Σύσταση παιδικού θεάτρου στον Σύλλογο Ιμβρίων

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

 

Αγαπητοί γονείς,

Στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Συλλόγου Ιμβρίων, επιχειρούμε από φέτος τη δημιουργία ενός θεατρικού εργαστηρίου για τους μικρούς μας φίλους.

Σας καλούμε, λοιπόν, να δηλώσετε τη συμμετοχή των παιδιών σας στο νεοσύστατο τμήμα του Συλλόγου.

 


Σε μια προσπάθεια να σας συστήσουμε με το νέο μας τμήμα, παραθέτουμε παρακάτω μια σύντομη περιγραφή των παροχών, αλλά και της μελλοντικής χρησιμότητας του εργαστηρίου μας: Στο εργαστήρι, το μάθημα γίνεται παιχνίδι και το παιχνίδι μάθημα! Μέσα από την αγαπημένη τους ασχολία, το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν να πειθαρχούν, να λειτουργούν ομαδικά, να ακονίζουν τη φαντασία τους, να δημιουργούν παραμύθια να τα αναπαριστάνουν και να εκφράζονται με τη γλώσσα του σώματος.

Πρόκειται για δομημένες συνεδρίες παιχνιδιών, μέσα από τις οποίες τα παιδιά αποκτούν συγκεκριμένες και γενικότερες ευκαιρίες μάθησης.

Έτσι, σταδιακά, αρχίζουν να ελέγχουν το σώμα τους και όλα τα εκφραστικά μέσα που διαθέτουν. Γίνονται ικανά μέλη μιας ομάδας, όπου μπορούν να δημιουργούν και να παρουσιάζουν παραστάσεις. Τα ταλέντα τους καλλιεργούνται και ανθίζουν.

Μερικά βασικά παραδείγματα των όσων θα αποκομίσουν  μέσα από ευφάνταστα θεατρικά παιχνίδια, απλά παίζοντας, είναι τα εξής:

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων: γλωσσικών, μνήμης, παρατηρητικότητας κ.α.
  • Η ανίχνευση και η διαχείριση  λαθών μέσα σ’ ένα ασφαλές και ισότιμο περιβάλλον.
  • Η ανάπτυξη της φαντασίας, η επινόηση παιχνιδιών, η πειθαρχία.
  • Η καλλιέργεια ευελιξίας στη σκέψη και τη δράση
  • Ανεξάρτητη και ευρηματική σκέψη κ.α.

Όλα τα παραπάνω, πέρα από τα ατομικά οφέλη που θα αποκομίσει το παιδί που βγαίνει σταδιακά στην κοινωνία, θα χρησιμεύσουν και σαν βάση κοινής τριβής και εκπαίδευσης, με σκοπό στο μέλλον τα μέλη αυτά να αποτελέσουν τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου, ή να συντελέσουν στη δημιουργία ενός θεατρικού τμήματος που θα αποτελείται από νέους που εκπαιδεύονται συστηματικά και τρίβονται διαρκώς με το αντικείμενο.

 

Οργάνωση μαθημάτων – διδασκαλία:  ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Επιμέλεια εκδηλώσεων – σύμβουλος σκηνοθεσίας: ΝΙΚΟΣ ΚΟΙΛΟΣ

 

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΑΣ

Η Ναταλία γεννήθηκε στην Αθήνα. Η  μητέρα της Παναγιώτα Καράμπελα κατάγεται  από την Ίμβρο.  Η γιαγιά του πατέρα της Στέλιου Μαργωμένου, επίσης.

Αποφοίτησε από ανώτερη δραματική σχολή το 2010 με πτυχίο από το Υπουργείο Πολιτισμού και υποτροφία στο δεύτερο έτος . 

Διδάχθηκε  υποκριτική από τους: Ελένη Γερασιμίδου,  Μαρία  Κανελλοπούλου, Έλντα Πανοπούλου, Πένυ Παπουτσή,  Ζωή Ρηγοπούλου,  Πάνο Σταθακόπουλο,  Χάρη Σώζο και Μαρία Φιλίππου .

Παρακολούθησε σεμινάρια αρχαίας τραγωδίας με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ορθοφωνία με την Αθηνά Τρέβλια και χορό με την Κατερίνα Ανδριοπούλου.

Φέτος τον Ιούνιο, συμμετείχε  στην καλλιτεχνική επίδειξη –διαμαρτυρία  για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα,  στο πλαίσιο της πολιτιστικής του κινήματος: «Βeautiful people» στον ρόλο της «Καρυάτιδας». Η  παρουσίαση και η απόδοση ανήκει στη  σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, με  συνθέτη  τον Θεόδωρο Ορφανίδη. Οι παραστάσεις δόθηκαν στην πλατεία του Ορθόδοξου Ναού της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, τον Ιούνιο 2014.

 

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

§  2009 - Συμμετοχή στην παιδική παράσταση «Ο Παπουτσής και οι Καλικάντζαροι» των Αδελφών Γκριμ,  στο ρόλο του Καλικάντζαρου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φιλίππου, στο Δημοτικό Θέατρο Θρακομακεδόνων

§  2011 – Συμμετοχή στη  Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για  τα παιδιά Του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη, στην θεατρική αφηγηματική παράσταση « Η Μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα», του Ευγένιου Τριβιζά

§   2012 - Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ,  εμπνευσμένο από  την δημιουργική ομάδα δασκάλων και διευθυντών  του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «Βήμα-Βήμα» στη Γλυφάδα

§  2014 - ΤΟ ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ , εμπνευσμένο επίσης από  την δημιουργική ομάδα δασκάλων του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «Βήμα-Βήμα»

 

Ο Νίκος Κοιλός γεννήθηκε στο Σχοινούδι της Ίμβρου.

Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα. Τη διετία 1988 – 1989 ταξίδεψε στη Βόρειο Ελλάδα με περιοδεύοντες παιδικούς θιάσους.

Εργάσθηκε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Συλλόγου Ιμβρίων. Πρωτοβουλίες: Σύσταση της «Θεατρικής Κίνησης Ιμβρίων» (1980) και της θεατρικής ομάδας «Φυγάδες» (2008).