Συνάντηση της Ομογένειας με τον Αλέξη Τσίπρα στο Σισμανόγλειο

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019

Συγχαρητήρια στους Ιμβρίους για τα επιτεύγματά τους - Εξαγγελία επίσκεψής του στην Ίμβρο και δρομολόγησης διαδικασιών για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα


Η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 με τη συνάντησή του με εκπροσώπους των φορέων της Ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη συνάντηση συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία κ. Πέτρος Μαυροειδής, η Γενική Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, η Πρόξενος κ. Δανάη Βασιλάκη, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου και εκπρόσωποι της ελληνικής Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, του Συλλόγου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και οι ιδρυτές και διευθυντές των ομογενειακών σχολείων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (ΕΠΣΙ) κ. Μαρία Μπαχτσέ που ταξίδεψε για τον σκοπό αυτό από την Ίμβρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που έγινε δεκτός με θέρμη από τους ομογενείς, άκουσε τους συνομιλητές του και μοιράστηκε μαζί τους τις εντυπώσεις του αλλά και τις προσδοκίες του από τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του, ενώ εξήρε τη συνεισφορά της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στην πορεία του Ελληνισμού.

Ειδικά όσον αφορά την Ίμβρο, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους Ιμβρίους οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και τόσο λίγοι έχουν πετύχει τόσα πολλά. Έδειξε να γνωρίζει με λεπτομέρειες τα ζητήματα που απασχολούν τον πληθυσμό, ο οποίος έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια με πολλές οικογένειες να παλιννοστούν από την Ελλάδα και να εγγράφουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία, αλλά και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Ίμβρου.

Ανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Ίμβρο κατά την επόμενη μετάβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη [Σ.Σ. η οποία έχει οριστεί για την 21η Μαΐου], ενώ, στο άκουσμα του αιτήματος για σπάσιμο της απομόνωσης του νησιού από τον έξω κόσμο, προέτρεψε τον Πρέσβη κ. Μαυροειδή να εξετάσει κατά προτεραιότητα το ζήτημα της λειτουργίας τελωνείου στο νησί που θα επιτρέψει την ακτοπλοϊκή του σύνδεση με την Ελλάδα.