Η παρουσίαση του βιβλίου «Κουρού Καϊμάκ» της Καίτης Αναστασιάδου στον Σύλλογο Ιμβρίων

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024

«Κουρού Καϊμάκ» της Καίτης Αναστασιάδου… ‘Ενα βιβλίο νοσταλγικό που ισορροπεί μεταξύ αλήθειας και παραμυθιού, που ρέει γλυκά και διαβάζεται εύκολα αφήνοντας όμως στο τέλος μια γλυκόπικρη γεύση, παρουσιάστηκε στις 26/5/2024 στον Σύλλογο Ιμβρίων. 

Η συγγραφέας γεννήθηκε στην Πόλη, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως και εργάστηκε ως χημικός. Μιλάει 4 γλώσσες και έχει συντροφιά της -πάντα- γάτες, σκύλους και συλλογές, γενικώς και ειδικώς. 

Η κόρη της συγγραφέως, Μαριάννα Κατσοπούλου, έφερε αυτό το βιβλίο στον σύλλογο ταξιδεύοντάς μας στα δύσκολα χρόνια των Ρωμιών της Πόλης δείχνοντάς μας πώς οι ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων τελικά συναντιούνται και μπλέκονται.

 

 

Το βιβλίο προλόγησε ο Πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ, κ. Νικόλαος Ουζούνογλου ενώ μίλησαν για αυτό η κα Δέσποινα Τσατσάκη, φιλόλογος και πολιτικός επιστήμονας, ο κ. Στέφανος Κατής, ποιητής και η κα Μαριάννα Κατσοπούλου, κόρη της συγγραφέως.

 

 

Επίσημη καλεσμένη της κ. Κατσοπούλου ήταν η Ίμβρια δασκάλα κα Αθηνά Καλλιπολίτου που ήταν δασκάλα της στην Πόλη δίνοντάς της κάποιες από τις βάσεις για όλα αυτά που έγινε μεγαλώνοντας· καλή μητέρα, επιστήμονας, συγγραφέας κ.λπ.

«Τα πάντα ρει» λέει ο Ηράκλειτος, που είναι και ο ίδιος Εφέσιος, και κάπως έτσι η συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου γράφει:

«Τα πάντα αλλάζουν από ώρα σε ώρα και από λεπτό σε λεπτό. Για αυτό είναι τόσο ανούσιο να προγραμματίζουμε με ζήλο. Μπορούμε έστω να κάνουμε κάποιο προγραμματισμό για το εγγύς μέλλον - τι φαγητό θα μαγειρέψουμε το μεσημέρι ας πούμε - αλλά και πάλι με επιφύλαξη, γιατί ούτε καν αυτό είναι σίγουρο. Μπορούμε να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε πού θέλουμε να φτάσουμε, να έχουμε στόχους...

Η ζωή είναι εκεί μπροστά μας, δίπλα μας• είναι όλ' αυτά που συμβαίνουν όσο περιμένουμε να συμβούν τα "σπουδαία"».

Κάτι που πραγματικά είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ.

 

φωτογραφίες: Μιχάλης Σακάτης

 

 

]