Τα δικαιώματα του Ιμβριακού Ελληνισμού και πάλι στο προσκήνιο

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006

Παραπομπή της πρότασης ψηφίσματος για Ίμβρο και Τένεδο στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παραπομπή της πρότασης ψηφίσματος για Ίμβρο και Τένεδο στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Νέα Σμύρνη, 27.01.2006

Ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2006, η πρόταση ψηφίσματος για την Ίμβρο και την Τένεδο παραπέμφθηκε με ψήφους 23 υπέρ και 1 κατά (μειοψήφησε ο Τούρκος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος –CHP- Αμπντουλκαντίρ Ατές), στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Η εξέλιξη αυτή επισπεύδει τη διαδικασία θέσης της πρότασης σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια της PACE, με βάση τις διαπιστώσεις στις οποίες θα καταλήξει η προαναφερόμενη Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ψηφίσματος για την Ίμβρο και την Τένεδο, με βάση την οποία ζητείται από την Τουρκία «να συμμορφωθεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων και τη θρησκευτική ελευθερία, αποκαθιστώντας τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας και ικανοποιώντας τις ανάγκες του πληθυσμού και των δύο νησιών», είχε κατατεθεί στις 29 Απριλίου 2005 από 21 βουλευτές, από τους οποίους οι 7 ήταν Έλληνες (Παπαδημητρίου, Βαρβιτσιώτης, Πάγκαλος, Δένδιας, Νικολόπουλος, Κατσέλη, Βρεττός) οι 2 Κύπριοι (Παπαδοπούλου, Χριστοδουλίδης) και οι υπόλοιποι 12 από Αρμενία, Βουλγαρία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Νορβηγία. Με πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού η Πρόεδρος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας κ. Έλσα Παπαδημητρίου (ΝΔ) και ο Τούρκος ομόλογός της κ. Μουράτ Μερτζάν (ΑΚ Parti), πραγματοποιήθηκε κοινή επίσκεψη των δύο Προέδρων στα δύο πολύπαθα νησιά μας τον περασμένο Ιούνιο του 2005, κατά την οποία διαπιστώθηκε από κοινού η ανάγκη λήψης άμεσων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων από την Τουρκία προς αποκατάσταση των αδικιών που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας των δύο νησιών.

Παρά τις δεσμεύσεις της τουρκικής πλευράς για άμεση υιοθέτηση μέτρων προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ιμβρίων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους και έγιναν πολίτες όλου του κόσμου, της επαναλειτουργίας ελληνικών μειονοτικών σχολείων και της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου, δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος κατά το εξάμηνο διάστημα που ακολούθησε. Αντίθετα η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ το νόμο 5226 του 2004, με βάση τον οποίο δημεύονται με συνοπτικές διαδικασίες και οι τελευταίες εναπομείνασες μειονοτικές περιουσίες στους άλλοτε αμιγείς ελληνικούς οικισμούς της Ίμβρου χωρίς ουσιαστική δυνατότητα προσφυγής ή αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, ενώ ο νέος νόμος 5444/2005 φαίνεται να αποκλείει κάθε προοπτική κληρονομικής διαδοχής μειονοτικών ακινήτων από Ιμβρίους που απώλεσαν ή ουδέποτε απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα.

Η ως άνω ομόφωνη σχεδόν απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου της PACE να μη δεχθεί την εκ νέου αναβολή της παραπομπής της πρότασης ψηφίσματος για την Ίμβρο και την Τένεδο, αποτελεί προσωπική επιτυχία της Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία χειρίστηκε το ζήτημα με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, αξιοποιώντας με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της από την ειδική επιτροπή των Συλλόγων μας.

Την ευχαριστούμε θερμά εξ ονόματος όλων των Ιμβρίων τόσο για την επιτυχία αυτή όσο, και κυρίως, για το γεγονός ότι στηρίζει διαρκώς με όλες της τις δυνάμεις το δίκαιο αγώνα μας. Έναν αγώνα που δίνουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης και της Τουρκίας. Έναν αγώνα που έχει ως μοναδικό σκοπό την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας των δύο νησιών υπό ένα καθεστώς ισονομίας και σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων της από την Τουρκία, η οποία, ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει όχι μόνο να δηλώνει αλλά και να αποδεικνύει έμπρακτα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλήρη συμμόρφωσή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  

Πληροφορίες: Σύλλογος Ιμβρίων
Ελευθερίου Βενιζέλου 80, 17124 Ν. Σμύρνη
Τηλ: 210-9347957
Φαξ: 210-9345096
e-mail: info@imvrosisland.org