Δελτίο Τύπου των Ιμβριακών Συλλόγων για τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτριο Δρούτσα

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ιμβρίων (ΣΕΙ) αποτελούμενη από τους Πάρι Ασανάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων (Αθηνών), Στέλιο Πούλαδο, Γενικό Γραμματέα, και Κώστα Χριστοφορίδη, μέλος ΣΕΙ, συναντήθηκε σήμερα στις 5 μ.μ. με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτριο Δρούτσα.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ιμβρίων για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία αναφορικά με τους πρωτοφανούς έκτασης και αγριότητας βανδαλισμούς που διέπραξαν άγνωστοι στο ελληνικό νεκροταφείο της Παναγίας Ίμβρου στις 29 Οκτωβρίου 2010. Ζήτησε στη συνέχεια να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της ΣΕΙ και των Ιμβριακών σωματείων που μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνάντηση του Ιανουαρίου του 2010 και επανέλαβε το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Υπουργείου Εξωτερικών για την προσπάθεια που καταβάλλουν την τελευταία 20ετία οι απόδημοι Ίμβριοι να ανακτήσουν τους δεσμούς με τη γενέτειρά τους. Εξέφρασε τέλος την επιθυμία του να επισκεφθεί σύντομα την Ίμβρο.

Οι εκπρόσωποι των απανταχού Ιμβριακών σωματείων εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες των Ιμβρίων για τα άμεσα αντανακλαστικά του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του κ. Υπουργού προσωπικά σε σχέση με το περιστατικό, καθώς και την ανυπομονησία τους να τον υποδεχθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Σε συνδυασμό και με την άμεση και κατηγορηματική καταδίκη των πράξεων αυτών και από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν την επανάληψή τους, αλλά και με την ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινής γνώμης που προκάλεσαν, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, οι Ίμβριοι ευελπιστούν ότι το δυσάρεστο αυτό περιστατικό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για επίσπευση συγκεκριμένων μέτρων που θα επιτρέψουν την επιστροφή ακόμη περισσότερων Ιμβρίων στις πατρογονικές τους εστίες, σύμφωνα με τη δημόσια προτροπή του Τούρκου Πρωθυπουργού αλλά και τον άτυπο διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ των εκπροσώπων των Ιμβρίων και των τουρκικών αρχών μετά την υιοθέτηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ίμβρο και την Τένεδο το 2008.    
 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΜΒΡΙΩΝ (ΑΘΗΝΑ)

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

PANIMBRIAN BENEVOLENT SOCIETY (NEW YORK)