Ιστορική απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ίμβρο - του Πάρι Ασανάκη

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015
 

Ιστορική απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ίμβρο

του Πάρι Ασανάκη   


    Στην πρώτη απόφαση που εκδόθηκε σχετικά με δικαστική διεκδίκηση περιουσιακών δικαιωμάτων Ιμβρίων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, χαρακτηρίζοντας ως «έμμεση απαλλοτρίωση» την άρνηση του Κτηματολογίου και των τουρκικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν το δικαίωμα χρησικτησίας της Ευθαλίας Ψευτέλη σε κατοικία που νεμόταν συνεχώς και αδιαλείπτως η ίδια και οι πρόγονοί της για πάνω από 40 χρόνια. Οι τουρκικές αρχές επικαλούνταν, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση της προσφεύγουσας από την Ίμβρο από τη δεκαετία του 1970 και τη γειτνίαση του ακινήτου με το τζαμί ‘στου Φραντζή’ (Παναγία Ίμβρου) που έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικό μνημείο.
    Η απόφαση αίρει δύο χαρακτηριστικά εμπόδια που θέτουν οι τουρκικές αρχές στην κατοχύρωση των περιουσιών των Ιμβρίων: τη δήθεν «εγκατάλειψη» οικίας που δεν κατοικείται ή αγρού που δεν καλλιεργείται• και την έλλειψη έγγραφων τίτλων προκειμένου για ακίνητα που εμπίπτουν στις λεγόμενες ζώνες προστασίας φυσικών ή πολιτιστικών μνημείων («SİT Alanı»). Η κρίση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο και για τις υπόλοιπες προσφυγές Ιμβρίων που εκκρεμούν στο Στρασβούργο.
    Αναμένεται νέα απόφαση για την επιδίκαση αποζημίωσης, αν εντός 6 μηνών η Τουρκία δεν ικανοποιήσει την προσφεύγουσα, η οποία ζητεί πρωτίστως την αυτούσια απόδοση του ακινήτου της.
    Συγχαίρουμε τον δικηγόρο κ. Γιουτζέλ Τζεσούρ για την επιτυχία του καθώς και την προσφεύγουσα και την οικογένειά της που εξάντλησαν τα ένδικα μέσα για τη διεκδίκηση της περιουσίας τους. Αποτελούν φωτεινή εξαίρεση από τον κανόνα της επιπολαιότητας, δυσπιστίας και μοιρολατρίας που έχει οδηγήσει πολλούς Ιμβρίους στην παραίτηση από τη διεκδίκηση σημαντικών εκτάσεων που είχαν γλυτώσει από τη λαίλαπα των απαλλοτριώσεων των περασμένων δεκαετιών.