ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για τους Αγίους Θεοδώρους, αφού το χωριό μας και όλη η Ίμβρος σε συνεργασία με τις κοινότητες της Πόλης, τιμούσαν το πιο λαμπρό τους τέκνο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον Ίμβριο για τα 25 έτη Πατριαρχίας Του που συμπληρώνονται φέτος.

Η βραδιά ήταν μαγική. Κάτω από την πανσέληνο της Ίμβρου, αγναντεύοντας το φεγγάρι και την Αρασιά απολαύσαμε τη μουσική πανδαισία από την εξαιρετική καλλιτέχνιδα Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ήταν ένα μουσικό ταξίδι που μας μετέφερε ‘από την Πόλη των ονείρων μας στην Ίμβρο μας τη λατρεμένη’ και άγγιξε τις ψυχικές χορδές ολόκληρης της Ρωμιοσύνης.

Η συναυλία έγινε μέσα στο Αλάνι του χωριού μας, έναν χώρο ξεχωριστό για εμάς τους Αι-Θοδωρήτες και τον Παναγιώτατο, αφού βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από το σπίτι όπου γεννήθηκε, είναι το προαύλιο που έπαιζε όταν πήγαινε στο δημοτικό σχολείο και έχει δίπλα του την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου από μικρός βοηθούσε τον πάτερα Αστέριο και σταδιακά αγάπησε και αφιερώθηκε στην εκκλησία. Το περασμένο δε Απρίλιο στα θυρανοίξια της ανακαινισμένης εκκλησίας μας, θέλοντας να εκφράσει την μεγάλη του αγάπη για την Ίμβρο χρησιμοποίησε ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη ‘‘Σ’ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ!’’.

Η συναυλία ξεκίνησε με τα χορευτικά της νεολαίας μας τα οποία παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της Ίμβρου.

Ακολούθησαν ομιλίες, η ανακήρυξη του Παναγιωτάτου ως Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ίμβρου (ΣΠΑΒΑΙ) που εδρεύει στο Νηπιαγωγείο δίπλα στο Αλάνι καθώς και ανακήρυξη ως Επίτιμων Μελών προσωπικοτήτων που έχουν βοηθήσει σημαντικά στην αναγέννηση της Ίμβρου και ιδιαίτερα στην επαναλειτουργία των σχολείων 50 χρόνια μετά, με πρώτο το 2013 το Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται σε αυτό το χώρο.

Στη συνέχεια υποδεχθήκαμε με μεγάλη ανυπομονησία την Ευανθία Ρεμπούτσικα η οποία μαζί με την τραγουδίστρια Ανατολή Μαριόλα και το μουσικό της σχήμα κυριολεκτικά μας καθήλωσαν με την υπέροχη μουσική και τραγούδια τους. Ένα από τα ωραιότερα σημεία της βραδιάς ήταν η συμμετοχή του νεαρού Ίμβριου Αναστάση, ο οποίος συνόδευσε με το ακορντεόν του την καλλιτέχνιδα σε ένα από τα πιο κλασικά της κομμάτια από την Πολίτικη Κουζίνα, τον ‘Σταθμό’.

Στο τέλος της συναυλίας στην αγαπητή Ευανθία, την ανθοδέσμη εκ μέρους όλων μας προσέφερε ο Παναγιώτατος, ενώ όλα τα παιδιά του χωριού μας της προσέφεραν λουλούδια με τη συνοδεία του ακορντεόν του Αναστάση.

Στο λόγο Του ο Παναγιώτατος μας ευχαρίστησε για τη βραδιά και για όλο το τριήμερο και ευχαρίστησε το Θεό που Τον αξίωσε να γιορτάσει τα 25 χρόνια Πατριαρχίας Του στον τόπο που γεννήθηκε και τόσο αγαπά, την Ίμβρο. Αφού μας έδωσε ραντεβού για το Πάσχα του 2021 ή 2024, να το γιορτάσουμε όλοι μαζί στην Ίμβρο, κατέκλυσε τη μαγική αυτή βραδιά απαγγέλλοντας το ποίημα "ʼγραφη Νύχτα" του ποιητή της ειρήνης και της αγάπης, Νικηφόρου Βρεττάκου.

Δυστυχώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, το Ιμβριώτικο γλέντι που θα ακολουθούσε και είχε στόχο να αναβιώσει τις εικόνες του 1948 μέσα στο Αλάνι ακυρώθηκε, αλλά επιφυλασσόμαστε για το μέλλον…

Ευχαριστούμε θέρμα όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της συναυλίας και ιδιαίτερα, τις γυναίκες του χωριού μας που με μεγάλη προθυμία ετοίμασαν πεντανόστιμα γλυκά για τη δεξίωση που προηγήθηκε, τους νέους του χωριού μας, την ομογένεια της Πόλης, το Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), τον κ. Γιώργο Παπαλιάρη και τον κ. Λάκη Βίγκα.

Μπορείτε να απολαύσετε μια ολοκληρωμένη συλλογή φωτογραφιών με στιγμιότυπα της βραδιάς από πολλούς καλούς φίλους Ίμβριους φωτογράφους.