Κουδούνι στο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015
 

 

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 χτύπησε για πρώτη φορά το κουδούνι στο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου στα Αγρίδια. Στην έναρξη της λειτουργίας του νέου σχολείου παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου κ. Παντελής (Λάκης) Βίγκας, ο Αντιπρόεδρος και διευθυντής του σχολείου κ. Ιωακείμ (Μάκης) Καμπουρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Πάρις Ασανάκης και ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης κ. Παύλος Σταματίδης. Τις τουρκικές αρχές εκπροσώπησαν ο Γενικός Διευθυντής Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Ομέρ Φαρούκ Γελκεντζί, η βουλευτής του CHP κ. Σελίνα Ντογάν, ο βουλευτής  του CHP κ. Μουχαρέμ Ερκέκ, ο Δήμαρχος Ίμβρου κ. Ουνάλ Τσετίν, ο Έπαρχος Ίμβρου κ. Μουχιτίν Γκιουρέλ και άλλοι αξιωματούχοι. Παρόντες φυσικά ήταν και οι μαθητές που θα φοιτήσουν στο σχολείο και οι οικογένειές τους.

Ένα όνειρο δεκαετιών και πάγιο αίτημα των ιμβριακών συλλόγων έγινε πραγματικότητα. Μαζί με το Ελληνικό Δημοτικό σχολείο που λειτουργεί στο νησί από το 2013, η Ίμβρος θα διαθέτει πλέον πλήρη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη που αποδεικνύει τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην ομογένεια της Τουρκίας αλλά και όλου του κόσμου, πώς ένα δύσκολο εγχείρημα μπορεί να ευοδωθεί αν υπάρχει πρωτοβουλία, στήριξη – ηθική και υλική –, σύμπνοια και αρμονική συνεργασία.  

Σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στη σελίδα www.paratiritis.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Πάρις Ασανάκης ανέφερε:

«Μας συγκίνησε ότι στελέχη του συλλόγου μας και άνθρωποι, που βγήκαν μέσα από τα σπλάχνα του, έχουν πλέον μετεγκατασταθεί στο νησί, για να αποτελέσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου και να συμβάλουν στην ανασύσταση του κοινωνικού ιστού της κοινότητας των Ιμβρίων στον τόπο της. Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί μια αναγέννηση του ελληνικού στοιχείου στο νησί.

[…] Οι νέοι άνθρωποι επανεγκαθίστανται στο νησί και έχουν πλέον την προοπτική να κάνουν παιδιά, να διευρύνουν την οικογένειά τους και να ζήσουν εκεί δημιουργικά. Πράγμα που δεν ίσχυε μέχρι τώρα, γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες συνθήκες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχουν λυθεί αυτομάτως όλα τα προβλήματα, που υπάρχουν εκεί, για κάποιον που θέλει να επανεγκατασταθεί. Όμως ευελπιστούμε ότι τα προβλήματα, που θα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί στην πράξη, θα βρίσκουν πλέον ευήκοα ώτα και στην τοπική κοινωνία και στις τουρκικές αρχές, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν δείξει αξιοθαύμαστα δείγματα στο να βοηθήσουν και να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και ο διορισμός του λυκειάρχη από τις τουρκικές αρχές. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών και μαθητριών που θα φοιτήσουν φέτος ανέρχεται στους 14 (8 αγόρια και 6 κορίτσια), από τους οποίους 3 στο Δημοτικό, 4 στο Γυμνάσιο και 7 στο Λύκειο. Με εξαίρεση ένα μαθητή που γεννήθηκε στο νησί και αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου, όλοι οι υπόλοιποι μετεγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους από Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Τον Αγιασμό του σχολείου θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος στις 12 Οκτωβρίου.