Νέο βιβλίο με θέμα την Ίμβρο: «ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕ Η ΜΟΥΡΙΑ» της Γκιουλίζ Μπεσέ Εργκίνσοϊ

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Η Γκιουλίζ Μπεσέ Εργκίνσοϊ (Güliz Beşe Erginsoy), καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν της Πόλης, ήταν η πρώτη που έγραψε βιβλίο για την Ίμβρο στην Τουρκική, με τον τίτλο ADALILAR, İmroz’dan Gökçeada’ya (κυκλοφόρησε το 2006 στην Τουρκία από τον εκδοτικό οίκο İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları).

 Το 2018 επανήλθε με το βιβλίο

DUT AĞACININ DUYDUKLARI,

Hareketli ve Hareketsiz Canlıların Mekânsız ve Zamansız Anlatıları Üzerine

το οποίο παρουσιάστηκε στο τουρκικό αναγνωστικό κοινό στις 23 Οκτωβρίου 2018, στην όμορφη φιλόξενη και κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του εκδοτικού οίκου Bağlam, που βρίσκεται στον 2ο όροφο της στοάς Αvrupa Pasajı στο Πέρα, και του οποίου η μετάφραση στην Ελληνική κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ με τον τίτλο

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕ Η ΜΟΥΡΙΑ

Σχετικά με τις δίχως χρόνο και τόπο αφηγήσεις των κινούμενων και μη κινούμενων έμψυχων όντων

Εκτός από την προαναφερόμενη, στη συγγραφή του βιβλίου συνεργάστηκαν επίσης η Μάρω Μαυροπούλου, επίκ. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ (η οποία και μετέφρασε το έργο στην Ελληνική) και η Μπουρτζού  Τεκαούτ Τσαλ (Burcu Tekaüt Çal), συμβασιούχος καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Το βιβλίο εικονογράφησε η μητέρα της συγγραφέως, Σεμπλά Σαρίνταλ Ετζζατζίμπασι (Sebla Sarıdal Eczacıbaşı), απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν.

Το βιβλίο βασίζεται σε συνεντεύξεις με ανθρώπους που ζουν σε δύο νησιά με κοινή μοίρα, το «Αντιγονονήσι» και το «Νησί», όπως επίσης, στη «Χώρα» ή την «Αντίπερα Χώρα», και που μας εμπιστεύτηκαν την ιστορία της ζωής τους και τις αναμνήσεις τους, επιλέγοντας ο καθένας το δικό του ψευδώνυμο. Στον τίτλο του βιβλίου, η συγγραφέας αναφέρεται σε μη προσδιορισμένους τόπους και χρόνους, όσοι ξέρουν, όμως, τα γεγονότα θα καταλάβουν ασφαλώς για ποια νησιά, ποια Χώρα και ποια Αντίπερα Χώρα πρόκειται, όπως, ίσως, και την ταυτότητα των αφηγητών.

Η συγγραφέας σχολιάζει τα γεγονότα και τις αφηγήσεις με τον δικό της μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο. Πρόκειται για ένα παραμύθι που, όμως, αφηγείται αλήθειες και πραγματικότητες και καταγγέλλει την καταπάτηση των παντός είδους δικαιωμάτων, καθώς, επίσης,  και την άσκηση βίας και πίεσης προς στους αδύναμους.

Ευχόμαστε το βιβλίο τόσο στην Τουρκική όσο και στην Ελληνική του έκδοση να είναι καλοτάξιδο, και η συγγραφέας να έχει πάντα τη διάθεση και την έμπνευση για τέτοιες όμορφες και χρήσιμες δουλειές καταγραφής της προφορικής ιστορίας των αδικημένων τόπων και των ταλαιπωρημένων λαών.

Μ.Μ.

Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ, Νικηταρά 2-4, 106 78 Αθήνα (Τηλ. 210 3227323)

 

Από την  παρουσίαση του βιβλίου στην Πόλη