Το χωριό Άγιοι θεόδωροι, από τα παλαιότερα της Ίμβρου, πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι χτισμένο στα 500 μέτρα νοτιανατολικά του. Απέχει 4 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Παναγία και 11 χιλιόμετρα από το νέο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου. Πνιγμένο στο πράσινο, με κυρίαρχο δέντρο την ελιά, αλλά και το ρουπάκι (δρυς), το καβάκι, τον κέδρο και τα πεύκα, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πρόποδες του βουνού Καστρί. Από εκεί αγναντεύει τη θρυλική βουνοκορφή Αρασιά, αγαπημένο προορισμό του φωτογράφου Σπύρου Μελετζή, του οποίου οι Άγιοι Θεόδωροι ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα και αστείρευτη πηγή ύδρευσης, αφού από εκεί πηγάζουν τα κρυσταλλένια νερά που διοχετεύονται στις ειδικές δεξαμενές του χωριού.
Οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη γεωργία και ειδικότερα με την καλλιέργεια της ελιάς, κάποιοι ωστόσο υπήρξαν κεραμοποιοί, σιδηρουργοί, ξυλουργοί, υποδηματοποιοί και μυλωνάδες. Ανάμεσά τους διακρίθηκαν και αρκετές προσωπικότητες, επιστήμονες, καθηγητές, γιατροί όπως ο αείμνηστος παθολόγος Δημήτρης Φωκάς και ιεράρχες, όπως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄.
Το υπέροχο, αλλά δυστυχώς ολοσχερώς κατεστραμμένο από πυρκαγιά νεοκλασικό κτίριο στην είσοδο του χωριού, υπήρξε το δημοτικό του σχολείο, χτισμένο το 1930 με εισφορές των ίδιων των χωριανών. Το δεύτερο εντυπωσιακό οίκημα απέναντί του, ολοκληρώθηκε το 1964, με προσωπική εργασία των χωριανών και ύστερα από πρωτοβουλία του τότε μητροπολίτη Ίμβρου Μελίτωνος Χατζή, με σκοπό να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο. Καθώς όμως οι Τουρκικές αρχές επέβαλαν την απαγόρευση της διδασκαλίας της ελληνικής παιδείας στο νησί, αυτό δεν έγινε ποτέ...Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ 1775 και 1785, είναι ο παλαιότερος του χωριού. Εγκαινιάστηκε στα εννιάμερα της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου και από τότε κάθε τέτοια μέρα γιορτάζει μαζί του με μεγάλο πανηγύρι και ολόκληρο το χωριό. Το 1996, οι Έλληνες αυτόχθονες κάτοικοι του χωριού ανέρχονταν σε 85 άτομα.
|