Αναφορικά με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας «Taraf» περί στιχομυθίας μεταξύ ανώτατων αξιωματικών που επιβεβαιώνει τον προμελετημένο και επίσημο χαρακτήρα της εθνοκάθαρσης της Ίμβρου

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η τουρκική εφημερίδα «Taraf», στο πλαίσιο των αποκαλύψεων για το σχέδιο πραξικοπήματος του τουρκικού στρατού σε βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέρεται στη σημερινή της έκδοση (25/1/2010), σε στιχομυθία μεταξύ ανώτατων αξιωματικών, που επιβεβαιώνει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο όσο και συγκλονιστικό τρόπο ότι η εκδίωξη του Ελληνισμού της Ίμβρου τη δεκαετία του 1960 ήταν αποτέλεσμα συστηματικού σχεδίου (βλ. http://www.taraf.com.tr/haber/46700.htm).
 

Υπενθυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, μεταξύ άλλων:
 

1. Λειτούργησαν ανοικτές αγροτικές φυλακές με βαρυποινίτες που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι στο νησί και βιαιοπραγούσαν σε βάρος των Ιμβρίων
2. Από το 1970 μέχρι το 1990, διαπράχθηκαν επτά (7) άγριες δολοφονίες Ιμβρίων χωρίς ποτέ να συλληφθούν οι δράστες
3. Δημεύτηκε ή απαλλοτριώθηκε σε εξευτελιστικές τιμές το σύνολο σχεδόν της καλλιεργήσιμης γης του νησιού
4. Απαγορεύτηκε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους 700 Έλληνες μαθητές της Ίμβρου και δημεύθηκαν όλα τα σχολικά κτίρια
5. Καταστράφηκαν δεκάδες ναοί και εξωκλήσια και δημεύθηκαν 2 εκκλησιαστικά ιδρύματα
6. Ένα ολόκληρο χωριό (Κάστρο) εκκενώθηκε βίαια από τον ελληνικό πληθυσμό το 1974
7. Η Ίμβρος εποικίσθηκε με πάνω από 9.000 εποίκους με στόχο την δημογραφική αλλοίωση του νησιού
 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν ο πλήρης σχεδόν αφελληνισμός της Ίμβρου, αφού, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, από τις 7.000 του αμιγούς ελληνικού πληθυσμού απέμειναν μόλις μερικές εκατοντάδες.
 

Σε πείσμα όλων αυτών, οι Ίμβριοι της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεχίζουν χρόνια τώρα να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, να επισκευάζουν τα ρημαγμένα χωριά τους και να οικοδομούν γέφυρες φιλίας με τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία των πολιτών.
 

Ενόψει των πρόσφατων αποκαλύψεων, σε αλληλεγγύη με όλους τους σκεπτόμενους και δημοκράτες πολίτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκφράζουμε την αποδοκιμασία και τον αποτροπιασμό μας για τις συνεχείς απόπειρες του βαθέος κράτους της Τουρκίας εναντίον της δημοκρατίας και των πολιτών της χώρας και την πίστη μας για την τελική επικράτηση της δημοκρατίας.
 

Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε την εγκληματική συμπεριφορά του παρελθόντος που συντελέστηκε από το τουρκικό κράτος και παρακράτος σε βάρος των ελληνικών κοινοτήτων της Ίμβρου και της Τενέδου. Διακηρύσσουμε ότι η επιστροφή στην πατρίδα μας με όρους ισοτιμίας και σεβασμού της μειονότητάς μας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας. Και καλούμε τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας να σταθούν στο πλευρό μας.
 

Ζητούμε από τις τουρκικές αρχές:
 

1. Να εντοπίσουν τους ενόχους αυτής της συστηματικής εθνοκάθαρσης που συντελέστηκε εν καιρώ ειρήνης, σύμφωνα με τις ρητές διατάξεις του τουρκικού ποινικού κώδικα
2. Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν οι Ίμβριοι και εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα (απόδοση των απαλλοτριωμένων, επιστροφή των σχολικών κτιρίων, άμεση απόδοση των ακινήτων που δημεύθηκαν μέσω της καταγραφής του κτηματολογίου, αποκατάσταση των κατεστραμμένων πολιτιστικών και φυσικών μνημείων)
3. Ως στοιχειώδη έμπρακτη ανόρθωση της εγκληματικής αυτής συμπεριφοράς, να λάβουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την επανεγκατάσταση και επανένταξη των Ιμβρίων στην πατρίδα τους (άμεση αναγνώριση των κληρονομικών δικαιωμάτων, απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας με συνοπτικές διαδικασίες, άρση της απαγόρευσης διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, δέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη υποδομών, ακτοπλοϊκή σύνδεση με Τένεδο και Ελλάδα)
4. Να υλοποιήσουν άμεσα τις προτάσεις που περιέχονται στο Ψήφισμα 1625/2008 του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διατήρηση του πολιτιστικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου (http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/adoptedtext/ta08/eres1625.htm)
 

Ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν και, επιτέλους, να απαιτήσει και να εξασφαλίσει τον έμπρακτο και αποτελεσματικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Ίμβρου, της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης.


Πληροφορίες:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΜΒΡΙΩΝ (ΑΘΗΝΩΝ)                          ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Ελ. Βενιζέλου 80                                                        Δημητσάνας 47
171 22 Νέα Σμύρνη                                                 544 54 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 210 9347957                                                  Τηλ. 2310 989654
Φαξ: 210 9345096                                                  Φαξ: 2310 936180
E-mail: info@imvrosisland.org                            Ε-mail: imvros27@otenet.gr
Πρόεδρος: Πάρις Ασανάκης                                  Πρόεδρος: Παύλος Σταματίδης
Ε-mail: p.asanakis@dspeir.gr                             E-mail: pstamatidis@yahoo.gr
                                     

                                    Website: www.imvrosisland.org