Η Iστορική Συναυλία για τα Σχολεία της Ίμβρου στις 29 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο είναι πλέον γεγονός!

Κυριακή, 07 Ιουλίου 2024

Η ιστορική Συναυλία για τα Σχολεία της Ίμβρου είναι πλέον γεγονός. Ελάτε στο Ηρώδειο στις 29 του Σεπτέμβρη για να μοιραστούμε ιστορίες και σκοπούς από τον Όμηρο ως τον Σεφέρη για την "όμορφη και παράξενη πατρίδα" μας. Διαβάστε περισσότερα για τον τρόπο αγοράς/προκράτησης εισιτηρίων καθώς και την ιστορία που μας οδήγησε στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής εκδήλωσης.


 (Μπορείτε να κάνετε κλικ στην εικόνα για να δείτε το σχετικό βίντεο)

 Εισιτήρια μπορείτε να αγοράσετε από το more.com όπου μπορείτε να δείτε Τιμές και Ζώνες:

Διακεκριμένα: 150€ & 120€

Κανονικά: Κάτω Διάζωμα 80€, 70€, 60€ και

Άνω Διάζωμα 45€, 30€, 20€, 10€

https://www.more.com/music/gia-tin-imbro-gia-ta-paidia-kai-ta-sxoleia-m/

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε μαζικές προ κρατήσεις (10+) ή αγορές εισιτηρίων μέσω της Γραμματείας του Συλλόγου Ιμβρίων (Τηλ: 210-9347957 Ώρες: 10:00-13:00 και 18:00-20:00).

Η πληρωμή μπορεί να γίνει με μετρητά στο Σύλλογο Ιμβρίων ή με τραπεζική κατάθεση στο Τραπεζικό Λογαριασμό Ειδικού Σκοπού του Συλλόγου Ιμβρίων στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR63 0172 0380 0050 3811 2035 040

 Όλα τα έσοδα πρόκειται να διατεθούν για τις ανάγκες των Ελληνικών Μειονοτικών Σχολείων της Ίμβρου.

Καλή αντάμωση!!!

 

Μια ιστορία, μια συναυλία...

Αύγουστος 1994. O Ross Daly αποβιβάζεται με το μουσικό του σχήμα στην Ίμβρο για μια συναυλία σχεδόν «χειροποίητη», οργανωμένη με ελάχιστα μέσα αλλά με πολλή «τρέλα» και καρδιά, στο Σχοινούδι. Εμπνευστής της ιδέας και της αποκοτιάς αυτής ο Νίκος Δολδούρης, Ίμβριος της Διασποράς, που επέστρεψε στο νησί από την Αυστραλία, επισκεύασε το πατρικό του σπίτι και δημιούργησε στο κτήμα του μια μικρή όαση, όπου έμελλε στη συνέχεια να γίνουν δυνατά τ’ αδύνατα. Βοηθοί και συμπαραστάτες του μια χούφτα παιδιά από την τότε νεολαία των Ιμβρίων, που ζούσαν με τις οικογένειές τους στην Κωνσταντινούπολη και στη Νέα Σμύρνη, αλλά επέστρεφαν συστηματικά κάθε καλοκαίρι στην πατρίδα τους. Επέστρεφαν μ’ ένα χαμογελαστό πείσμα για να ζήσουν συμπυκνωμένα όλα όσα δεν μπορούσαν να ζουν «κανονικά» στην πατρίδα τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και για ν’ αναβιώσουν τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στα χωριά τους.

Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια των συναυλιών στην Ίμβρο, σε εποχές που τα πράγματα ήταν ακόμη δύσκολα και αμφίρροπα και πολλά από αυτά που όλοι στην Ελλάδα θεωρούμε αυτονόητα, εκεί θεωρούνταν ανάρμοστα έως ουτοπικά. Μετά τον Ross Daly, ακολούθησαν το 1995 η αείμνηστη Δόμνα Σαμίου, το 1996 ο Γιώργος Νταλάρας με την Αναστασία Μουτσάτσου, το 1997 και το 2002 η Γλυκερία, το 1998 η Ελευθερία Αρβανιτάκη, το 1999 η Δήμητρα Γαλάνη με την Καίτη Κουλλιά, το 2000 ο Πέτρος Γαϊτάνος, το 2001 ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας με τον Μουαμέρ Κετεντζόγλου. Τη σκυτάλη της διοργάνωσης των συναυλιών πήραν αργότερα και άλλοι συμπατριώτες, η μορφή των εκδηλώσεων διαφοροποιήθηκε, εμπλουτίστηκε, προσαρμόστηκε στις συνθήκες του νησιού που άλλαζαν με τα χρόνια. Το 2016 εμφανίστηκε σε συναυλία στην Ίμβρο η Ευανθία Ρεμπούτσικα και το 2023 ο Μανώλης Μητσιάς.

Όμως, εκτός από αυτούς που τραγούδησαν στην Ίμβρο πρέπει να αναφέρουμε και τους καλλιτέχνες που τραγούδησαν για την Ίμβρο. Πρώτος ο Γιάννης Πουλόπουλος το 1976 ερμήνευσε το Τραγούδι «΄Στην Ίμβρο και στην Τένεδο» σε στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου και σύνθεση Γιώργου Κατσαρού. Αργότερα, ο Νίκος Ξυδάκης με καταγωγή από Κάσο και Ίμβρο, το 1991 συνέθεσε και ερμήνευσε τα τραγούδια «Ίμβρος» και «Τένεδος» σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη ενώ το 1994 διοργάνωσε συναυλία στο Λυκαβηττό τα έσοδα της οποίας προσφέρθηκαν στην Ίμβρο. Η Καίτη Κουλλιά το 1999 ερμήνευσε το τραγούδι ‘Σχοινούδι’ σε στίχους και σύνθεση του Γιώργου Φραντζολά. Ο Παντελής Θαλασσινός το 2013 ερμήνευσε το τραγούδι «Ίμβρο με τα 7 χωριά» σε στίχους του Στέλιου Μαργωμένου και μουσική του Θανάση Βασίλα. To 2017 εκδίδεται από το Σύλλογο Ιμβρίων το μουσικό CD "Ούτε να σ΄αρνηθώ μπορώ, ούτε να σε ξεχάσω" με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της Ίμβρου, καρπός της πολυετούς έρευνας του μουσικού Βασίλη Κασούρα ο οποίος έχει στηρίξει επανειλημμένα με την παρουσία του τις μουσικές εκδηλώσεις και στην ίδια την Ίμβρο. Τέλος, ο Γιώργος Νταλάρας το 2018 ερμήνευσε το τραγούδι «Ίμβρος» σε στίχους της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου και μουσική του Δημήτρη Κάσσαρη.

Το 2013 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το νησί: επαναλειτούργησαν στην Ίμβρο τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, μετά από 50 χρόνια απαγόρευσης από τις τουρκικές αρχές. Απαγόρευση που συνιστά κατάφωρη και συστηματική παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), από τις πολλές που έγιναν στο νησί. Μια χούφτα άνθρωποι από το Σύλλογο Ιμβρίων και την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με ικανούς, φωτισμένους και ακαταπόνητους ανθρώπους και φορείς σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, πέτυχαν για άλλη μια φορά να γίνουν δυνατά αυτά που φάνταζαν αδύνατα. Σήμερα λειτουργούν στην Ίμβρο νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Φοιτούν συνολικά 50-60 παιδιά, ανά σχολική χρονιά. Τα σχολεία αυτά, ωστόσο, είναι ιδιωτικοί μειονοτικοί φορείς στην Τουρκία, που οφείλουν να αυτοχρηματοδοτούνται, να βρίσκουν τα ίδια τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. 

Στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουμε στο Ηρώδειο για την ενίσχυση των σχολείων της Ίμβρου, για τη συνέχιση του αγώνα μας, σας θέλουμε όλες και όλους δίπλα μας. «Με λογισμό και μ’ όνειρο». Μ’ αλληλεγγύη και ψυχή. Για να τραγουδήσουμε, να ονειρευτούμε, «να σηκωθούμε όλοι ψηλότερα»!

Εκφράζουμε προκαταβολικά τις από καρδιάς ευχαριστίες μας στους καλλιτέχνες, τους μουσικούς, τους συνεργάτες, τους εθελοντές που εργάζονται για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Ραντεβού το Σεπτέμβρη, στο Ηρώδειο!

Εικόνες της ιστορικής συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα στην Ίμβρο το 1996 από το αρχείο της ΕΡΤ