Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να λάβει μέτρα για την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008
Εγκρίθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008 στο Παρίσι από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η εισήγηση του Ελβετού βουλευτή κ. Gross για την Ίμβρο και την Τένεδο

Όπως ανακοινώθηκε χθες Τρίτη 3 Ιουνίου 2008, ως πρώτη είδηση στο δικτυακό τόπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), η αρμόδια επιτροπή του διεθνούς οργάνου ενέκρινε την εισήγηση του Αντιπροέδρου της PACE κ. Αντρέας Γκρος.

Η εισήγηση ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης-αυτοψίας του κ. Γκρος που διενεργήθηκε στα δύο νησιά και στην ʼγκυρα την εβδομάδα της Διακαινησίμου (28 Απριλίου-2 Μαΐου 2008).

Η 20σέλιδη εισήγηση αποτελείται από το σχέδιο ψηφίσματος και την αιτιολογική  έκθεση. Μετά από εκτενείς τεκμηριωμένες αναφορές στην ιστορική διαδρομή των δύο νησιών από το 1923 και ιδιαίτερα στις πολιτικές που ανάγκασαν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων τους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις δεκαετίες κυρίως του 1960-1970, η έκθεση προβαίνει σε μια λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η ολιγάριθμη κοινότητα των Ιμβρίων και Τενεδίων μονίμων κατοίκων αλλά και οι χιλιάδες των εξορίστων αυτοχθόνων κατοίκων και των απογόνων τους, και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ώστε «να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος πολιτισμικός χαρακτήρας των δύο νησιών». Ένα σαφές κεντρικό πολιτικό μήνυμα προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζει ο εισηγητής, «θα αποτελούσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα της βούλησης της Τουρκίας να ξεπεράσει παρωχημένες εθνικιστικές τακτικές και να ασπαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες της καλής γειτονίας, ένα θετικό παράδειγμα ανοχής, αλληλοσεβασμού και ευημερίας». 

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται στο σχέδιο ψηφίσματος περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

•    Απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς
•    Αναστολή της διαδικασίας καταγραφής του κτηματολογίου επί δεκαετία ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που οδήγησαν σε δημεύσεις περιουσιών
•    ʼμεση και αποτελεσματική αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας
•    Απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας στους γηγενείς κατοίκους των νησιών που εκδιώχθηκαν και στους απογόνους τους
•    Επαναλειτουργία τουλάχιστον ενός ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο
•    Συγκεκριμένα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους των νησιών
•    Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών καθώς και με ελληνικά λιμάνια
•    Βελτίωση των υποδομών στα ελληνικά παραδοσιακά χωριά της Ίμβρου
•    Καθιέρωση άτυπου τακτικού διαλόγου μεταξύ των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων των κοινοτήτων των δύο νησιών
•    Παρακολούθηση της εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η συζήτηση του σχεδίου ψηφίσματος και η ψήφισή του από την Ολομέλεια της PACE θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008.

Οι απανταχού Ιμβριακοί και Τενεδιακοί Σύλλογοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι, έστω μετά από 85 χρόνια, τα αδιάσειστα στοιχεία των παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους από την Τουρκία, υπό την ανοχή της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, ελήφθησαν υπόψη και επαληθεύθηκαν μέσα από μια αντικειμενική διαδικασία στο πλαίσιο έρευνας ενός διεθνούς οργανισμού.

Ευχαριστούν και χαιρετίζουν ιδιαίτερα τις προσπάθειες του εισηγητή κ. Αντρέας Γκρος, τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων του από το 2006 μέχρι σήμερα όσο και στην ίδια την έκθεση, να λειτουργήσει ως καλοπροαίρετος και αντικειμενικός διαμεσολαβητής ώστε να γίνουν αντιληπτές και να διατυπωθούν με σαφήνεια οι προθέσεις των Ιμβρίων και Τενεδίων, που επιθυμούν να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους χωρίς αλυτρωτισμούς και εθνικιστικές εξάρσεις.

Διατυπώνουν ωστόσο την ανησυχία, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο εισηγητής, ότι τα χρονικά περιθώρια για την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας των νησιών βρίσκονται στο όριο της εξάντλησης.

Υπενθυμίζουν ότι το σύνολο των Ιμβρίων και Τενεδίων ήταν και πολλοί εξακολουθούν να είναι και σήμερα πολίτες της Τουρκίας, και απευθύνουν έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία της Τουρκίας να ενεργήσει άμεσα, καλόπιστα και αποτελεσματικά ώστε να επιτρέψει την επανένταξή τους στην τοπική
κοινωνία με όρους αξιοπρέπειας, ισονομίας και σεβασμού της ιδιαίτερης πολιτιστικής και εθνοτικής τους ταυτότητας. 

Εκφράζουν την απεριόριστη ευγνωμοσύνη τους στην Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και ήδη επίτιμο μέλος της PACE κ. Έλσα Παπαδημητρίου, χωρίς την καθοριστική συμβολή της οποίας η διαδικασία αυτή δεν θα είχε καν δρομολογηθεί.

Ευχαριστούν τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απόφασή τους να εγκρίνουν την εισήγηση.

Αναμένουν από τους Έλληνες βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να δώσουν το παρών στη διάσκεψη της 27ης Ιουνίου και να στηρίξουν την υιοθέτηση της απόφασης, όπως ευελπιστούν ότι θα πράξουν και οι Τούρκοι βουλευτές καθώς και οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου η Ίμβρος και η Τένεδος να καταστούν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και σεβασμού της διαφορετικότητας.


Πληροφορίες:  Γραμματεία Συλλόγου: τηλ. 210-9347957,  Fax: 210-9345096
                          e-mail: info@imvrosisland.org
                          site: www.imvrosisland.org
                          Ασανάκης Πάρις  τηλ. 6944430042          
                          Μπακάλης Κυριάκος  τηλ. 6937245038