Αρπαγή από το τουρκικό κράτος και των τελευταίων ελληνικών περιουσιών στην Ίμβρο με το πρόσχημα του κτηματολογίου

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2003
Η εφαρμογή του εθνικού κτηματολογίου της Τουρκίας στο νησί της Ίμβρου οδήγησε στην απώλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών περιουσιών, από το Τουρκικό Δημόσιο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρπαγή από το τουρκικό κράτος και των τελευταίων ελληνικών περιουσιών στην Ίμβρο με το πρόσχημα του κτηματολογίου

Νέα Σμύρνη, 22 Ιουλίου 2003

Η εφαρμογή του εθνικού κτηματολογίου της Τουρκίας στο νησί της Ίμβρου οδήγησε στην απώλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών περιουσιών, από το Τουρκικό Δημόσιο. Η αρπαγή αυτή οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την Τουρκική πολιτεία με την ανοχή της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η οποία παρά τις προειδοποιήσεις και επικλήσεις μας, δεν αντέδρασε ως όφειλε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων Ιμβρίων.

Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει καθεστώς αυτοδιοίκησης για τους Έλληνες κατοίκους της Ίμβρου και της Τενέδου με ιδιαίτερα προνόμια για το σεβασμό της γλώσσας, της θρησκείας, και της ιδιοκτησίας. Η Ελλάδα έχει εγγυηθεί για την εφαρμογή της συνθήκης αυτής, ωστόσο για μια ακόμη φορά υποκύπτει χωρίς αντίδραση στην αυθαιρεσία των Τουρκικών παραβιάσεων. Χιλιάδες Ιμβριώτες αντιμέτωποι με τις νέες απροσδόκητες εξελίξεις, ανήμποροι, βλέπουν την όποια περιουσία τούς έχει απομείνει, να περνάει στα χέρια του Τουρκικού κράτους.

Στηρίζουμε και συμβάλουμε τη συμφιλίωση και σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Όμως στο πλαίσιο αυτό δεν δύναται να θυσιάσουμε τα κατοχυρωμένα σε εμάς δικαιώματα και την προσπάθεια που εμείς οι Ίμβριοι καταβάλλουμε τις δύο τελευταίες δεκαετίες για να ξαναζωντανέψουμε το νησί μας.


Ζητούμε από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές την αρωγή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα αλλά όχι ανυπέρβλητα εμπόδια που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών
Ελευθερίου Βενιζέλου 80, 171 22
Νέα Σμύρνη, Αθήνα/Ελλάδα
Τηλ:+30-210-9347957, Φαξ: +30-210-9345096