Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές σπουδές στο Κολλέγιο της Ευρώπης για Τούρκους υπηκόους

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

 Παραθέτουμε παρακάτω, μεταφρασμένη στα Ελληνικά, την ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το πρόγραμμα υποτροφιών η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη φορέων του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, πρόκειται να χορηγήσει υποτροφίες για σπουδές στο Κολλέγιο της Ευρώπης (College of Europe) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε αριστούχους φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός του Προγράμματος Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Κολλέγιο της Ευρώπης είναι η κατάρτιση των Τούρκων Ευρωκρατών του μέλλοντος και των ειδικών για θέματα ΕΕ που η Τουρκία χρειάζεται οδεύοντας προς τον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. Στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών, το οποίο τελεί υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2010 μέχρι και το 2017 και με την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, 103 φοιτητές είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν στη συγκεκριμένη αναγνωρισμένη σχολή.

Όσοι κερδίσουν την υποτροφία θα παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές διάρκειας ενός έτους στο campus της Μπριζ (Βέλγιο) ή στο campus του Νατόλιν (Πολωνία) του Κολλεγίου της Ευρώπης, σε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα: Διεπιστημονικές Ευρωπαϊκές Σπουδές, Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία της ΕΕ, Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη, Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  

Οι υπότροφοι θα επιλεγούν μεταξύ των υποψηφίων κατόπιν συνέντευξης που θα διεξαχθεί από την Τουρκική Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κολλεγίου της Ευρώπης. Η αποδοχή των υποψηφίων στα προγράμματα του Κολλεγίου της Ευρώπης μετά τη συνέντευξη δεν εγγυάται τη λήψη της υποτροφίας. Η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής της συνέντευξης θα γνωστοποιηθεί αργότερα στους υποψηφίους που θα μπουν στη λίστα προεπιλογής.

Η υποτροφία αφορά αποκλειστικά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και δεν δύναται να μετατεθεί σε άλλο έτος, ενώ περιλαμβάνει τα έξοδα φοίτησης, εγγραφής, σίτισης και στέγασης. Δεν καλύπτονται τα έξοδα αεροπορικών εισιτηρίων και δεν καταβάλλεται επίδομα.

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα λήγει στις 16 Ιανουαρίου 2019. Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και όσες αιτήσεις υποβληθούν μετά από την ανωτέρω ημερομηνία δεν θα ληφθούν υπόψη.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υπογράψουν τη σχετική αίτηση μαζί με φωτογραφία, και να την αποστείλουν ταχυδρομικώς στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Κολλεγίου της Ευρώπης, θα πρέπει παράλληλα να υποβάλουν διαδικτυακώς αίτηση στον ιστότοπο του Κολλεγίου της Ευρώπης (www.coleurope.eu) από 1 Νοεμβρίου 2018 έως 16 Ιανουαρίου 2019.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι υποψήφιοι θα πρέπει:

-      Να είναι Τούρκοι υπήκοοι (Μπορούν να υποβάλουν αίτηση και Τούρκοι υπήκοοι που βρίσκονται στο εξωτερικό)

-      Να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων

-      Να είναι απόφοιτοι ή τελειόφοιτοι φοιτητές πανεπιστημίου συναφούς αντικειμένου

-      Να μπορούν να μιλούν και να γράφουν στα Αγγλικά και τα Γαλλικά, σε επίπεδο ανάλογο με τα κριτήρια που απαιτεί το πρόγραμμα σπουδών που θα επιλέξουν.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

-      Αίτηση συμμετοχής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπληρωμένη, με φωτογραφία και υπογεγραμμένη)

-      Οι υποψήφιοι που απασχολούνται σε δημόσιους φορείς και ιδρύματα υποχρεούνται να λάβουν από τον φορέα τους και να προσκομίσουν στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την υποβολή της αίτησής τους, ένα έγγραφο που θα διευκρινίζει ότι «[ο υποψήφιος] υποβάλλει την αίτηση για το πρόγραμμα υποτροφιών εν γνώσει του φορέα».

Στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνση αποστολής αιτήσεων

Avrupa Birliği Başkanlığı
Mustafa Kemal Mah. 2082.Cad. No:5
06530 Çankaya/ANKARA

avrupakoleji@ab.gov.tr

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση στην Τουρκική, ενώ εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τη σχετική φόρμα αίτησης.