Η Γιορτή της Μητέρας στον Σύλλογο Ιμβρίων

Τετάρτη, 22 Μαϊου 2024

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης, την Κυριακή 19/5/2024 έλαβε χώρα στον Σύλλογο Ιμβρίων η ετήσια εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας. Την εκδήλωση και φέτος διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Επιτροπή Κυριών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρχιτέκτων μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, κ. Διονύσης Ρουμπιέν. Ο καθηγητής είναι γεννημένος στην Αθήνα αλλά η γιαγιά του ήταν η Μάρθα Λαζαρίδη από το Γλυκύ της Ίμβρου, πρώτη εξαδέλφη του δασκάλου Λάζαρου Λαζαρίδη.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του ο κ. Ρουμπιέν αναφέρθηκε εκτενώς στον σημαντικό ρόλο της μητέρας και επεσήμανε πώς ένα αρχαίο ελληνικό έθιμο έγινε τελικά στις μέρες μας μια παγκόσμια γιορτή. Αναφέρθηκε φυσικά και στις δικές του ρίζες και εμπειρίες από τη μητέρα του και τη γιαγιά του.

Η ημέρα αυτή αφορά όλες τις μάνες και κυρίως την Ίμβρια μάνα που  με αυταπάρνηση και ζέση κράτησε άσβεστο τον νόστο για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ίμβρο. Έτσι λοιπόν τιμήθηκαν και φέτος Ίμβριες μητέρες με πρώτη την κα Δήμητρα Μάγκα-Πολίτου, μητέρα 2 παιδιών, δασκάλα αλλά και ιδρυτικό μέλος της δραστήριας Επιτροπής Κυριών. Τα 30 χρόνια της προσφοράς της στον σύλλογο είναι ανεκτίμητα. Τη βράβευσή της πλαισίωσε με λόγια άκρως συγκινητικά η κόρη της, Γεωργία Πολίτου.

Ακολουθήσαν η κα Άννα Γραφιαδέλλη από το Σχοινούδι, μητέρα 2 παιδιών και γιαγιά 5 εγγονιών, η κα Κούλα Καρρά από τα Αγρίδια, μητέρα 2 κοριτσιών και γιαγιά 3 εγγονιών και, τέλος, η κα Νίκη Μένη από το Γλυκυύ που έχει 2 παιδιά και 2 εγγόνια. Όλες τις κυρίες συνόδευσαν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια τους.

Μια ιδιαίτερη νότα χαράς και αισιοδοξίας έδιναν τα ιμβριωτάκια που καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης απήγγελλαν ποιήματα και έλεγαν τραγούδια υπό τις οδηγίες της κας Χριστίνας Οκταποδά, η οποία μαζί με τον κ. Γιάννη Δελημάνη πλαισίωναν μουσικά τους μικρούς μας φίλους. Ποίημα για το τιμώμενο πρόσωπο, τη μάνα, απήγγειλε επίσης η Ίμβρια μητέρα και γιαγιά κα Χαριτωμένη Πρίγκου-Μπακανιώζου.

Την εικόνα και τις τιμητικές πλακέτες που προσφέρθηκαν στις μητέρες προσέφεραν οι κυρίες Μαίρη Λημνιού και Μερόπη Τριανταφύλλου στη μνήμη των δικών  τους μητέρων. Τα γλυκά ήταν προσφορά της κας Αργυρώ Πιγνιάρη, στη μνήμη της μητέρας της, και τα αναψυκτικά της κας Νίκης Πόπα, στη μνήμη του πατέρα της.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτή η σημαντική γιορτή αφορά και όλες τις γυναίκες που με τον δικό τους τρόπο είναι ‘μητέρες' για κάποιους ανθρώπους.

φωτογραφίες: Βάσω Ξεινού