Παρουσίαση του βιβλίου της Έφης Κάννερ "Έμφυλες κοινωνικές διεκδικήσεις από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα και στην Τουρκία"

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012

Δευτέρα 22.10.2012, ώρα 18:00

Σταδίου 24, Αθήνα

Ο ΙΑΝΟS και οι εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ παρουσιάζουν το βιβλίο της ΕΦΗΣ ΚΑΝΝΕΡ "ΕΜΦΥΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο κόσμος μιας ελληνίδας χριστιανής δασκάλας". Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Έφη Αβδελά, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η μελέτη της Έφης Κάννερ έρχεται να καλύψει ένα κενό στην -ουσιαστικά ανύπαρκτη- ελληνική επιστημονική βιβλιογραφική παραγωγή που να αφορά θέματα φύλου στις Οθωμανικές, Τουρκικές και Μεσανατολικές Σπουδές. Αξιοποιεί τα μεθοδολογικά εργαλεία που προτείνουν η μικροϊστορία και οι θεωρίες των κοινωνικών δικτύων, ώστε, μέσα από τη μελέτη μιας ομάδας από δασκάλες, ελληνίδες υπηκόους που εργάζονται στο Ζάππειο παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, να εξετάσει φεμινιστικές κινήσεις στον οθωμανικό, ελληνικό, τουρκικό και ευρύτερο Βαλκανικό χώρο από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα ως και το Μεσοπόλεμο. Οι φεμινιστικές αυτές κινήσεις εξετάζονται μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων ευρύτερων ομάδων εγγράμματων γυναικών στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα -διεκδικήσεων σε μια σειρά πεδίων που εκτείνονται από τις διαπροσωπικές σχέσεις μέχρι την επαγγελματική καταξίωση και την κοινωνική αναγνωρισιμότητα. Καταστατική συνθήκη για τις διεκδικήσεις αυτές αποτελεί η αστικοποίηση, μια διαδικασία που αγκαλιάζει τα ευρύτερα Βαλκάνια προκαλώντας σαρωτικούς μετασχηματισμούς στις κοινωνίες τους. Έτσι, αφ’ ενός πυροδοτεί αθρόα μεταναστευτικά ρεύματα σε όλο το βαλκανικό χώρο και αφ’ ετέρου αλλάζει την κοσμο-αντίληψη των ανθρώπων και τον ορίζοντα προσδοκιών τους, δηλαδή, την υποκειμενικότητά τους. Όλα αυτά αφορούν εξίσου τους Ελληνο-ορθόδοξους, τους Μουσουλμάνους, τους Εβραίους και τους Αρμένιους που συνυπάρχουν στον ευρύτερο αυτό χώρο. Έτσι οι φεμινιστικές πρωτοβουλίες συσχετίζονται με την υιοθέτηση του αστικού συστήματος αξιών και με τη συγκρότηση, σε αυτή τη βάση, έμφυλων προτύπων. Τα έμφυλα αυτά πρότυπα διαδίδονται από τη μια εθνο-θρησκευτική κοινότητα στην άλλη μέσω ποικίλων κοινωνικών δικτύων. Η συγκεκριμένη μελέτη, με άλλα λόγια, επιχειρεί να ανασυστήσει μια συνομιλία ανάμεσα σε γυναικείες παρεμβάσεις, ατομικές ή συλλογικές, και λόγους περί γυναικών, συνομιλίας που διεξάγεται μεταξύ χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων στο συγκεκριμένο χώρο, ανιχνεύοντας κοινούς τόπους, αλλά και διαφοροποιήσεις στο καθένα από τα εθνο-θρησκευτικά αυτά περιβάλλοντα.