Οι «Φυγάδες» στη χώρα της κρίσης

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Ως «Φυγάδες» δραπετεύσαμε για άλλη μια φορά από τη χώρα της κρίσης με μοναδικό όπλο μας το χιούμορ! Η θεατρική παράσταση που παρουσίασε η ομάδα «Φυγάδες» στις φετινές Ιωνικές Γιορτές στο άλσος Νέας Σμύρνης, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2010, ήταν ποιοτική και επίκαιρη. Μέσα από μια χιουμοριστική ματιά και έξυπνες ατάκες ξετυλίχτηκαν εικόνες πλημμυρισμένες με τις δυσάρεστες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη σημερινή κοινωνία.
Το έργο «οι λάμπες πετρελαίου θ’ ανάψουν ξανά» είχε πολλά στοιχεία από την επικαιρότητα. Η αυλαία άνοιξε με τις «θειάδες» σε ένα απομονωμένο χωριό της Ίμβρου που μοιράστηκαν με τους θεατές τους προβληματισμούς και τις απορίες τους γύρω από την εμφάνιση του ηλεκτρισμού στο νησί τη δεκαετία του ’60.  Στη συνέχεια έγιναν αναφορές  στη βία των γηπέδων και τον ξυλοδαρμό του αμερόληπτου δημοσιογράφου, τα κοράκια (των γραφείων τελετών) που κυνηγούν το κέρδος, παραπέμποντας συμβολικά στα «κοράκια» που μυζούν το μεδούλι των πολιτών μέρα με τη μέρα. Παράλληλα περιφέρονται στη σκηνή οι άστεγοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από την αφέλεια ορισμένων υπαλλήλων να χάσουν ό,τι πολυτιμότερο τους απέμεινε, τη ζωούλα τους. Εμφανίζεται και ο πολιτικός που σε συγκέντρωση τάζει «λαγούς με πετραχήλια» ενώ παρατάσσεται απέναντί του η σημερινή νεολαία που δεν έχει δουλειά και πόρους και δυσκολευόμενη ακόμα και να καλύψει τις βιοποριστικές ανάγκες η διασκέδαση φαντάζει είδος πολυτελείας για αυτήν.
Το υπαίθριο θέατρο του άλσους Νέας Σμύρνης σχεδόν γεμάτο. Τα συναισθήματα των θεατών ανάμικτα. Κάποιοι προβληματίστηκαν γιατί ήρθαν αντιμέτωποι με τη σημερινή πραγματικότητα, κάποιοι άλλοι έμειναν στο γέλιο που προκαλούσε το έργο, εισπράττοντας  τα κωμικά στοιχεία που προκαλούν οι μικρές ιστορίες της καθημερινότητας. Εμείς πάντως ως «Φυγάδες» δώσαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Ίσως μπορούσαμε και καλύτερα… Ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή σας!