Ιστορικής σημασίας ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για Ίμβρο και Τένεδο

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008
 
Σήμερα, μετά από 85 χρόνια λήθης και εγκατάλειψης, οι εξόριστοι Ιμβριοι και Τενέδιοι δικαιώθηκαν για πρώτη φορά από ένα διεθνή οργανισμό. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ενέκρινε το ψήφισμα για την Ιμβρο και την Τένεδο αναγνωρίζοντας τους διωγμούς που υπέστησαν οι Ελληνες κάτοικοι των νησιών και προτείνοντας στην Τουρκία συγκεκριμένα μέτρα για την παύση των συνεχιζόμενων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παροχή κινήτρων προς επιστροφή των γηγενών στις πατρικές τους εστίες.


Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται από το ψήφισμα του PACE περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

• Απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς
• Αναστολή της διαδικασίας καταγραφής του κτηματολογίου επί δεκαετία ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που οδήγησαν σε δημεύσεις περιουσιών
• ʼμεση και αποτελεσματική αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας
• Απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας στους γηγενείς κατοίκους των νησιών που εκδιώχθηκαν και στους απογόνους τους
• Επαναλειτουργία τουλάχιστον ενός ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο
• Συγκεκριμένα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους των νησιών
• Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών καθώς και με ελληνικά λιμάνια
• Βελτίωση των υποδομών στα ελληνικά παραδοσιακά χωριά της Ίμβρου
• Καθιέρωση άτυπου τακτικού διαλόγου μεταξύ των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων των κοινοτήτων των δύο νησιών
• Παρακολούθηση της εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το ιστορικό αυτό ψήφισμα αποτελεί την κατάληξη μίας διαδικασίας που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε χάρη στην πρωτοβουλία και την αμέριστη συμπαράσταση της Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και επίτιμου μέλους της PACE κ. Έλσας Παπαδημητρίου και περιελάμβανε και τη συγγραφή ειδικής εισήγησης για τα δύο νησιά εκ μέρους του Ελβετού βουλευτή και Αντιπροέδρου της PACE κ. Andreas Gross, στην οποία προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε «να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος πολιτισμικός χαρακτήρας των δύο νησιών» (Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιμβρίων στη διεύθυνση: www.imvrosisland.org)

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της PACE η βουλευτής κα ʼννα-Ψαρούδα Μπενάκη τόνισε: «Μίλησα με την αντιπροσωπεία της μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου που ζει σε όλη την Ευρώπη και βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας, παρακολουθώντας αυτή τη διαδικασία. Μου ζήτησαν να εκφράσω για λογαριασμό τους την ευγνωμοσύνη τους προς την κα. Παπαδημητρίου και τον κ. Μερτζάν για τις ελπίδες που τους ενέπνευσαν από το 2005 και μετά. Επιθυμούν, επίσης, να ευχαριστήσουν τον κ. Gross  για την εξαίρετη δουλειά που έκανε καταγράφοντας την ιστορία, υιοθετώντας τις ευχές, τις επιθυμίες και προσδοκίες τους και διατυπώνοντας προωθημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις και βεβαίως, την ίδια την Κοινοβουλευτική Συνέλευση που δέχθηκε να ασχοληθεί με την περίπτωσή τους. Οι Ίμβριοι και Τενέδιοι θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους για τη μοίρα της ελληνικής κοινότητας των νησιών που είναι καταδικασμένη να εξαφανισθεί, εκτός αν επιτραπεί στη νέα γενιά να κληρονομήσει την πολιτιστική ταυτότητα και τη γη των προγόνων της. Επιθυμούν να ευχαριστήσουν την τουρκική αντιπροσωπεία για την παραγωγική στάση καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτού του ψηφίσματος και να εκφράσουν την επιθυμία και την αποφασιστικότητά τους να εργασθούν μαζί με τις τουρκικές αρχές για να μετατρέψουν τα δύο νησιά σε ένα πρότυπο μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Αναμένουμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα πάψει να παρακολουθεί την πρόοδο των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετηθούν, σύμφωνα με την απόφαση».   

Ο ίδιος ο κ. Andreas Gross, σε απάντηση προς Τουρκάλα βουλευτή η οποία αρνούνταν ότι συνέβη οτιδήποτε στα δύο νησιά, δήλωσε ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται στο άρθρο 14 συγκεκριμένα στα δύο νησιά, οπότε η περίπτωσή τους πρέπει να αντιμετωπισθεί ξεχωριστά και με ιδιαίτερη προσοχή».

Οι απανταχού Ιμβριακοί και Τενεδιακοί Σύλλογοι, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στους Ευρωπαίους βουλευτές που ενέκριναν το ψήφισμα, στηρίζοντας με τη στάση τους τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη της ελευθερίας, ισονομίας, ισοπολιτείας και πολυπολιτισμικότητας και δίνοντας παράλληλα στην Τουρκία την ευκαιρία να συμμετάσχει έμπρακτα σε αυτό τον πολιτικό πολιτισμό. Από σήμερα, η Τουρκία, η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν ένα διεθνές κείμενο αναφοράς καθώς και μία ειδική έκθεση τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όταν καθορίζουν τις πολιτικές τους σε σχέση με τα δύο μαρτυρικά νησιά.