Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο που φιλοξένησε ο Σύλλογος Ιμβρίων

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία κατά το τριήμερο 2-4 Νοεμβρίου στην πρόσφατα ανακαινισθείσα αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων το 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο με γενικό τίτλο: «Ονοματολογικά Μικράς Ασίας & Ίμβρου-Τενέδου», το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του συμπατριώτη μας Γλωσσολόγου, Καθηγητή και Πρύτανη του ΑΠΘ Νικολάου Ανδριώτη και οργανώθηκε από την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία.

Τις εργασίες του Συνεδρίου είχαμε τη χαρά και την ύψιστη τιμή να ευλογήσει ο ίδιος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μέσω των χαιρετισμών που είχε την καλοσύνη να αποστείλει από το Φανάρι, τους οποίους ανέγνωσε ως εκπρόσωπός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Ξενοφών Τζαβάρας, αφού έκανε μια σύντομη επισκόπηση των 5 προηγούμενων πανελλήνιων ονοματολογικών συνεδρίων που έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία, αναφέρθηκε στην απόφαση να αφιερωθεί το παρόν στην εξέταση των βαφτιστικών, των επωνύμων, των παρωνυμίων και των τοπωνυμίων από την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ασίας προκειμένου να καταδειχθεί ο ονοματολογικός και γενικότερα γλωσσολογικός πλούτος περιοχών όπως αυτών του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας (παράλια και ενδοχώρα), της Προποντίδος, της Ίμβρου, της Τενέδου. Τέλος, εξήγησε τον λόγο που το Δ.Σ. της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του ιδίου ώστε να αφιερωθεί το Συνέδριο στη μνήμη του Νικόλαου Ανδριώτη λέγοντας ότι στο πρόσωπό του συνδυάζονται κατά τον πλέον αρμονικό τρόπο η ιδιότητα του Γλωσσολόγου (λόγω της ιδιότητάς του), του Ονοματολόγου (λόγω του μεγάλου αριθμού των σχετικών ονοματολογικών μελετών του αλλά και των απόψεων που από τη δεκαετία του ’50 ακόμα είχε μοιραστεί με τον Ι. Θωμόπουλο, κατοπινού ιδρυτή της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, για τη δημιουργία ενός επιστημονικού ονοματολογικού σωματείου στην Ελλάδα), του Ίμβριου (λόγω της ιμβριακής του καταγωγής και της αγάπης του για την Ίμβρο και το γλωσσικό της ιδίωμα) και του Μικρασιάτη (λόγω σχετικών μελετών του σχετικά με καππαδοκικές διαλεκτικές ποικιλίες). Τέλος, ο κ. Τζαβάρας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 6ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια των 8 συνολικά συνεδριάσεων εκφωνήθηκαν 36 πρωτότυπες ονοματολογικές ανακοινώσεις από 39 ομιλητές εγνωσμένου επιστημονικού κύρους (Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ερευνητές, Διδάκτορες, Συγγραφείς, κ.λπ.) που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου, όπως μαρτυρούν και οι έντονες και εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις που διαμείβονταν μετά από κάθε συνεδρίαση με αφορμή τις προηγηθείσες ομιλίες.

 

Μεταξύ αυτών εντυπωσιάζει ασφαλώς ο (μεγάλος) αριθμός των 7 ανακοινώσεων ιμβριακού ενδιαφέροντος οι οποίες καταδεικνύουν τη ραγδαία ποσοτική και ποιοτική αύξηση των ιμβριακών μελετών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

  • Συγκεκριμένα, ο κ. Παντελής Ανδριώτης, γιος του τιμωμένου Ν. Ανδριώτη και μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, άνοιξε τον κύκλο των ανακοινώσεων ως κεντρικός ομιλητής, παραθέτοντας στοιχεία από τη ζωή του πατέρα του.
  • Ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, ιατρός, λογοτέχνης και ʼρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μ.Χ.Ε. κ. Γιώργος Ξεινός στο πλαίσιο της ανακοίνωσής του με τίτλο: «Προσέγγιση των βαπτιστικών ονομάτων των Ιμβρίων αναφορικά με τις λατρευτικές τους προτιμήσεις» επιχείρησε να μελετήσει τα πιο συνηθισμένα από τα χριστιανικά βαφτιστικά ονόματα της Ίμβρου συσχετίζοντάς τα παράλληλα με αντίστοιχους ομώνυμους οίκους λατρείας.
  • Η αρχαιολόγος και μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Θώμη Σαββοπούλου εκφώνησε την ανακοίνωση «Ονοματολογικές καταγραφές Τημενοθυρέων και Γλυκιανών. Η μαρτυρία των ανθρωπωνυμίων» στην οποία επιχείρησε μια συγκριτική προσέγγιση των ανθρωπωνυμίων μεταξύ Ίμβρου και Μικράς Ασίας. Ειδικότερα, μελέτησε τα βαφτιστικά ονόματα και τα επώνυμα από το χωριό Γλυκύ της Ίμβρου κατ’ εύστοχη αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα από την Τημενοθυρέων πόλη (Ουσάκ Φρυγίας) της Μ. Ασίας.
  • Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων, Δρ. Γλωσσολογίας κ. Ξενοφών Τζαβάρας στο πλαίσιο των ευρύτερων μελετών του για τα ιμβριακά τοπωνύμια παρουσίασε τη μελέτη του «Ζωωνυμικά τοπωνύμια στην Ίμβρο (σημασιολογική και μορφολογική προσέγγιση)». Με την ανακοίνωση αυτή, η οποία τρόπον τινά συμπληρώνει την αντίστοιχη που είχε εκφωνήσει σε παλαιότερο (περσινό) επιστημονικό συνέδριο αναφορικά με τα «Φυτωνυμικά τοπωνύμια στην Ίμβρο» ο κ. Τζαβάρας εξέτασε σημασιολογικά και μορφολογικά το σύνολο των ιμβριακών τοπωνυμίων που προέρχονται από ονόματα ζώων.
  • Οι επίτιμοι έφοροι αρχαιοτήτων κ.κ. Ηλίας & Ιωάννα Ανδρέου, των οποίων το δίτομο μνημειώδες βιβλίο «Ίμβρος: ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία» εκδόθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης «Ίμβρος-Ονομάτων επίσκεψις: τοπωνύμια θέσεων με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον» είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σημαντικό αριθμό τοπωνυμίων που συνδέονται με αρχαιολογικά ευρήματα στα οποία οδηγήθηκαν κατά την τελευταία 30ετία των ανασκαφικών τους εργασιών στην Ίμβρο.
  • Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, αρχιτέκτων κ. Γιάννης Γιαννάκης με τη μελέτη του «Τοπωνυμικός χάρτης της Ίμβρου, μια πολιτιστική παρακαταθήκη» είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το μνημειώδες ομώνυμο έργο που έχει εκδοθεί από την ΕΜΙΤ κάνοντας λόγο για ένα μέρος από τον τοπωνυμικό πλούτο της ιδιαίτερης πατρίδας μας που εμπεριέχεται στο βιβλίο.
  • Τέλος, το μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, ιατρός κ. Βασίλειος Θωμαΐδης, διά της δικηγόρου συμπατριώτισσάς μας κ. Δήμητρας Καραμούζη, παρουσίασε τη μελέτη του με τίτλο «Τι τεκμηριώνει η ονοματολογία των γηγενών ενός τόπου;» μέσω της οποίας επιχείρησε να καταδείξει τον μεγάλο αριθμό βαφτιστικών ονομάτων αρχαιοελληνικής προέλευσης που υπήρχαν στην Ίμβρο.

 

Χαιρετισμό στο Συνέδριο, εκ μέρους των σωματείων και φορέων που συνεργάστηκαν σε επιστημονικό και οργανωτικό επίπεδο με την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία απηύθυναν:

  • Ο Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας κ. Μανόλης Σέργης.
  • Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Τασούλα Καραγεωργίου.
  • Ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χρήστος Γαλανίδης και κ. Γεωργία Χαριτίδου αντίστοιχα.
  • Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Γιάννης Γιαννάκης.
  • Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής κ. Σάββας Τσιλένης.
  • Ο Πρόεδρος και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιμβρίων και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Στέλιος Πούλαδος και κ. Μαρία Γκούλτα αντίστοιχα.
  •  
  • Το Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Τενεδίων και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Παναγιώτης Οκουμούσης.

   

Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι η ταχύτερη δυνατή έκδοση των Πρακτικών που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στις εργασίες του όμορφου και εποικοδομητικού αυτού συνεδρίου.

Εκδηλώσεις όπως αυτή θεωρούμε ότι είναι πολλαπλά ωφέλιμες όχι μόνο διότι δίνεται η δυνατότητα στους συμπατριώτες μας να παρακολουθήσουν ένα ποιοτικό συνέδριο που αναφέρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μας αλλά συγχρόνως επειδή συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Συλλόγου και τη σύνδεσή του με σημαντικά πολιτιστικά και επιστημονικά δρώμενα του τόπου μας.

  

Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία και ο γράφων προσωπικά εκφράζουν τις ειλικρινείς τους ευχαριστίες στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη μέγιστη τιμή που μας επιφύλαξε να χαιρετήσει ευλογώντας τις εργασίες του Συνεδρίου καθώς και στον Σύλλογο Ιμβρίων για την ευγενική και πρόθυμη παραχώρηση για τις ανάγκες του Συνεδρίου της αίθουσας εκδηλώσεων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθώς και τη συνολική βοήθεια.

Τέλος ευχαριστίες οφείλονται στη συμπατριώτισσά μας Βάσω Ξεινού και στον συμπατριώτη μας Βασίλη Γιάντα για την ευγενική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του Συνεδρίου με τον φωτογραφικό τους φακό καθώς και στους συμπατριώτες μας Μαρία Γκούλτα και Παναγιώτη Οκουμούση, μέλη των ΔΣ του Συλλόγου Ιμβρίων και Τενεδίων αντίστοιχα καθώς και της Οργανωτικής Επιτροπής για την πολύτιμη βοήθειά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου αυτού επιστημονικού συνεδρίου.

Ξενοφών Τζαβάρας

 

 

 Ο κ. Π. Ανδριώτης

 Η κ. Ιωάννα Ανδρέου

 Ο κ. Γ. Γιαννάκης

 Η κ. Δ. Καραμούζη

 

Οι κ. Γ. Ξεινός, Χ. Κάλφας και Μ. Μαυρόπουλος (από δεξιά)

 

Οι κ. Ν. Ουζούνογλου, Α. Φλιάτουρας και Μ. Σέργης (από δεξιά)

Οι κ. Α. Φλιάτουρας, Ξ. Τζαβάρας και Μ. Βραχιονίδου (από δεξιά)