Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωβουλή καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωβουλή καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου

Σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα υιοθέτησαν δύο σημαντικά κείμενα που καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Πιο συγκεκριμένα:

1. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υιοθέτησε το Ψήφισμα «Θρησκευτική ελευθερία και λοιπά ανθρώπινα δικαιώματα για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (Ανατολ. Ελλάδα)» με το οποίο καλούνται οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τα δικαιώματα των αντίστοιχων μειονοτήτων τους, με βάση την έκθεση του Γάλλου εισηγητή Μισέλ Υνώ. Ειδική αναφορά γίνεται στο Ψήφισμα στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η άρση της κατάληψης ελληνορθόδοξων ιδρυμάτων (μαζμπούτ) και η απόδοση της διαχείρισης της περιουσίας τους, η άνευ διακρίσεων παροχή της ελληνικής εκπαίδευσης.

Το Ψήφισμα καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του προηγούμενου Ψηφίσματος 1625/2008 για την Ίμβρο και την Τένεδο, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, για την κατοχύρωση των κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων υπηκόων, την απόδοση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων που δεν εξυπηρετούν κοινωφελείς σκοπούς, την επιστροφή των ελληνικών σχολείων των δύο νησιών, την παύση των δημεύσεων μέσω του κτηματολογίου, την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών καθώς και με την Ελλάδα.

2. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα την εισήγηση της Ολλανδής βουλευτού Ρ. Ώμεν για την Έκθεση για την Τουρκία, με την οποία την καλεί επίσης να σεβαστεί τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Τουρκίας, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά περιλαμβάνεται ειδική παράγραφος για τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου. Η Έκθεση αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Φεβρουαρίου 2010.

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των Κωνσταντινουπολιτών, των Ιμβρίων και Τενεδίων χαιρετίζουν τις κοινές θέσεις των δύο κορυφαίων κοινοβουλευτικών οργάνων της Ευρώπης αναφορικά με την επιβεβλημένη προστασία των δικαιωμάτων τους. Δηλώνουν ότι συντάσσονται με την προσπάθεια των δημοκρατικών δυνάμεων της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής κοινωνίας. Και απευθύνουν έκκληση στην Τουρκική κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τα μέτρα που απαιτούνται για την ισότιμη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας, την αξιοποίηση της ιδιαιτερότητάς της προς όφελος της Τουρκίας και της Ευρώπης, την επιστροφή των εκδιωχθέντων Ελλήνων στις πατρογονικές τους εστίες και την επανένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Πληροφορίες:

ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.
Καποδιστρίου 17
Φιλοθέη 152 37
E-mail: nnap@otenet.gr
Πρόεδρος: Νίκος Ουζούνογλου Τηλ.: 6977 008922

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΜΒΡΙΩΝ (ΑΘΗΝΩΝ)                        ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Ελ. Βενιζέλου 80                                                       Δημητσάνας 47
171 22 Νέα Σμύρνη                                                544 54 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 210 9347957                                                 Τηλ. 2310 989654
Φαξ: 210 9345096                                                 Φαξ: 2310 936180
E-mail: info@imvrosisland.org                            Ε-mail: imvros27@otenet.gr
Πρόεδρος: Πάρις Ασανάκης                                 Πρόεδρος: Παύλος Σταματίδης
Ε-mail: p.asanakis@dspeir.gr                            E-mail: pstamatidis@yahoo.gr
Website: www.imvrosisland.org

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΝΕΔΙΩΝ «Ο ΤΕΝΝΗΣ»
Ελ. Βενιζέλου 80
171 22 Νέα Σμύρνη
Τηλ.: 210 9318203
Φαξ: 210 9318203
E-mail: info@tenedos.info
Πρόεδρος: Απόστολος Κερκινέογλου
Τηλ.: 210 9357479
aker@otenet.gr