Αγιασμός του ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Ίμβρου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

«Πανηγυρίζει σήμερα η Ίμβρος, συναγάλλονται οι εδώ και οι απανταχού Ίμβριοι. Οι επίπονες και συντονισμένες προσπάθειές μας καρποφόρησαν. Ο κώδων του Γυμνασίου και του Λυκείου στα Αγρίδια, ήδη επί δύο εβδομάδες, προσκαλεί τους μαθητάς και τις μαθήτριες εις το μάθημα. Τους καλεί να συνεχίσουν αυτό που διεκόπη αναιτίως και αδίκως πριν από πενήντα ένα χρόνια. Να γίνουν, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, εγγράματοι και ενάρετοι, γνήσιοι φορείς των παραδόσεων και του πολιτισμού μας, ικανοί να βοηθήσουν τον εαυτόν τους και τον συνάνθρωπον».


   Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τέλεσε χθες, Δευτέρα 12-10-2015, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον Αγιασμό του ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Ίμβρου στα Αγρίδια, που άνοιξε τη φετινή χρονιά, παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας, της ελληνικής και τουρκικής πολιτείας αλλά και πλήθους κόσμου. Ισχυρή ήταν η παρουσία πολλών Ιμβρίων αλλά και φίλων της Ίμβρου που ήρθαν στο νησί από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη για να ζήσουν την ιστορική αυτή στιγμή.

 


  
Στον Αγιασμό παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Μονής Βατοπαιδίου πατήρ Ευδόκιμος, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου Παντελής (Λάκης) Βίγκας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και Διευθυντής των σχολείων Ιωακείμ (Μάκης) Καμπουρόπουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην ʼγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδος Κοσμάς Παπαχρήστου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης Σταύρος Γιωλτζόγλου, το Επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Καθ. Ιωάννης Βαληνάκης, ο Έπαρχος Ίμβρου Μουχιτίν Γκιουρέλ, το στέλεχος της Διπλωματικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ʼγκυρα Σεμά Κιλιτσέρ, ο νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιωάννης Κτιστάκις, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, το Επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας και Διευθυντής της Κεντρικής Σχολής Ίμβρου Ισαάκ Αναστασιάδης, σύσσωμο σχεδόν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ιμβρίων με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Πάρι Ασανάκη και μέλη του Δ.Σ. της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης με επικεφαλής τον Πρόεδρο Παύλο Σταματίδη.
   Κατά την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα δεινά που υπέστησαν οι Ίμβριοι κατά το παρελθόν και στη σημασία της επαναλειτουργίας του σχολείου λέγοντας: «Οι φιλειρηνικοί και φιλοπρόοδοι Ίμβριοι εβίωσαν ανείπωτα δεινά από το 1964 και εξής, χωρίς να έχουν φταίξει σε κάτι δι᾿ όσα τους συνέβησαν. Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Δικαίου. Είναι απόδοσις οφειλής. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφώς θετική συμβολή εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας, που την αναγνωρίζουμε, αναμένοντες, βεβαίως, και άλλες αποκαταστάσεις».

 


  

   «Το όραμά μας συγκίνησε και την τουρκική κοινή γνώμη αποτελώντας αφορμή να ενημερωθούν χιλιάδες, εκατομμύρια συμπολίτες μας για το ότι οι Ρωμιοί της Ίμβρου, που υπέφεραν πολλά χωρίς να φταίνε, είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Πάρις Ασανάκης στη δική του ομιλία την οποία ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι «Ο μακρύς κατάλογος των συντελεστών τόσο από την Ομογένεια αλλά και από την Ελλάδα και την Τουρκία, αν μη τι άλλο αναδεικνύει ότι πίσω από κάθε επιτυχία όπως αυτή κρύβονται αγαθά όπως η ομοπνοΐα, ο παραμερισμός των εγωισμών, η συνεννόηση, η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση, χωρίς εθνικισμούς, φανατισμούς, μισαλλοδοξία. Κατά τούτο λοιπόν η επαναλειτουργία των σχολείων της Ίμβρου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση και όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ίμβρος, η Κωνσταντινούπολη, ο Ελληνισμός, η Τουρκία αλλά και η ανθρωπότητα γενικότερα».

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Πάρι Ασανάκη.



 
                                                                                                                                                          φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Βάντσος