ΜΕΤΑΞΥ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑΞΟΥ - Εκπροσώπηση της Ίμβρου στο Στ΄ Πανελλήνιο Ναξιακό Συνέδριο

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Στο όμορφο νησί της Νάξου και συγκεκριμένα στο γραφικό χωρικό του Δαμαριώνα πραγματοποιήθηκε κατά το τετραήμερο 30 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών το 6ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» το οποίο διεξάγεται ανά πενταετία από το 1992. Ανάμεσα στους 180 συνολικά συνέδρους οι οποίοι εκφώνησαν ισάριθμες επιστημονικές ανακοινώσεις ποικίλης θεματολογίας αναφορικά με τη Νάξο, ο συμπατριώτης μας και αρχισυντάκτης του περιοδικού μας κ. Ξενοφών Τζαβάρας συμμετείχε με την ανακοίνωση «Ισόγλωσσα στο Αιγαίο: το παράδειγμα της Νάξου και της Ίμβρου».

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσής του ο κ. Τζαβάρας παρουσίασε, μέσα από τη συγκριτική έρευνα του Ναξιακού και του Ιμβριακού ιδιώματος, σημαντικό αριθμό κοινών στοιχείων που υπάρχουν στις 2 προαναφερθείσες διαλεκτικές ποικιλίες. Αναλυτικότερα, πρόκειται για 600 περίπου λέξεις που εντοπίζονται στα ιδιώματα της Νάξου και της Ίμβρου καθώς και για σημαντικό αριθμό ομοιοτήτων σε επίπεδο γραμματικής δομής (κλίση ρήματος, ουσιαστικού, κ.λπ.) γεγονός που εντυπωσίασε το ακροατήριο δεδομένης της μεγάλης γεωγραφικής απόστασης που χωρίζει τα δύο αιγαιοπελαγίτικα ιστορικά νησιά.

Η εργασία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο μεθοδολογικό και θεωρητικό πλαίσιο της συγκριτικής μελέτης ανάμεσα στο ιδίωμα της Ίμβρου και σε εκείνα των νησιών του Αιγαίου που ο κ. Τζαβάρας διεξάγει τα τελευταία χρόνια έχοντας ήδη αναδείξει κοινές γλωσσικές συνιστώσες του ιμβριακού ιδιώματος και των ιδιωμάτων της Πάρου, της Ίου, της Τήνου, της Μυκόνου, της Αμοργού. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος 10 κοινών λέξεων που απαντούν στα ιδιώματα της Νάξου και της Ίμβρου:

 

Νάξος

Ίμβρος

Σημασία

ναγός

αγός

‘αγωγός νερού’

βουρβουλιά

βιρβιλιά

‘περιττώματα αιγοπροβάτου’

νίντρως

ίδρους

‘ιδρώτας’

κουμάρι

κ’μάρι

‘κύπελλο’

μελίχλωρος

μιλίχλουρους

‘πρασινοκίτρινος’

όχεντρα

όχιντρα

‘οχιά’

ρωιά

ρώγους

‘αράχνη’

σκουλλί

σκ’λλί

‘τούφα μαλλιού’

φελί

φιλί

‘φέτα ψωμιού’

χαρανί

χαρανί

‘χύτρα’