Η παρουσίαση του βιβλίου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΙΜΒΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ - Το ιστορικό Της" - του Αντώνη Ασανάκη στον Σύλλογο Ιμβρίων

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018

 Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Στη Γαλήνη του Ηλία Βενέζη, o τριανταφυλλώνας που φύτεψαν στον τόπο προσφυγιάς τους στην  Αττική οι κατατρεγμένοι Μικρασιάτες  ήταν το υπέρτατο μέσο αντίστασης ενάντια στη λήθη της Πατρίδας.

Στο βιβλίο του Αντώνη Ασανάκη, η εκκλησία, τα πεζούλια, οι μουριές που «φύτεψαν» στη Σαλαμίνα οι κατατρεγμένοι της Ίμβρου ήταν η δική τους αντίσταση στη λησμονιά του αγαπημένου νησιού τους.

Ο εύστοχος παραλληλισμός ανήκει στον, Ίμβριο από μητέρα, Φιλόλογο Πέτρο Καναρίδη, έναν από τους δυο ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΙΜΒΡΙΩΤΙΣΣΑ Το ιστορικό Της» του Αντώνη Ασανάκη του Ευστρατίου από τα Αγρίδια της Ίμβρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη, το απόγευμα της  Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2017.

Από την πλευρά του, ο έτερος ομιλητής, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων και Αντιπρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ Μιχάλης Μαυρόπουλος, Ίμβριος από τη μητέρα του και εκείνος, θύμισε την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στο Σύλλογο Ιμβρίων, του οποίου διετέλεσε άξιος Πρόεδρος κατά τη δεκαετία  του ΄90, και στην ιδρυτική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Παναγία Ιμβριώτισσα Σαλαμίνας. Ο ίδιος μάλιστα ήταν ο «νονός» Της, αφού εκείνος έδωσε το προσωνύμιο της «Παναγίας της Ιμβριώτισσας» στην Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο συγγραφέας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι βοήθησαν τότε και τώρα :

Τότε, για να συντελεστεί το θαύμα της αναβίωσης ενός αρχέγονου εθίμου της Ίμβρου στα χώματα ενός άλλου ιστορικού νησιού και της διάσωσης της ιστορικής μνήμης των κατατρεγμένων παιδιών της. Τώρα, για να ανασυντεθεί και άρα να διασωθεί η Ιστορία αυτού του θαύματος.

Τότε, στους Ίμβριους «εργάτες» του Πνευματικού Κέντρου, μαζί και στις συζύγους τους και στα παιδιά τους, που συμμετείχαν ενεργά στο γίγνεσθαι της Ιμβριώτισσας, στο Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, γέννημα θρέμμα της Ίμβρου, που τέλεσε τα εγκαίνια του Ναού τον Ιούλιο 1992 και στήριξε οικονομικά και ηθικά το εγχείρημα, που τίμησε με το παράσημο του Αγίου Παύλου το συγγραφέα και στο πρόσωπό του όλη την Ιμβριακή Παροικία Σαλαμίνας, στους αμέτρητους απανταχού της γης Ίμβριους δωρητές, στους οποίους και αφιερώθηκε το βιβλίο του Αντώνη Ασανάκη.

Τότε και τώρα, στον Οικουμενικό Πατριάρχη  Βαρθολομαίο τον Ίμβριο, ο οποίος ήδη από το 1988 ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και στη συνέχεια ως Προκαθήμενος, επισκέφθηκε και στήριξε το έργο, στάθηκε πρόθυμος αρωγός στην έκδοση, προλογίζοντάς την συγκλονιστικά και παραχωρώντας την ιστορική ομιλία Του κατά την πρώτη επίσκεψή Του στη Σαλαμίνα ως Πατριάρχης, τον Οκτώβριο του 2000.        

Τώρα, στο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου για τη δική του σημαντική συμβολή στην έκδοση και τέλος σε όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της πολύτιμης καταγραφής .

Οι σκηνές των εγκαινίων του 1992 στο σύντομο βίντεο της παρουσίασης αλλά και οι ολοζώντανες φωτογραφίες του βιβλίου είναι  εύγλωττες.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στέλιος Πούλαδος στο καλωσόρισμά του ευχαρίστησε θερμά το συγγραφέα για τη δωρεά των βιβλίων στο Σύλλογο, στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου και στην Παναγία στη Σαλαμίνα, προς ενίσχυση των σκοπών τους.

Η υπογράφουσα, συντονίστρια της παρουσίασης, επισήμανε τις πολλαπλές αναγνώσεις του βιβλίου, την ιστορική, κοινωνιολογική, ανθρωπολογική, θρησκευτική, παιδευτική του σημασία.

Η αναβίωση του ιμβριακού εθίμου του Δεκαπενταύγουστου κατά τις δεκαετίες ΄80 , ΄90 και 2000 υπήρξε αποτέλεσμα σκληρής, οργανωμένης, διάφανης δουλειάς μιας ολιγομελούς στοχοπροσηλωμένης  ομάδας Ιμβρίων με επικεφαλής το συγγραφέα του βιβλίου.

Ήταν ο «τριανταφυλλώνας» που μεταφύτευσαν οι Ίμβριοι στη Σαλαμίνα.

Ήταν ο ιδανικός τρόπος να μη σβήσει η μνήμη της Πατρίδας μέχρι τη μεγάλη επιστροφή των τελευταίων χρόνων .

Η αφήγηση αυτής της αναβίωσης γίνεται μοναδικά στο βιβλίο του Ασανάκη.

«Με απλά λόγια μιλάει για διόλου απλά πράγματα», όπως είπε ο Μιχάλης Μαυρόπουλος.

Η παρουσίαση έκλεισε με τη συναρπαστική παρουσία του υπέροχου έφηβου Ισαάκ Αναστασιάδη, Ιδρυτού της Κεντρικής Σχολής Ίμβρου κατά τη δεκαετία του 50, αλλά και καθηγητού του συγγραφέα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή λίγα χρόνια ενωρίτερα! Ακολούθησε κέρασμα και ευθυμία …

 

Καλοτάξιδο το βιβλίο! Να πιάσει τόπο στις επόμενες γενιές. Να χρησιμεύσει ως καλό παράδειγμα συνεννόησης και ενότητας για Ιμβρίους και μη.

 

Αθήνα, Δεκέμβριος 2017

 ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ-ΑΣΑΝΑΚΗ

 φωτογραφίες: Β. Γιάντας