Η παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος της Βάσως Ξεινού «Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο» στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων Ψυρρή

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

  Στις 21 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος της Βάσως Ξεινού «Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο», στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή του Ψυρρή.

  Ο Ι. Ναός των Αγίων Αναργύρων χτίστηκε τον 11ο αιώνα και η παρούσα μορφή του αποτελεί την τελευταία φάση ανακαινίσεως του 1908. Στον περίβολο του ναού σήμερα σώζεται το κελί του Παπαδιαμάντη, όπου έζησε την τελευταία δεκαετία της ζωής του εν Αθήναις πριν μεταβεί το 1908 στη Σκιάθο όπου απεβίωσε το 1911. Στον ναό γίνονται εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Αλ. Παπαδιαμάντη με αναγνώσεις κειμένων του από γνωστούς ηθοποιούς με τη συνοδεία μουσικής.

  Ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Δρ. Θεολογίας, βυζαντινολόγος, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ίμβρου και των Ιμβρίων, αφού για πολλά χρόνια, κατά διαστήματα, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως ιερέας στο Σχοινούδι.

  Στην εκδήλωση μίλησαν ο Αρχιμανδρίτης Δρ. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, η Δρ. Ευγενία Χαλκιά, Επίτιμη Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου, ο κ Κώστας Χριστοφορίδης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, η δημιουργός του Λευκώματος κ. Βάσω Ξεινού και ο κ. Πάρις Ασανάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων.

  Κατά την παρουσίαση του λευκώματος ακούστηκαν παραδοσιακοί σκοποί από τους Ίμβριους Ελένη Κουτσούκου (κανονάκι) και Στέλιο Κουτσούκο (βιολί) και από τον Μιχάλη Παντελιά (λαούτο).

  Ευχαριστούμε για την οργάνωση και τη φιλοξενία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Ψυρρή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ», καθώς και τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του.

 

φωτογραφίες: Βασίλης Γιάντας