Αφιέρωμα του περιοδικού ΙΜΒΡΟΣ: Ο Πύργος του Σχοινουδίου

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015
 

 

   Ο μήνας Ιούλιος για τους Σχοινουδιώτες φέρνει κάθε χρόνο θύμισες χαράς και λύπης. Αναμνήσεις μιας όμορφης και ξέγνοιαστης ζωής, με πανηγύρια και χαρές τα καλοκαίρια στον Πύργο. Έναν τόπο ονειρικό και προορισμό ξεκούρασης για όλους.

   Ο Πύργος, το λιμάνι του Σχοινουδίου, έσφυζε από ζωή όλους τους θερινούς μήνες. Ήταν ένα παράθυρο για τον έξω κόσμο. Τα καΐκια μετέφεραν εμπορεύματα και ανθρώπους από το απομακρυσμένο Σχοινούδι στο Κάστρο και στα ξένα λιμάνια. Στον Πύργο υπήρχαν καφενεία, μαγαζιά, σπίτια γεμάτα ανθρώπους που τιμούσαν την προστάτιδά τους Αγ. ʼννα στο πανηγύρι της τον Ιούλιο. ʼνθρωποι που ήρθε καιρός που φαρμακώθηκαν από τον πιο βαθύ και ανείπωτο πόνο για τον άδικο χαμό, τον πνιγμό τόσων νέων ανθρώπων. Δύο ναυάγια στα νερά της πιο όμορφης θάλασσας, μέσα σε λίγα χρόνια, στέρησαν τη ζωή σε τόσους νέους και νέες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο τέλος ήρθε και ο ξεριζωμός για να γκρεμίσει ό,τι λογαριάζαμε για ζωή σ’ αυτό το κομμάτι της Ιμβριακής γης…

 

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε το αφιέρωμα στον Πύργο Σχοινουδίου, το οποίο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 118 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2015) του περιοδικού ΙΜΒΡΟΣ που εκδίδει ο Σύλλογος Ιμβρίων.