Η γιορτή βιβλίου με θέμα "Κωνσταντινουπολίτες συγγραφείς παρουσιάζουν το έργο τους" με τη συμμετοχή 7 Ιμβρίων συγγραφέων

Τρίτη, 16 Μαϊου 2017

 ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

“ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ”

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στον όμορφο χώρο του Καστρίτσειου Μουσείου της Φιλοθέης η προγραμματισθείσα Γιορτή Βιβλίου με θέμα “Κωνσταντινουπολίτες συγγραφείς παρουσιάζουν το έργο τους” που οργάνωσε ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών. Στη λιτή και ιδιαίτερα προσεγμένη οργανωτικά γιορτή που ξεκίνησε στις 11:30΄ και ολοκληρώθηκε στις 22:00΄ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους 40 συνολικά συγγραφείς οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έλκουν την καταγωγή τους από την Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και 7 συμπατριώτες μας οι οποίοι μίλησαν για τα (συνολικά) 30 βιβλία τους. Ειδικότερα ο Σύλλογος Ιμβρίων εκπροσωπήθηκε επιτυχώς διά των εκδόσεών του από τα 3 συνολικά βιβλία του πρ. Προέδρου Μ. Μπουτάρα και του Αρχισυντάκτη του περιοδικού Ξ. Τζαβάρα. Συγκεκριμένα, κατ' αλφαβητική σειρά έλαβαν μέρος οι εξής Ίμβριοι συγγραφείς με τα ακόλουθα βιβλία τους:

Δημήτρης Καραβασίλης: “Μικρασίας Έρως (Αρμός 2007)”

Ελένη Κορωνιώτη: “Αμέβ 1 (Όστρια 2014)” & “Αμέβ 2 (Όστρια 2017)”

Μάρω Μαυροπούλου: “İlkokul Türkçe Ders Kitabı 3 (ΟΕΔΒ 1993)”, “Temel Türkçe I, II, III (με την κ. Σ. Πρόκου) (Π.Ι. 2006, 2008”), “Türkçe I, II, III (με την κ. Σ. Πρόκου) (Π.Ι. 2006, 2008)”, “Nutuk, Ο Μέγας Ρητορικός” (Geolab/Παπαζήση 2009)”, “Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ. Σκιαγραφώντας την ιδανική γυναίκα (Λειμών, 2016)”.

Αριστοτέλης Μητράρας: “Ο Τουρκικός Εθνικισμός του Ζιγιά Γκιοκάλπ και ο Κεμαλισμός (Παπαζήσης, 2012)”, “Το Εθνικιστικό Τρίπτυχο Εκτουρκισμός – Εξισλαμισμός – Εκσυγχρονισμός στην ποίηση του Ζιγιά Γκιοκάλπ – Ποιητική Περιήγηση (Παπαζήσης, 2012)”, “Ανθολογία της Νέας Τουρκικής Λογοτεχνίας – Μυθιστόρημα (Παπαζήσης, 2014)”, “Ανθολογία της Νέας Τουρκικής Λογοτεχνίας – Διήγημα (Παπαζήσης, 2014)”, “Ανθολογία της Νέας Τουρκικής Λογοτεχνίας – Ποίηση (Παπαζήσης, 2015)” & “Ανθολογία της Νέας Τουρκικής Λογοτεχνίας – Θέατρο (Παπαζήσης, 2017)”.

Μάκης Μπουτάρας: “Η Εκπαίδευση στην Ίμβρο (Σύλλογος Ιμβρίων 2013)”

Ρέα Σταθοπούλου: “Οι ποδηλάτισσες (Ωκεανίδα, 2004)”, “Ο Βασιλιάς των Αριθμών (Ωκεανίδα 2006)”, “Η αφή της παλάμης σου (Ωκεανίδα 2008)”, “Η αστυνομικίνα είχε άγγελο (Ωκεανίδα 2011)”, “Τα Κοσμολογικά (με την Γ. Κουκοπούλου-Αρνέλλου) (Τυπωθήτω-Γιώργος Δαρδανός 1999)” & “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Βιώσιμες Πόλεις (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 1999)”

Ξενοφών Τζαβάρας: “Λεξικό του Ιμβριακού Ιδιώματος (Σύλλογος Ιμβρίων 2011)” & “Το Μορφολογικό Σύστημα του Ιμβριακού Ιδιώματος (Σύλλογος Ιμβρίων 2016)”

Ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή εκδήλωση η οποία πλαισιώθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο αφενός χορευτικά από την Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης Θεάτρου “Δώρα Στράτου” κατά το απόγευμα και αφετέρου μουσικά μεταξύ 20:00΄ και 22:00΄ στον κήπο του Μουσείου υπό τους ήχους του Duo Melodia.

Συγχαρητήρια στον Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο κ. Ν. Ουζούνογλου, την Αντιπρόεδρο κ. Λ. Αναπνιώτη και τη Γεν. Γραμματέα κ. Αιμ. Ξανθοπούλου, η οποία είχε και το γενικό συντονισμό με τους συγγραφείς, για την πρωτοβουλία και την υποδειγματική διοργάνωση που ευχόμαστε να επαναληφθεί και στο μέλλον.

Ευχαριστίες οφείλονται και σε όσους βοήθησαν εκ μέρους του Συλλόγου Ιμβρίων και συγκεκριμένα στη Μαρία Γκούλτα, τον Μάνο Μούτσο και την Ελένη Χατζηβασιλείου αναφορικά με τη μεταφορά των βιβλίων και τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και στον Βασίλη Γιάντα που κάλυψε άψογα όπως πάντα με τον φωτογραφικό του φακό την εκδήλωση. Τέλος στη Μάρω Μαυροπούλου οφείλονται ευχαριστίες για την ενημέρωση του Συλλόγου μας αναφορικά με την εκδήλωση.

Είθε και στη μελλοντική παρουσίαση Ιμβρίων συγγραφέων .....

 

Ξενοφών Τζαβάρας

 

 φωτογραφίες: Βασίλης Γιάντας