Ο νέος στρατολογικός νόμος στην Τουρκία

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019

Μείωση της υποχρεωτικής θητείας και εξαγορά της θητείας έναντι 31.000 τουρκικών λιρών


Στις 25/6/2019, με 335 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 2 «παρών», η Ολομέλεια της Τουρκικής Βουλής ψήφισε σε νόμο το τροποποιητικό νομοσχέδιο του Στρατολογικού Νόμου 7179, ενώ σχεδόν 2 ώρες αργότερα ο νόμος έλαβε και την έγκριση του Προέδρου Ερντογάν.  

Ο νόμος έχει πλέον τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (φύλλο 30813 της 26ης Ιουνίου 2019) και επιφέρει πλήθος τροποποιήσεων στις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις. 

Μεταξύ άλλων, μειώνει την υποχρεωτική θητεία από 12 σε 6 μήνες δίνοντας τη δυνατότητα στους στρατεύσιμους που το επιθυμούν να την παρατείνουν άλλους 6 μήνες λαμβάνοντας μηνιαίο μισθό. 

Επίσης το μέτρο της εξαγοράς της θητείας αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και το ποσό εξαγοράς ανέρχεται σε 31.000 τουρκικές λίρες με προϋπόθεση την παρακολούθηση 1 μήνα βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης. 

Το ίδιο ποσό –σε ευρώ (περίπου 4.550 ευρώ) ή άλλο ξένο νόμισμα– καλούνται να καταβάλουν και όσοι Τούρκοι υπήκοοι διαμένουν για τουλάχιστον 3 έτη στο εξωτερικό και επιθυμούν να εξαγοράσουν τη θητεία. Είναι η λεγόμενη «εξαγορά θητείας σε συνάλλαγμα» (dövizle askerlik) για την οποία δεν απαιτείται ως απαραίτητη προϋπόθεση η απόδειξη εργασίας (αρκεί η άδεια παραμονής). Προϋπόθεση ωστόσο είναι η παρακολούθηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προσφέρει το Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας. 

Τέλος, Τούρκοι υπήκοοι που διαμένουν ή εργάζονται στο εξωτερικό μπορούν να αιτούνται αναβολή της θητείας τους μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο οικείο Τουρκικό Προξενείο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία εξαγοράς της θητείας θα δημοσιεύσουμε μόλις λάβουμε σχετικές αναλυτικές οδηγίες από το Προξενείο.