Αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2006
Οι Ίμβριοι και Τενέδιοι της Ελλάδος και του εξωτερικού, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες των δύο νησιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι 

Νέα Σμύρνη, 10/10/2006

Οι Ίμβριοι και Τενέδιοι της Ελλάδος και του εξωτερικού, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες των δύο νησιών. Πιο συγκεκριμένα, στην σελίδα 21 της έκθεση προόδου της Τουρκίας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, 9/11, αναφέρεται:

Η ελληνική μειονότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά σχετίζονται ειδικότερα με την εκπαίδευση και τα περιουσιακά δικαιώματα. Οι περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στις νήσους Ίμβρο και Τένεδο βρίσκονται υπό την απειλή της δήμευσης και εκποίησής τους από τις τουρκικές αρχές.

Πράγματι, η Τουρκία εφαρμόζει μια πρωτοφανή πολιτική διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος του ελληνισμού των δύο νησιών με σκοπό την αρπαγή των περιουσιών τους, ιδιωτικών, κοινοτικών και εκκλησιαστικών. Και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κάθε έννοιας ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων, διατηρεί σε ισχύ το περιβόητο νόμο 502/1964 με τον οποίο απαγορεύεται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Δηλαδή, ένας νόμος «άπαρτχαϊντ». Με τον ίδιο νόμο δημεύτηκαν τα σχολικά κτίρια των Ελλήνων το 1964 και σήμερα δίνονται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

Οι Ίμβριοι ζητούν:

  • Από την Τουρκία, να σταματήσει αμέσως την παράνομη συμπεριφορά της σε βάρος του ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου και να εφαρμόσει συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας στα δύο νησιά λαμβάνοντας ταυτόχρονα ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης των καταπατημένων δικαιωμάτων των Ιμβρίων και Τενεδίων.
  • Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πιέσει την Τουρκία για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας της μειονότητας αφού η -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναφορά του προβλήματος σε εκθέσεις προόδου– δεν οδήγησε σε καμία αλλαγή στη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών.
  • Από την Ελληνική Κυβέρνηση, να αναδείξει το ζήτημα στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια πολιτική προστασίας της ομογένειας των δύο νησιών και  να αξιώσει  από την Τουρκία τον τερματισμό της παράνομης συμπεριφοράς της.

Πληροφορίες: Σύλλογος Ιμβρίων

Ελευθερίου Βενιζέλου 80, 17124 Ν. Σμύρνη

Τηλ: 210-9347957

Φαξ: 210-9345096

e-mail: info@imvrosisland.org