Η Ίμβρος και η Τένεδος στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006

Ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος ορίστηκε Εισηγητής στη Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόταση ψηφίσματος που αφορά την Ίμβρο και την Τένεδο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ίμβρος και η Τένεδος στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Νέα Σμύρνη, 13/03/2006

Με ψήφους 11 υπέρ και 6 κατά, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) αποφάσισε την επίσπευση της εξέτασης της πρότασης ψηφίσματος για την Ίμβρο και την Τένεδο κατά τη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την προηγούμενη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2006 θέτοντας έτσι τέρμα στις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για παρέλκυση του ζητήματος. Εισηγητής ορίστηκε ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος (Σοσιαλιστική Ομάδα).


Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση ψηφίσματος για την Ίμβρο και την Τένεδο, με βάση την οποία ζητείται από την Τουρκία «να συμμορφωθεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων και τη θρησκευτική ελευθερία, αποκαθιστώντας τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας και ικανοποιώντας τις ανάγκες του πληθυσμού και των δύο νησιών», είχε κατατεθεί στις 29 Απριλίου 2005 από 21 βουλευτές, από τους οποίους οι 7 ήταν Έλληνες (Παπαδημητρίου, Βαρβιτσιώτης, Πάγκαλος, Δένδιας, Νικολόπουλος, Κατσέλη, Βρεττός) οι 2 Κύπριοι (Παπαδοπούλου, Χριστοδουλίδης) και οι υπόλοιποι 12 από Αρμενία, Βουλγαρία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Νορβηγία. Με πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού η Πρόεδρος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας κ. Έλσα Παπαδημητρίου (ΝΔ) και ο Τούρκος ομόλογός της κ. Μουράτ Μερτζάν (ΑΚ Parti), πραγματοποιήθηκε κοινή επίσκεψη των δύο Προέδρων στα δύο πολύπαθα νησιά τον στις 17 και 18 Ιουνίου 2005, κατά την οποία διαπιστώθηκε από κοινού η ανάγκη λήψης άμεσων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων από την Τουρκία προς αποκατάσταση των αδικιών που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Στη συνέχεια, ενόψει της διαπίστωσης ότι η τουρκική πλευρά επέλεξε τη μέθοδο της παρέλκυσης αντί της άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, το Εκτελεστικό Γραφείο της PACE αποφάσισε στις 27 Ιανουαρίου 2006 με 23 ψήφους υπέρ και 1 κατά, την παραπομπή της υπόθεσης στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των σημείων της πρότασης ψηφίσματος και η υποβολή εισήγησης για την ψήφισή της από την Ολομέλεια.


Ο Ελβετός εισηγητής κ. Αντρέας Γκρος, ένα από τα πιο έμπειρα μέλη της PACE στην οποία μετέχει από το 1995 και γνωστός για την ανεξαρτησία γνώμης και την αντικειμενικότητά του, ανεμένεται να εξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης, να ακούσει τις απόψεις όλων των πλευρών και να επισκεφθεί τα δύο νησιά για να διαπιστώσει αυτοπροσώπως την κατάσταση, προτού υποβάλει την εισήγησή του.


Ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης και, δι’αυτών, ο απανταχού της γης Ιμβριακός Ελληνισμός, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη η οποία διανοίγει την προοπτική υιοθέτησης του ψηφίσματος εντός του 2006.


Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει χρονικά με την εκπνοή της προθεσμίας για την προσβολή των δημεύσεων που νομιμοποιούνται μέσω του κτηματολογίου, σε σχέση με ακίνητα ενός σημαντικού τμήματος της Ίμβρου που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Παναγία, τους ελληνικούς οικισμούς του Ευλάμπιου και του Κάστρου, το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και την πλέον προσφερόμενη για τουριστική εκμετάλλευση όσο και για περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες περιοχή του Κέφαλου, χωρίς να έχει ακόμη καταστεί δυνατό σε μεγάλο αριθμό Ιμβρίων όχι μόνο να κατοχυρώσουν τα ακίνητα που επί αιώνες κατείχαν οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους, αλλ’ούτε καν να προσφύγουν στα δικαστήρια με πιθανότητα δικαίωσης, ενόψει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και της διαδικασίας εφαρμογής του από τις τουρκικές αρχές.

Εκφράζουν τέλος και πάλι τις θερμές ευχαριστίες τους στη βουλευτή κ. Έλσα Παπαδημητρίου για την εγρήγορση και αφοσίωση που επιδεικνύει διαρκώς σε σχέση με την προάσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου, καθώς και στους βουλευτές κ.κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Νάσο Αλευρά και τον Κύπριο βουλευτή κ. Χρήστο Πουργουρίδη, μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την παρουσία, τη συμπαράταξη και την αποφασιστική συμβολή τους στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση για το μέλλον του Ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου.               

Πληροφορίες: Σύλλογος Ιμβρίων
Ελευθερίου Βενιζέλου 80, 17124 Ν. Σμύρνη
Τηλ: 210-9347957
Φαξ: 210-9345096
e-mail: info@imvrosisland.org