Σχοινούδι - Αγιασμός και εγκαίνια "Μητρόπολης" και Στέγης Συλλόγου Αλληλεγγύης & Αλληλοβοήθειας Σχοινουδίου

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

   ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΣ

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

  Συμβαίνει ο Αύγουστος να είναι για την Ίμβρο και τους Ιμβριώτες ο πιο σημαντικός μήνας. Η Παναγία του Δεκαπενταύγουστου συναθροίζει όλα τα ξενιτεμένα παιδιά της γύρω της, από τα πέρατα της γης, τα οποία επιστρέφουν κάθε χρόνο με την ίδια λαχτάρα. Ανάμεσά τους εκείνος που όντας ο Πρώτος της Ορθόδοξης Οικουμένης, πρώτος επιστρέφει στην πατρώα γη με το νόστο του Οδυσσέα στην καρδιά, ο Πατριάρχης του Γένους Βαρθολομαίος ο Ίμβριος.

  Φέτος συμπληρώνονται είκοσι πέντε χρόνια χαρισματικής και ευλογημένης Πατριαρχίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι Ίμβριοι με τους συλλόγους τους από κάθε γωνιά της γης και σε συνεργασία με τον ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων), θέλησαν να δείξουν την αγάπη τους προς τον εορτάζοντα χαρισματικό συμπατριώτη τους και να τιμήσουν τη μεγάλη επέτειο της ευλογημένης πατριαρχίας Του. Για τον λόγο αυτό, οργάνωσαν στην Ίμβρο ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων (17 έως 19 Αυγούστου 2016).

   Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας Σχοινουδίου που ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια ανέλαβε την οργάνωση και προετοιμασία της υποδοχής του Πατριάρχη στο Σχοινούδι στις 19-8-2016, με αφορμή τον αγιασμό και τα εγκαίνια δύο πολύ σημαντικών κτηρίων για το χωριό. Πρόκειται για το μέγαρο της Εκκλησιαστικής Κοινότητας, ένα διώροφο κτήριο πίσω από τον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας γνωστό ως ''Μητρόπολη'', καθώς και το κτήριο της Στέγης του Συλλόγου Σχοινουδίου γνωστό ως ''Γκαράζ του Κοτζίνη''.

    Η ''Μητρόπολη'' υπήρξε η εξατάξιος Αστική Σχολή Σχοινουδίου (1892) στην οποία λειτουργούσε και Παρθεναγωγείο πριν κτιστεί το Αρρεναγωγείο με δωρεά του Αθ. Λαγόπουλου (1914). Ανακαινίστηκε τη δεκαετία 1930 από τον τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Ιάκωβο Παπαπαϊσίου για τη στέγαση των δραστηριοτήτων της Εκκλ. Επιτροπής αλλά και σαν κατάλυμα του εκάστοτε Μητροπολίτη όταν ερχόταν στο Σχοινούδι, εξ ου και το όνομα ''Μητρόπολη''. Τα μαύρα χρόνια του ξεριζωμού, η ερημιά, η εγκατάλειψη και οι ξένες παρεμβάσεις που πλήγωσαν το Σχοινούδι, άφησαν καταστραμμένη και τη ''Μητρόπολη'', μέχρι και πριν ένα χρόνο. Τότε ανέλαβε να την ανοικοδομήσει από τα θεμέλιά της και να την παραδώσει φέτος ολοκληρωμένη στην Εκκλησιαστική Επιτροπή, ένας άξιος Σχοινουδιώτης, ο Αντώνης Ξεινός στη μνήμη του πατέρα του Γιώργου Ξεινού. Κανείς δεν έχει ξεχάσει αυτόν τον χαμογελαστό και θεοφοβούμενο άνθρωπο, γι’ αυτό και περίσσεψε η συγκίνηση όταν ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του. 

   Ο Αντώνης Ξεινός έφυγε πολύ νέος από την Ίμβρο για την Αμερική, όπου έκανε οικογένεια, δούλεψε σκληρά και πρόκοψε χωρίς να ξεχάσει ποτέ την Ίμβρο και το Σχοινούδι. Επιστρέφει σχεδόν κάθε χρόνο με τη σύζυγο του Πολυξένη (από την Παναγία, μεγαλωμένη στην Αμερική) σύντροφος και στήριγμα στα δύσκολα, καθώς και με τα δύο σπουδαία παλληκάρια τους, τον Γιώργο και τον Σταύρο.

   Με τη δωρεά του αυτή ο Αντ. Ξεινός νοηματοδότησε την αίσθηση του χρέους και την ανάγκη του να φανεί χρήσιμος στον τόπο που τον γέννησε και που ζωοδοτεί τα όνειρά του εκεί στην ξενιτιά. Συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ευεργετών του Σχοινουδίου, του Αθανασίου Λαγόπουλου και του Αρρεταίου Μάττα, αλλά και όλων εκείνων που μέχρι σήμερα συντρέχουν στην κάθε ανάγκη του χωριού τους και στηρίζουν την αναγέννηση του Σχοινουδίου.  

    Το χωριό ευτύχησε τα τελευταία χρόνια και μιας άλλης μεγάλης δωρεάς. Ο Τάκης Κοτζίνης, αν και Αγιοθεοδωρίτης, έζησε πολλά χρόνια και αγάπησε το Σχοινούδι του οποίου υπήρξε κοινοτάρχης σε δύσκολους καιρούς. Υπήρξε αγωνιστής και πρωτοπόρος στη δουλειά του με πολύπλευρες δραστηριότητες. Ήταν ιδιοκτήτης ενός μεγάλου κτηρίου στα Λειβάδια που χρησίμευε σαν Γκαράζ για το λεωφορείο του που έκανε το δρομολόγιο Σχοινούδι-Παναγία. Λειτούργησε επίσης σαν κινηματογράφος αλλά και σαν κασερία. Πριν τρία χρόνια ο Τάκης Κοτζίνης αυτό το ''Γκαράζ'' το παραχώρησε στον νέο Σύλλογο Σχοινουδίου για να στεγάσει τις δραστηριότητές του. Η ανακαίνισή του έγινε από τον Σύλλογο και βασίστηκε κατά πολύ στην οικονομική υποστήριξη από τον Δήμο Νέας Σμύρνης και δωρεές Ιμβρίων.

   Στις 19 Αυγούστου από νωρίς το πρωί όλοι οι Σχοινουδιώτες, φίλοι της Ίμβρου, η συνοδεία του Πατριάρχη και όλοι οι επίσημοι περίμεναν στον κήπο της Αγ. Μαρίνας την άφιξη της Α.Θ.Π.. Πριν απ’ όλους Τον υποδέχθηκαν όλα τα μικρά Σχοινουδιωτάκια που γέμισαν την αγκαλιά Του με λουλούδια από τις αυλές των σπιτιών τους.    

 

    Αφού προσκύνησε στην Αγ. Μαρίνα, ο Πατριάρχης αγίασε και εγκαινίασε την ''Μητρόπολη'' μαζί με τον Αντώνη Ξεινό και κατόπιν τη Στέγη του Συλλόγου μαζί με τον Τάκη Κοτζίνη.

  

 

   Η εκδήλωση που ακολούθησε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων είχε καλωσορίσματα και ομιλίες, είχε πολλή συγκίνηση και ευχαριστίες, και βέβαια στο τέλος είχε άφθονα κεράσματα για όλους, μια έκφραση της γνωστής σχοινουδιώτικης φιλοξενίας.   

    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σχοινουδίου Νίκος Λαφιατής, με την ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης και στους σκοπούς του Συλλόγου. Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και κουράστηκαν για την ανακαίνιση του κτηρίου, γι’ αυτό και αναφερόμενος στην έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου Ν. Σμύρνης απένειμε μια τιμητική πλακέτα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Την πλακέτα παρέλαβε ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Σ. Τζουλάκης. Στην ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα τη συγκίνησή του που βρίσκεται στην Ίμβρο και διαβεβαίωσε ακόμη μια φορά ότι ο Δήμος και ο ίδιος προσωπικά θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό των Ιμβρίων και της Ίμβρου.    

   Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Γιώργου Ξεινού (Γεν. Γραμματέα της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου) με θέμα «Συλλογική δράση στο Σχοινούδι και κοινωνικός μετασχηματισμός τη δεκαετία 1940-1950». Προσπάθησε με παραστατικό τρόπο και προβολή σχετικών τεκμηρίων και φωτογραφιών να αναδείξει τη συμβολή του πρώτου Πολιτιστικού Συλλόγου Σχοινουδίου που ιδρύθηκε το 1947, στην ανάπτυξη και μεταμόρφωση της κοινωνίας του Σχοινουδίου από άποψη οικονομική και πολιτιστική. Οι άνθρωποι που ίδρυσαν εκείνο τον σύλλογο, με επίγνωση των συνθηκών και δεδομένων της εποχής τους έδρασαν έτσι ώστε να επιτύχουν την πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινότητάς τους. Αντίστοιχα σήμερα, είναι ευχή όλων αλλά και μεγάλη πρόκληση για τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας Σχοινουδίου, κάτω από τις ισχύουσες συνθήκες και δυνατότητες των σημερινών χρόνων, να δραστηριοποιηθεί για την ανάδειξη του πολιτισμού της Ίμβρου, την ανασύσταση της κοινοτικής και κοινωνικής δομής του Σχοινουδίου. Με δυναμισμό και σε συνεργασία με όλους τους ιμβριακούς και ρωμέικους φορείς, είναι χρέος όλων μας να χτίσουμε βαθιά και γερά θεμέλια για τις ρίζες των μικρών παιδιών και των νέων που γεμίζουν κάθε χρόνο τα χωριά μας. Για να είναι η Ίμβρος πατρίδα και τόπος αναφοράς κάθε νέας γενιάς Ιμβρίων όπου γης.

      Για την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος της Ίμβρου μίλησαν επίσης κατά τον χαιρετισμό τους ο κ. Λάκης Βίγκας, Πρόεδρος του ΕΠΣΙ, καθώς και ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη κ. Ε. Σέκερης.

   

   Πριν τη λήξη της τελετής, οι Πρόεδροι, Πάρις Ασανάκης του Συλλόγου Ιμβρίων από την Αθήνα και Παύλος Σταματίδης της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης από τη Θεσ/νικη απένειμαν από κοινού αναμνηστικές πλακέτες στους Αντώνη Ξεινό και Τάκη Κοτζίνη με ευχαριστίες για την προσφορά τους στο Σχοινούδι.  

      Αυτή η Αυγουστιάτικη μέρα ήταν μέρα γιορτής για το Σχοινούδι. Ήταν μια όμορφη και φωτεινή μέρα, με πολλή συγκίνηση, με χαρά, με χαμόγελα και συναντήσεις. Ήταν μια μέρα με τη γεύση της υπόσχεσης που θα γίνει πραγματικότητα και έκλεινε τον κύκλο των τριήμερων εκδηλώσεων αγάπης και τιμής προς το πρόσωπο του Πρώτου συμπατριώτη μας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκεπτόταν το Σχοινούδι. Τούτη τη φορά όμως η παρουσία Του έκανε τη μέρα εκείνη, μέρα Αγιασμού και Ευλογίας για το χωριό και τον καθένα ξεχωριστά.

   Ο λόγος του Πατριάρχη παρηγορητικός και αισιόδοξος υπογράμμισε την ελπίδα και κατάργησε τον φόβο.

   Επί τρεις μέρες σε κάθε γωνιά της Ίμβρου ο Πατριάρχης του Γένους δέχθηκε εκδηλώσεις της αγάπης των συμπατριωτών Του. Στο τέλος της γιορτής, στο Σχοινούδι, με τον λόγο Του και το χαμόγελό Του μας ανανέωσε την υπόσχεση της υποστήριξης και βοήθειας για τα δίκαια της Ίμβρου. ʼλλωστε μας χάρισε το μεγαλύτερο δώρο πριν πάρα πολλά χρόνια: την απέραντη αγάπη Του για την κοινή γενέτειρα.   

                                              Βάσω Ξεινού    

φωτογραφίες: Βάσω Ξεινού