«ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» – Ανοικτή επιστολή της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

   Με ανοιχτή επιστολή προς όλους τους Ομογενείς, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών καλεί τους Ρωμιούς της Πόλης και πολίτες της Τουρκίας να συμμετέχουν στις Προεδρικές εκλογές του προσεχούς Αυγούστου στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι εκπατρισμένοι Κωνσταντινουπολίτες δεν είναι μια αμελητέα οντότητα, αλλά αντιθέτως πολίτες της χώρας που θέλουν να ασκούν τα δικαιώματα που τους ανήκουν.
   Ο Σύλλογος Ιμβρίων συντάσσεται με τη θέση της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους ομογενείς, εντός ή εκτός Τουρκίας, εκπέμπει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ομογένεια εξακολουθεί να υφίσταται και διεκδικεί τη θέση που δικαιούται. Και καλεί με τη σειρά του όλους τους Ιμβρίους που διατηρούν ή ανέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα και, συνακόλουθα, το δικαίωμα της ψήφου, να το ασκήσουν είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα βρίσκονται στις ημερομηνίες των εκλογών.
   Πέρα από τις ευεργετικές συνέπειες για το σύνολο της Ομογένειας και ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές του καθενός, αυτή την εποχή συντελούνται άνευ προηγουμένου θετικές εξελίξεις για την Ίμβρο, ως απόρροια μιας δεκαετούς προσπάθειας που καταβάλλεται σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού διαλόγου και της διπλωματίας των πολιτών εκτός αλλά, ιδίως, εντός της Τουρκίας και πλέον αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Την κρίσιμη αυτή περίοδο που εν πολλοίς κρίνεται αν θα υπάρξει μέλλον για τους Ιμβρίους στην Ίμβρο, η μαζική παρουσία των Ιμβρίων στις εκλογές δεν μπορεί να αποτελεί ευχέρεια αλλά καθήκον.   
   Επισημαίνουμε ότι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Γενικά Προξενεία Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να ελέγξετε αν είστε εγγεγραμμένος μέσα από την ιστοσελίδα www.ysk.gov.tr.
   Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι θα πρέπει μέχρι την 1 Ιουλίου 2014 να παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του ωραρίου εργασίας στα κατά τόπους Γενικά Προξενεία όπου υπάγονται και να δηλώσουν τη διεύθυνση κατοικίας τους.
   Επίσης οι κάτοχοι παλαιού τύπου ταυτοτήτων που δεν έχουν αριθμό μητρώου ταυτότητος, πρέπει να απευθυνθούν στο Γενικό Προξενείο όπου υπάγονται για να  εκδώσουν τη νέα ταυτότητά τους πριν τις Προεδρικές Εκλογές.
   Τέλος, όσοι είναι κάτοχοι νέων δελτίων θα πρέπει να ελέγξουν ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα  www.ysk.gov.tr.
   Για περισσότερες λεπτομέρειες περί της διαδικασίας συμμετοχής στις εκλογές, μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση που έχει εκδώσει το Γενικό Προξενείο Αθηνών-Πειραιώς στην
τουρκική και ελληνική.