ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 6ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (Ονοματολογικά Μικράς Ασίας και Ίμβρου-Τενέδου)

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΣΤΑΜΟΥΛΗ ο τόμος 22 του επιστημονικού περιοδικού «Ονόματα» της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας. Σε αυτόν περιέχονται τα πρακτικά του 6ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου με θέμα «Ονοματολογικά Μικράς Ασίας & Ίμβρου-Τενέδου», το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του συμπατριώτη μας Γλωσσολόγου-Ονοματολόγου Ν. Π. Ανδριώτη, είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι (2-4/11/2018) στον Σύλλογο Ιμβρίων και είχε ευλογηθεί με χαιρετισμό από τον Παναγιώτατο Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

  

Στις 524 σελίδες του τόμου, ο οποίος προλογίζεται από τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Ξενοφώντα Τζαβάρα, περιέχονται -μεταξύ των 31 ανακοινώσεων του Συνεδρίου- έξι (6) συνολικά πρωτότυπες μελέτες ισάριθμων εκλεκτών ερευνητών συμπατριωτών μας που εξετάζουν θέματα της ιμβριακής ονοματολογίας. Αναλυτικότερα πρόκειται για τα άρθρα :

  • «Ίμβρος-Ονομάτων επίσκεψις: τοπωνύμια θέσεων με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον», στο οποίο οι επίτιμοι έφοροι αρχαιοτήτων κ.κ. Ηλίας & Ιωάννα Ανδρέου αναδεικνύουν σημαντικό αριθμό τοπωνυμίων που συνδέονται με αρχαιολογικά ευρήματα στα οποία οδηγήθηκαν κατά την τελευταία 30ετία των ανασκαφικών τους εργασιών στην Ίμβρο.
  • «Τοπωνυμικός χάρτης της Ίμβρου, μια πολιτιστική παρακαταθήκη», στο οποίο ο Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, αρχιτέκτων κ. Γιάννης Γιαννάκης παρουσιάζει το μνημειώδες ομώνυμο έργο που έχει εκδοθεί από την ΕΜΙΤ κάνοντας λόγο για ένα μέρος από τον τοπωνυμικό πλούτο της ιδιαίτερης πατρίδας μας που εμπεριέχεται στο βιβλίο.
  • «Τι τεκμηριώνει η ονοματολογία των γηγενών ενός τόπου;», με το οποίο το μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, ιατρός κ. Βασίλειος Θωμαΐδης προσπαθεί να καταδείξει τον μεγάλο αριθμό βαφτιστικών ονομάτων αρχαιοελληνικής προέλευσης που υπήρχαν στην Ίμβρο.
  •  «Προσέγγιση των βαπτιστικών ονομάτων των Ιμβρίων αναφορικά με τις λατρευτικές τους προτιμήσεις», στο οποίο ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, ιατρός, λογοτέχνης και ʼρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μ.Χ.Ε. κ. Γιώργος Ξεινός μελετά τα πιο συνηθισμένα από τα χριστιανικά βαφτιστικά ονόματα της Ίμβρου συσχετίζοντάς τα παράλληλα με αντίστοιχους ομώνυμους οίκους λατρείας.
  • «Ονοματολογικές καταγραφές Τημενοθυρέων και Γλυκιανών. Η μαρτυρία των ανθρωπωνυμίων», στο οποίο η αρχαιολόγος και μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Θώμη Σαββοπούλου προσεγγίζει συγκριτικά τα βαφτιστικά ονόματα και τα επώνυμα από το χωριό Γλυκύ της Ίμβρου κατ’ εύστοχη αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα από την Τημενοθυρέων πόλη (Ουσάκ Φρυγίας) της Μ. Ασίας.
  • «Ζωωνυμικά τοπωνύμια στην Ίμβρο (σημασιολογική και μορφολογική προσέγγιση)», στο οποίο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων, Δρ Γλωσσολογίας κ. Ξενοφών Τζαβάρας εξετάζει σημασιολογικά και μορφολογικά το σύνολο των ιμβριακών τοπωνυμίων που προέρχονται από ονόματα ζώων.

Τον τόμο χαιρετίζουν αφενός ο υιός του τιμωμένου Ν. Ανδριώτη, κ. Παντελής Ανδριώτης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου & Τενέδου, και αφετέρου οι Πρόεδροι των επιστημονικών σωματείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου και συγκεκριμένα ο κ. Μ. Σέργης (Τμήμα Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ), η κ. Τ. Καραγεωργίου (Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων), ο κ. Χρ. Γαλανίδης (Επιτροπή Ποντιακών Μελετών), ο κ. Σ. Τσιλένης (Εταιρεία Μελέτης της Καθ’  Ημάς Ανατολής), ο κ. Γ. Γιαννάκης (Εταιρία Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου), ο κ. Στ. Πούλαδος (Σύλλογος Ιμβρίων).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ιμβριακού ενδιαφέροντος είναι και η μία από τις δύο αξιόλογες εργασίες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα των πρακτικών. Πρόκειται για τη μελέτη του γνωστού χαλκέντερου γλωσσολόγου κ. Κ. Καραποτόσογλου με τίτλο «Ετυμολογικά στο γλωσσικό ιδίωμα της Ίμβρου». Σε αυτή ο κ. Καραποτόσογλου κάνει ενδιαφέρουσες ετυμολογικές προτάσεις για πολλές από τις ιμβριακές λέξεις που δεν έχουν ετυμολογηθεί στο Λεξικό του Ιμβριακού Ιδιώματος του Ξ. Τζαβάρα που έχει εκδοθεί από τον Σύλλογο Ιμβρίων.

Εν κατακλείδι, ο τ. 22 των «Ονομάτων» με τίτλο «Ονοματολογικά Μικράς Ασίας & Ίμβρου-Τενέδου» συμβάλλει τα μέγιστα στη διάσωση, ανάδειξη και μελέτη των κυρίων ονομάτων της Ίμβρου και κατ’ επέκταση της ιμβριακής γλώσσας ευρύτερα. Διατίθεται από τις εκδόσεις Κ. & Μ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ σε όλα τα βιβλιοπωλεία ενώ προγραμματίζεται να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στον Σύλλογο Ιμβρίων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.


Ξενοφών Τζαβάρας

Δρ Γλωσσολογίας, Πρόεδρος ΕΟΕ