Πασχαλινή γαστρονομική πρόταση με γεύση … Ίμβρου

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

Ενόψει του Πάσχα και με αφορμή τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν και επιβάλλουν περιορισμούς στο ψήσιμο του φετινού οβελία, ο Σύλλογος Ιμβρίων σας προτείνει να προτιμήσετε μια παραδοσιακή ιμβριώτικη συνταγή για το πασχαλινό σας τραπέζι. Αρνί γεμιστό στο φούρνο!!! Είναι το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό που έφτιαχναν οι οικογένειες στην Ίμβρο.

Η συνταγή, την οποία παραθέτουμε παρακάτω, περιέχεται στο λεύκωμα με τίτλο ‘ΙΜΒΡΟΣ. Ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις’ που έχει εκδώσει ο Σύλλογος Ιμβρίων και περιλαμβάνει δεκάδες συνταγές της Ιμβριακής κουζίνας ενταγμένες αρμονικά μέσα στον κύκλο των εποχών, των προϊόντων και των εθίμων του νησιού.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μεταφερθούμε -έστω και νοερά- στην πατρίδα μας, Ίμβρο.

Καλή Ανάσταση σε όλους!!!

 

Αρνί γιμ’στό πασχαλ’νό 

ΥΛΙΚΑ

1 αρνί 8 κιλά περίπου

1 κιλό ρύζι για πιλάφι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

δυόσμο ψιλοκομμένο

μάραθο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάζουμε τη συκωταριά από το αρνί, την πλένουμε και τη βράζουμε για 20 λεπτά περίπου ξαφρίζοντάς την συνεχώς. Όταν κρυώσει, την ψιλοκόβουμε. Σουρώνουμε τον ζωμό της και τον κρατάμε για να βράσουμε μέσα το ρύζι.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το αρνί. Το καθαρίζουμε ολόκληρο,  πλένουμε το κεφαλάκι, το αλείφουμε με βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. 

Στην κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τα καβουρντίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά. Ρίχνουμε και το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και 4 ποτήρια ζωμό περίπου. Μισοβράζουμε και ρίχνουμε τα μυρωδικά.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και στη συνέχεια γεμίζουμε το αρνί αφήνοντας λίγο κενό, για να έχει χώρο να φουσκώσει το ρύζι. Με μεγάλη βελόνα και γερή κλωστή ράβουμε την κοιλιά του αρνιού.

Το τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε σταυρωτές ‘‘κληματσίδες’’ (κληματόβεργες) βάζοντας το μπροστινό πόδι μέσα στο πίσω σταυρωτά, για να χωρέσει στο ταψί. Ρίχνουμε 2-3 ποτήρια νερό και το ψήνουμε στην αρχή ξεσκέπαστο σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει. Στη συνέχεια, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο, και κάθε τόσο ρίχνουμε με ένα κουτάλι ζωμό πάνω του, για να μην στεγνώσει. Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία για 6-7 ώρες περίπου, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του αρνιού, παρακολουθώντας το.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θέλουμε, για μεγαλύτερη νοστιμιά, μαζί με τη συκωταριά βράζουμε κι ένα κομμάτι κρέας.