Πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος παρεκκλησίου Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο τέως Μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου (Τρίτη 15 Μαΐου)

Τρίτη, 15 Μαϊου 2018

Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και παρουσία πλήθους κόσμου μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης τα οποία ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος μίλησε για τον τόπο του μοναστηριού που ήταν ρημαγμένος και περιέγραψε πως έγινε η απαλλοτρίωση των μοναστηριών το 1943 και η διανομή των εδαφών τους σε Λαζούς που έφεραν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η Ίμβρος παραμένει ένα παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών.


Η σχετική είδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) εδώ

Διαβάστε μία περίληψη της επίσκεψης του Παναγιότατου και του κ. Μητσοτάκη εδώ

Διαβάστε κείμενο του Γιάννη Γιαννάκη για το Μετόχι Αγίου Κωνσταντίνου εδώ.

Μπορείτε να δείτε τις ομιλίες του Παναγιώτατου και του κ. Μητσοτάκη εδώ: 

 
Λίγα λόγια για τα Μετόχια και τα Μονύδρια της Ίμβρου

Το ανακαινισθέν παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης ανήκε στο τέως Μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου το οποίο απαλλοτριώθηκε από τις Τουρκικές Αρχές και έκλεισε οριστικά το 1943 μαζί με όλα τα υπόλοιπα μονύδρια της Ίμβρου.
 
Η Ιστορία των Μοναστηριών στην Ίμβρο
 
Μέχρι το 1943 στην Ίμβρο υπήρχαν 9 μονύδρια εκ των οποίων τα τέσσερα και πλουσιότερα ήταν μετόχια των ιερών μονών του Αγίου Όρους.
 
Τα μετόχια αυτά είχαν μακρά και ένδοξη ιστορία και συνέβαλαν στη θρησκευτική, ηθική, εκπαιδευτική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Στα μετόχια ξεκίνησε η καλλιέργεια των πρώτων γραμμάτων ενώ εκεί εργάζονταν πολλοί φτωχοί χωρικοί καλλιεργώντας τα χωράφια και βγάζοντας τα προς το ζην.
 
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιβλήθηκε φόρος ιδιοκτησίας (ο περίφημος «βαρλίκ»), σύμφωνα με τον οποίο το ύψος των φόρων καθοριζόταν με τρόπο αυθαίρετο και πολλαπλάσιο της συνολικής αξίας της ιδιοκτησίας των νησιωτών, σε μια καταφανή προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, οι ακίνητες περιουσίες των χριστιανικών μοναστηριών, που προσέφεραν τα προς το ζην σε πλήθος οικογενειών, απαλλοτριώθηκαν και παραχωρήθηκαν σε έποικους μουσουλμάνους που μεταφέρθηκαν εκεί από τις περιοχές της ανατολικής Τουρκίας· πολύ σύντομα, οι νέοι αυτοί πληθυσμοί κατεδάφισαν τις εκκλησίες και τα άλλα κτίρια που ανήκαν στα μοναστήρια.
 
Κατάλογος των μονυδρίων της Ίμβρου
Παρακάτω παραθέτουμε τον κατάλογο των μονυδρίων της Ίμβρου (εντός παρένθεσης είναι η κοινοτική περιοχή του χωριού στην οποία βρίσκονται). Τα τρία πρώτα υπαγόταν στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας και το τέταρτο στη Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους ενώ υπήρχε και ένα που παλαιότερα ανήκε στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά:
  • Το Μετόχιον Αγίου Κωνσταντίνου (Μετόχι [του χωριού των] ʼγιων Θεοδώρων)
  • Το Μετόχιον του Αγίου Γεωργίου «Καστέλιον» (Σχοινούδι)
  • Το Μετόχιον του Αρχιστράτηγου του Καλαμιδιώτου (Καρδάμινα Σχοινουδίου)
  • Το Mετόχιον των Αρχιστρατήγων ή του Αρχιστράτηγου (Αρίδα Κάστρου)
  • Το Μονύδριον ή Μετόχιον του Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά (Λιβρόχια Αγριδίων)
  • Το Μονύδριον της Παναγίας Μπαλωμένης (Μεσάδι Αγριδίων)
  • Το Μονύδριον του Αρχιστράτηγου (Νερήματα Αγίων Θεοδώρων)
  • Το Μονύδριον του Αγίου Νικολάου (Μάρμαρο Σχοινουδίου)
  • Το Μονύδριον της Αγίας Τριάδος (Ανεμόμυλοι Σχοινουδίου)
*** Η ονομασία Μετόχι αναφέρεται σε αγροτική περιουσία που ανήκει σε Μονή, μέσα στο οποίο βρίσκεται συνήθως μικρό παρεκκλήσιο και κατοικία (δηλ. «μονύδριο»-μικρό μοναστήρι) για τους μοναχούς που καλλιεργούν το συγκεκριμένο αγρόκτημα. Το «Μετόχιο», στην εκκλησιαστική ορολογία, αποτελεί παράρτημα της Μονής στην οποία ανήκει, ακόμα και αν διαμένουν μόνιμα σε αυτό αρκετοί μοναχοί.
 
*** Η ονομασία Μονύδριο σημαίνει μικρό μοναστήρι με παρεκκλήσιο, κατά κανόνα πλησίον μεγαλύτερης μονής, όπου ασκούνται τις καθημερινές μέρες ένας ή δύο μοναχοί, εξαρτώμενοι άμεσα από το κεντρικό μοναστήρι.
 
Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του Μετοχίου του Αγίου Κωνσταντίνου όπως την κατέγραψε ο Μητροπολίτης Μύρων Δρ. Χρυσόστομος Καλαϊτζής στο έργο του "Οι Εκκλησίες και τα Ξωκλήσια της Ίμβρου" 
 
Φωτογραφίες – Video Μίνα Δαμδά
Φωτογραφία Τίτλου: Pontosnews/Νέα Δημοκρατία 
 
 
Ακολουθούν Φωτογραφίες και Video 
 
 
 

 

 Φωτογραφία: Newsbeast

Φωτογραφίες Μίνα Δαμδά:

 

 Φωτογραφιες Μαίρη Λημνιού: