ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΜΕΒ (ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ)

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 18:30΄ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης η προγραμματισμένη Παρουσίαση του Βιβλίου «ΑΜΕΒ (Οι δρόμοι των ονείρων δεν τελειώνουν ποτέ)» της συμπατριώτισσάς μας Ελένης Ψευτέλλη-Κορωνιώτη. Για το βιβλίο, εκτός από τη συγγραφέα, μίλησαν ο Αρθρογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών κ. Γιώργος Σταματόπουλος και ο συμπατριώτης μας και συντάκτης του Λεξικού του Ιμβριακού Ιδιώματος κ. Ξενοφών Τζαβάρας.

Ο συμπατριώτης μας και συγχωριανός της κ. Κορωνιώτη κ. Νίκος Κοιλός έδωσε, από τη θέση του συντονιστή της εκδήλωσης, τον λόγο αρχικά στον κ. Σταματόπουλο ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια τόσο για τη συγγραφέα όσο και για το προς παρουσίαση έργο της. Συγκεκριμένα, τόνισε ορισμένες από τις βασικότερες ιδέες που βρίσκονται εγκατεσπαρμένες στο βιβλίο και σχετίζονται με αρετές όπως η ειλικρίνεια, η υπομονή, ο εθελοντισμός, η ευσπλαχνία, ο αλτρουισμός, η φιλανθρωπία διαπιστώνοντας ότι αυτά οφείλουν να διαμορφώνουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα ώστε να έχει δικαίωμα στην ελπίδα, στο όνειρο…

Στη συνέχεια ο κ. Κοιλός έδωσε τον λόγο στον κ. Τζαβάρα, ο οποίος προέβη σε μια σύντομη κριτική λογοτεχνική ανάλυση του βιβλίου σκιαγραφώντας τις βασικές ιδέες που «επιμελώς» κρύβονται πίσω από τη λιτή, απλή και ανάλαφρη γλώσσα του κειμένου. Ενός κειμένου που μας εκπλήσσει με το πλήθος και τον πλούτο των περιγραφών τόσο του ονειρικού τοπίου όσο και των πρωταγωνιστών και βρίθει από εντυπωσιακά και πρωτότυπα σχήματα λόγου που είναι αδύνατο να αφήσουν ασυγκίνητη την ψυχή του αναγνώστη και μάλιστα όταν αυτή είναι παιδική. Ο κ. Τζαβάρας τέλος επεσήμανε το γνήσιο λογοτεχνικό ταλέντο και την ευαισθησία της κ. Κορωνιώτη που είναι εμφανέστατα από την ανάγνωση του βιβλίου τονίζοντας μάλιστα τη συσχέτιση που ελλοχεύει πίσω από την αφήγηση των περιπετειών των 2 μικρών ηρώων με τις δυσκολίες που ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει στην πορεία του για τη δική του «Ιθάκη», για την υλοποίηση δηλ. του δικού του ονείρου!

Τον κ. Τζαβάρα διαδέχθηκε στο βήμα η συγγραφέας, κ. Ελ. Κορωνιώτη, η οποία εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν, καθένας από το δικό του μετερίζι, στην έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου. Αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς ήρωες της αφήγησης εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν να υιοθετήσει τα αντίστοιχα «εξωτικά» ονόματά τους (π.χ. Λάλε, Λεμπλεμπί, Ντενίζ, Μελτέμ, κ.λπ.) και παράλληλα τόνισε τα μέρη εκείνα, με κυριότερο ασφαλώς αυτό της Ίμβρου και μάλιστα του Σχοινουδίου, από τα οποία επηρεάστηκε. Τέλος, αποκάλυψε ότι το όνομα ΑΜΕΒ είναι ακρωνύμιο που διαμορφώνεται από τα αρχικά γράμματα των μελών της οικογένειάς της, πράγμα που σκόρπισε συγκίνηση στο ακροατήριο.

Στην επιτυχία της όμορφης και ζεστής αυτής εκδήλωσης συνέβαλλαν ασφαλώς με τη μουσική και τα τραγούδια τους ο συμπατριώτης μας Στέλιος Κουτσούκος (βιολί), ο Μιχάλης Παντελιάς (φωνή, λαούτο) και ο Τάκης Ζαχαρόπουλος (κρουστά) καθώς και η συμπατριώτισσά μας ʼννα Φλιάκου, η Εύα Κτενίδου, η Φωφώ Καλλέργη και ο Νίκος Μυτιληναίος οι οποίοι διάβασαν αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Συγχαίρουμε τη συμπατριώτισσά μας κ. Ελένη Κορωνιώτη για το αξιόλογο αυτό πόνημά της και της ευχόμαστε να έχει υγεία ώστε να μας χαρίσει και άλλα παρόμοια δημιουργήματα στο μέλλον. 

                                                                                                                                                                                                                                                       Ξενοφών Τζαβάρας

 

φωτογραφίες: Βασίλης Γιάντας