Δελτία τύπου
02-11-2010 - Δελτίο Τύπου των Ιμβριακών Συλλόγων για τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτριο Δρούτσα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ιμβρίων (ΣΕΙ) αποτελούμενη από τους Πάρι Ασανάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων (Αθηνών), Στέλιο Πούλαδο, Γενικό Γραμματέα, και Κώστα Χριστοφορίδη, μέλος ΣΕΙ, συναντήθηκε σήμερα στις 5 μ.μ. με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτριο Δρούτσα.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ιμβρίων για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία αναφορικά με τους πρωτοφανούς έκτασης και αγριότητας βανδαλισμούς που διέπραξαν άγνωστοι στο ελληνικό νεκροταφείο της Παναγίας Ίμβρου στις 29 Οκτωβρίου 2010. Ζήτησε στη συνέχεια να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της ΣΕΙ και των Ιμβριακών σωματείων που μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνάντηση του Ιανουαρίου του 2010 και επανέλαβε το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Υπουργείου Εξωτερικών για την προσπάθεια που καταβάλλουν την τελευταία 20ετία οι απόδημοι Ίμβριοι να ανακτήσουν τους δεσμούς με τη γενέτειρά τους. Εξέφρασε τέλος την επιθυμία του να επισκεφθεί σύντομα την Ίμβρο.

Οι εκπρόσωποι των απανταχού Ιμβριακών σωματείων εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες των Ιμβρίων για τα άμεσα αντανακλαστικά του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του κ. Υπουργού προσωπικά σε σχέση με το περιστατικό, καθώς και την ανυπομονησία τους να τον υποδεχθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Σε συνδυασμό και με την άμεση και κατηγορηματική καταδίκη των πράξεων αυτών και από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν την επανάληψή τους, αλλά και με την ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινής γνώμης που προκάλεσαν, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, οι Ίμβριοι ευελπιστούν ότι το δυσάρεστο αυτό περιστατικό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για επίσπευση συγκεκριμένων μέτρων που θα επιτρέψουν την επιστροφή ακόμη περισσότερων Ιμβρίων στις πατρογονικές τους εστίες, σύμφωνα με τη δημόσια προτροπή του Τούρκου Πρωθυπουργού αλλά και τον άτυπο διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ των εκπροσώπων των Ιμβρίων και των τουρκικών αρχών μετά την υιοθέτηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ίμβρο και την Τένεδο το 2008.    
 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΜΒΡΙΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

PANIMBRIAN BENEVOLENT SOCIETY (NEW YORK)

 
30-10-2010 - Δελτίο Τύπου των Ιμβριακών Συλλόγων για τον βανδαλισμό του Κοιμητηρίου Παναγίας Ίμβρου

Δελτίο Τύπου

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΙΜΒΡΟΥ

Καταστράφηκαν 78 χριστιανικοί τάφοι με πρωτοφανή βαρβαρότητα. Αγανακτισμένοι οι Ίμβριοι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Την 29η Οκτωβρίου (εθνική επέτειο για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας) άγνωστοι εισέβαλαν στο νεκροταφείο της Παναγίας, πρωτεύουσας του νησιού, και κατέστρεψαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα 78 τάφους. Σε αυτοψία που διενεργήθηκε από τις επίσημες αρχές διαπιστώθηκε η ακριβής έκταση της καταστροφής.

Οι Ίμβριοι απανταχού της γης έχουν συγκλονιστεί από την αποτρόπαιη αυτή πράξη. Εδώ και 20 χρόνια, οι βίαια εκδιωγμένοι Ίμβριοι επιστρέφουν στην πάτρια γη για να ξαναχτίσουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους, τις βεβηλωμένες εκκλησίες τους και να οικοδομήσουν συνειδητά γέφυρες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με την τουρκική κοινωνία.

Η βάρβαρη αυτή πράξη έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο συστηματικός διωγμός που υπέστησαν οι Ίμβριοι και Τενέδιοι έχουν καταγραφεί από εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ίδιες εκθέσεις, υποδεικνύουν στην τουρκική πλευρά και τους τρόπους διόρθωσης αυτών των αδικιών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς κάποιοι κύκλοι συνεχίζουν να επιμένουν στην πολιτική της μισαλλοδοξίας.

Αναμένουμε λοιπόν από τις τουρκικές αρχές, να ενεργήσουν άμεσα για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Αντίστοιχα αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές την έμπρακτη στήριξη των λιγοστών συμπατριωτών μας που βρίσκονται σήμερα στο νησί. 

Για λεπτομερή ενημέρωση μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα των Ιμβριακών φορέων: www.imvrosisland.org
 

 
27-01-2010 - Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωβουλή καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου

 
25-01-2010 - Αναφορικά με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας «Taraf» περί στιχομυθίας μεταξύ ανώτατων αξιωματικών που επιβεβαιώνει τον προμελετημένο και επίσημο χαρακτήρα της εθνοκάθαρσης της Ίμβρου

 
21-01-2010 - Παρουσίαση των θεμάτων της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων