Μετατροπή αδειών οδήγησης που εκδόθηκαν στην Τουρκία σε ελληνικές

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009

 

Από τις αρχές Σεπτέμβρη ισχύει Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις 10  Αυγούστου 2009 από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται οι ισχύουσες   άδειες οδήγησης αυτοκινήτων ομογενών, μόνιμα εγκατεστημένων στην Ελλάδα, που εκδόθηκαν από τις     Τουρκικές Αρχές και μετατρέπονται σε ελληνικές άδειες οδήγησης κατηγορίας Β, χωρίς θεωρητική και πρακτική εξέταση.

Όσοι κατέχουν ισχύουσες τουρκικές άδειες οδήγησης μπορούν να τις μετατρέψουν σε ελληνικές υποβάλλοντας στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών του τόπου κατοικίας τους τα διακιολογητικά που παραθέτουμε στην ιστοσελίδα.


    ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

                Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών του τόπου κατοικίας τους τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1.       Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση, με τη οποία να δηλώνουν:

1.1.    Ότι έχουν κανονική διαμονή στην Ελλάδα.

1.2.    Τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας τους, η οποία πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών στην οποία υποβάλλεται η αίτηση.

1.3.    Ότι είναι ομογενείς προερχόμενοι από Τουρκία.

1.4.    Ότι η ξένη άδεια που κατέχουν είναι σε ισχύ (εφόσον αυτό δεν προκύπτει από το κείμενο της μεταφρασμένης άδειας) και ότι αυτή δεν κρατείται από οποιαδήποτε αρχή του κράτους που την εξέδωσε, λόγω οποιασδήποτε ποινής.

1.5.    Τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου (ΑΦΜ).

1.6.    Ότι δεν κατέχουν άλλη άδεια οδήγησης ελληνική ή τουρκική ή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

2.       Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας σε περίπτωση που έχουν ελληνική ιθαγένεια. Διαφορετικά φωτοαντίγραφο άδειας παραμονής ή οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο από όπου προκύπτει η ομογενειακή ιδιότητα.

3.       Την κατεχόμενη ξένη άδεια οδήγησης, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ. Η άδεια αυτή κρατείται στο φάκελο της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών.

4.       Μετάφραση της ξένης άδειας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο.

5.       Δύο πιστοποιητικά υγείας (ένα παθολόγου και ένα οφθαλμίατρου) ή πρακτικό Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής (ΔΙΕ).

6.       Πέντε πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.

7.       Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης.

8.       Αποδεικτικό καταβολής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, του εκάστοτε προβλεπόμενου ποσού για την εκτύπωση του εντύπου της άδειας.

9.       Αποδεικτικό Δημόσιου Ταμείου περί καταβολής των απαιτούμενων παγίων τελών χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων ποσών.

10.   Βεβαίωση από το Γενικό Προξενείο Κων/πολης στο οποίο να περιέχονται όλα τα στοιχεία της άδειας και του κατόχου της.

                   Τη διαδικασία για την έκδοση της ελληνικής άδειας αναλαμβάνει ο αρμόδιος υπάλληλος της οικείας Υπηρεσίας, ο οποίος παραλαμβάνει τα δικαιολογητικά, τα ελέγχει για την πληρότητά τους, ελέγχει αν τα υποβληθέντα φωτοαντίγραφα συμφωνούν με τα πρωτότυπα κείμενα που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι, υπογράφει και θέτει ολογράφως το ονοματεπώνυμό του στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 καθώς και σε κάθε φωτοαντίγραφο που υποβάλλεται και, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και οι ενδιαφερόμενοι έχουν την προβλεπόμενη ηλικία, χορηγεί την ελληνική άδεια οδήγησης. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπογράφει στην υπεύθυνη δήλωση απαιτείται νόμιμη θεώρηση γνησίου υπογραφής.

                             Η απόφαση ισχύει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.