Την Τετάρτη 11/12/2024 στις 19:00’ πραγματοποοιήθηκε η 2η κατά σειρά προγραμματισμένη βιβλιοπαρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων (είχε προηγηθεί εκείνη του βιβλίου “Οι Συνταγές της Ίμβρου” της Επιτροπής Κυριών του Συλλόγου). Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο βιβλίο της συμπατριώτισσάς μας κ. Μαίρης Ασανάκη με τίτλο “Η ενδυμασία στην Ίμβρο (τέλη 19ου αι.-20ός αι.)” που εκδόθηκε τη φετινή χρονιά από τον Σύλλογο Ιμβρίων με την οικονομική στήριξη της οικογένειας του αειμνήστου συμπατριώτη μας Κώστα Γραφιαδέλλη.
Την εκδήλωση συντόνιζε η ανιψιά της συγγραφέως Τζοβάνα Χριστοφορίδη η οποία -μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό- έδωσε τον λόγο στην α’ ομιλητρια, την κ. Ευγενία Χαλκιά, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων. Η κ. Χαλκιά, αφού συνεχάρη τη συγγραφέα για τη μελέτη και το έργο της, τόνισε ότι αυτό συμβάλλει στη διάσωση των ενδυματολογικών εθίμων και πρακτικών των Ιμβρίων κατά την περίοδο 1880-1964. Παράλληλα, διαπίστωσε την άρτια επιστημονική μέθοδο που ακολούθησε η κ. Ασανάκη συνδυάζοντας εύστοχα την επιτόπια έρευνα πεδίου με τη συγκέντρωση πρωτογενούς υλικού από μεγάλο αριθμό πληροφορητών με την αξιοποίηση της σχετικής βιβλιογραφίας.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ξενοφών Τζαβάρας, Δρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση της δομής και του περιεχομένου του βιβλίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ανάμεσα στις αρετές του βιβλίου είναι ο εύληπτος χαρακτήρας του στον οποίο συμβάλλει και ο μεγάλος αριθμός των παρατιθέμενων φωτογραφιών, η αναφορά γενικότερων λαογραφικών πληροφοριών που σχετίζονται με την εμφάνιση και τον καλλωπισμό των Ιμβρίων, η λεπτομερής καταγραφή των διαφορετικών ονομασιών εκάστου ενδύματος ανάλογα με τα χωριιά (π.χ. αμπάς-καπότους-πατατούκα, π’καμίσα-καμξ’ζόλα), η προσπάθεια ερμηνείας των ενδυματολογικών πρακτικών που επικρατούσαν κ.λπ. Τέλος, ο κ. Τζαβάρας διαπίστωσε ότι το βιβλίο της κ. Ασανάκη έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες βιβλία υψηλού επιπέδου που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται με την Ίμβρο και τον ιμβριακό πολιτισμό, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική που υπάρχει τόσο σε έμψυχο συγγραφικό-επιστημονικό δυναμικό όσο και σε πολιτισμικό υπόβαθρο της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Τον κ. Τζαβάρα διαδέχθηκε στο βήμα η συγγραφέας, η οποία -εμφανώς συγκινημένη- αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έρευνας, την έκδοση του βιβλίου καθώς και την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία συλλογής του υλικού, που ξεκίνησε στα μέσα της δικαετίας του ’90 στο πλαίσιο μιας εργασίας που είχε αναλάβει να εκπονήσει κατά τη διάρκεια της φοιτητικής της ιδιότητας στο Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και στα στάδια καταγραφής του, τόνισε ότι βασικός της στόχος ήταν η έρευνά της να μην μείνει περιχαρακωμένη μόνο στον στενό χώρο της ιμβριακής ενδυματολογίας αλλά να βοηθήσει και να προσελκύσει την προσοχή οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για την παραδοσιακή ενδυμασία ακόμα και άλλων -όμορων κατά βάση- περιοχών. Στη συνέχεια, παρουσίασε τα 4 διαφορετικά είδη της ιμβριακής παραδοσιακής ενδυμασίας (ανδρική & γυναικεία) με τη βοήθεια 4 μελών της Επιτροπής Νεολαίας τα οποία -όντας ντυμένα με τις αντίστοιχες ιμβριώτικες φορεσιές- συνέβαλαν τα μέγιστα στην αρτιότερη παρουσίαση αυτών αποτελώντας μια ευχάριστη και δροσερή νότα. Πρόκειται για τη Τζοβάνα Χριστοφορίδου, τη Νεφέλη Παπαθεοδώρου, τον Νίκο Τριανταφύλλου και τον Κωνσταντίνο Δεμερτζή.
Η εκδήλωση έκλεισε με την εξαιρετική και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του κ. Γιάννη Γραφιαδέλλη, αδελφού του Κώστα Γραφιαδέλλη, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία και έμπλεος συγκίνησης στον αδελφό του, στο έργο του και στη βοήθεια που αφειδώς παρείχε σε οποιονδήποτε είχε ανάγκη.
Ξενοφών Τζαβάρας