:
  Αναχώρηση από Ίμβρο 06:15 π.μ.
  Αναχώρηση από Κων/πολη: 11:00 μ.μ. (Σταθμ. Λεωφορείων Esenler-Ευρωπαϊκή πλευρά

Ε) Μία εναλλακτική πρόταση για ταξίδι στην Ίμβρο με αυτοκίνητο - goimvros.gr

To goimvros είναι μια ανεξάρτητη πύλη που συνδέει τους Ίμβριους αλλά και οποιονδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί την Ίμβρο (ή να επιστρέψει) και θέλει να μοιραστεί τα έξοδά του ταξιδιού του.

Απλά ανακοινώνεις πότε επιθυμείς να ταξιδέψεις στην Ίμβρο στο goimvros.gr και με τη βοήθειά του βρίσκεις συνταξιδιώτες, με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς τα έξοδα αλλά και τη συντροφιά στο ταξίδι αυτό.

Το goimvros σε βοηθάει επίσης να κινηθείς και εντός Ίμβρου! Γνώρισε ανά πάσα στιγμή το δρομολόγιο μέσα στο νησί αλλά επίσης στο Καμπάτεπε ή στο Τσανάκαλε που κάνει κάποιος, o οποίος επιθυμεί να μοιραστεί τη διαδρομή μαζί σου!

 

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ:

Στην Ίμβρο δεν υπάρχει αξιόλογη τουριστική υποδομή. Εκτός από διάφορες πανσιόν στα νεόκτιστα χωριά των εποίκων και στο παλιό Κάστρο, υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία στην χώρα (Παναγία), στο Κάστρο στο Γλυκύ και στους Αγίους Θεοδώρους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.gokceadarehberi.com

Σε περίπτωση που δεν βρείτε θέση πουθενά, η καλύτερη λύση μπορεί να αποδειχθεί το τροχόσπιτο. Δεν σας συμβουλεύουμε να κάνετε ελεύθερο κάμπιγκ με σκηνή.

Πρόβλημα λειψυδρίας δεν παρουσιάζεται συχνά, καθώς το νησί διαθέτει άφθονα νερά και τα δίκτυα κοινής ωφελείας των χωριών έχουν επισκευασθεί με τις προσπάθειες των Ιμβρίων του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Στην χώρα (Παναγία-Merkez) υπάρχουν όλα τα βασικά είδη ανάγκης.

Τέλος, παραθέτουμε κάποια χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες. Καλή αντάμωση στην Ίμβρο !


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012)

Α) ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ (Καλοκαίρι από 17.08.2012 έως 1.09.2012):

 

  Δρομολόγια Ίμβρου-Καμπάτεπε

Από το Καμπάτεπε Από την Ίμβρο
08:00 07:00
10:00 10:00
12:00 12:00
14:00 14:00
16:00 16:00
18:00 18:00
20:00 20:00
22:00* 22:00*

 (*) Τα δρομολόγια με αστερίσκο θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της εορτής του Ραμαζάν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

 

Δρομολόγια Καταμαράν από τον λιμένα Τζόνκμπαϊρι του Τσανάκκαλε προς Ίμβρο (δεν παίρνει αυτοκίνητο):

Αναχώρηση από Τσανάκκαλε προς Ίμβρο
Πέμπτη 09:00
Κυριακή 20:30

 

Αναχώρηση από Ίμβρο προς Τσανάκκαλε
Δευτέρα 08:00
 Παρασκευή
18:30

B) ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

1- ΤΑΞΙ : ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Πέπλος Έβρου) 00306944848527
2- ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΜΠΟΥΖΑΝΗΣ: 00902868874247 & 00902868873592
(Οινοποιείο και εστιατόριο στο χωριό Αγρίδια. Ιστοσελίδα: www.barbayorgo.com)
3- Τουρκικά Ξενοδοχεία: Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: http://www.gokceadarehberi.com
4- ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ:
Τουρκία:     090
Ίμβρος:       0286
Όταν καλούμε Ελλάδα από Τουρκία:     0030-Αριθμός τηλεφώνου

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ