ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΙΜΒΡΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιβλίων Μικρασιατικού Περιεχομένου της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 19:00΄ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πάνος Χαλδέζος» του μεγάρου της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Σμύρνης τιμητική εκδήλωση απονομής βραβείων και επαίνων στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιβλίων Μικρασιατικού Περιεχομένου (εκδόσεως 2016-2018) που είχε προκηρύξει η ΕΣΤΙΑ.

Ανάμεσα στα βραβευθέντα υπήρχαν και 3 βιβλία ιμβριακού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα:

Το βιβλίο «Το Μορφολογικό Σύστημα του Ιμβριακού Ιδιώματος» του συμπατριώτη μας κ. Ξενοφώντα Τζαβάρα, το οποίο μάλιστα εκδόθηκε από τον Σύλλογο Ιμβρίων με την οικονομική συνδρομή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου το 2016, απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία «Μελέτες». Στο βιβλίο παρουσιάζεται αναλυτικά και ερμηνεύεται εξονυχιστικά το σύνολο της γραμματικής δομής (ρήματα, ουσιαστικά, επίθετα, άρθρα, αντωνυμίες, επιρρήματα, προθέσεις, σύνδεσμοι, επιφωνήματα, κ.λπ.) του γλωσσικού ιδιώματος της Ίμβρου λειτουργώντας συμπληρωματικά προς το «Λεξικό του Ιμβριακού Ιδιώματος».

 

Τα βιβλία «Παραμύθια της Ίμβρου» και «Το Αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας» της κ. Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου απέσπασαν τα 2 πρώτα βραβεία αντίστοιχα στην κατηγορία «Παραμύθια». Τα «Παραμύθια της Ίμβρου», τα οποία εκδόθηκαν το 2018 από τις εκδόσεις Σαΐτη περιέχουν 15 λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις της Ίμβρου σε λογοτεχνική απόδοση της κ. Τσιτιρίδου και εξαιρετική εικονογράφηση του κ. Ανδρικόπουλου τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες ενώ περιέχουν επίσης ένα μουσικό CD με το τραγούδι «Ίμβρος» σε μουσική Δ. Κάσσαρη και ερμηνεία Γ. Νταλάρα.. «Το Αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας» το οποίο εκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Σαΐτη ταξιδεύει νοερά τους μικρούς φίλους στην Κωνσταντινούπολη μαθαίνοντάς τους μέσα από ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία αλλά και πρωτότυπα παιχνίδια όλα τα μυστικά της ομώνυμης Μεγάλης Εκκλησίας.

          

 

Θερμά συγχαρητήρια τόσο στους 2 συγγραφείς, Ξ. Τζαβάρα και Εύ. Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου που αποτελούν μέλη του Συλλόγου μας και με τη βράβευσή τους αφενός αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της δουλειάς και των βιβλίων τους και αφετέρου μας κάνουν υπερήφανους όσο και στο ιστορικό πνευματικό κέντρο της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Σμύρνης για την άρτια διοργάνωση του διαγωνισμού και τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. 

Οι δύο βραβευθέντες συγγραφείς μετά την απονομή των βραβείων.