Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθήνα με νέους γονείς και μαθητές των σχολείων της Ίμβρου

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

   Το απόγευμα της Τρίτης 17-6-2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, μετέβη στο Κολλέγιο Αθηνών όπου παρευρέθηκε στην προβολή της ταινίας «Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε» με θέμα το Ρωμαίικο Κοιμητήριο Σισλί της Κωνσταντινούπολης.    

 

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή την ολοκλήρωση της συντήρησης και αποκατάστασης 40 ταφικών μνημείων στο κοιμητήριο Σισλί, ενός σημαντικού έργου που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια η Κοινότητα Σταυροδρομίου.
   Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Παναγιότατος τόνισε: «‘‘Οἱ νεκροὶ πεθαίνουνε, ὅταν τοὺς λησμονᾶμε’’. Καὶ ἡμεῖς διακηρύσσομεν ἀπεριφράστως ὅτι οὔτε εἴμεθα οὔτε θὰ εἴμεθα διατεθειμένοι νὰ τοὺς λησμονήσωμεν. Ὄχι διότι εἴμεθα προσκεκολλημένοι εἰς μίαν στεῖραν προγονολατρείαν, ἀλλὰ διότι δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ λησμονήσωμεν τὸ παρελθόν μας, δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ἀγνοήσωμεν, νὰ διαγράψωμεν τοὺς πατέρας καὶ τοὺς προγόνους μας, δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ἀποκοπῶμεν ἀπὸ τὰς ρίζας μας. Καὶ αἱ ρίζαι μας εὑρίσκονται εἰς αὐτὸν τὸν τόπον, εὑρίσκονται εἰς τὴν Πόλιν καὶ τὴν Μικρὰν Ἀσίαν καὶ τὸν Πόντον, ὅπως εὑρίσκονται καὶ εἰς τὸν Ἑλλαδικὸν χῶρον».
   Τον κ. Βαρθολομαίο είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και πολλοί Ίμβριοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μεταξύ των οποίων και οι γονείς που ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν στην Ίμβρο με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και μερικοί από τους νέους μαθητές, στους οποίους ο Παναγιώτατος ευχήθηκε `καλή αντάμωση` στην πατρίδα. 
 

φωτογραφίες: Μ. Σακάτης