Εκδήλωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας για τις επιθέσεις και τη ρητορική μίσους κατά των Ρωμιών

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

 

 

Η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Γραφείου Κωνσταντινούπολης του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) της Τουρκίας καταδίκασε την επίθεση κατά της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας που έγινε στις 9 Ιουνίου και απηύθυνε έκκληση για ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στους Ρωμιούς που στη διάρκεια της ιστορίας υπέστησαν την καταπίεση εξαιτίας των πολιτικών εκτουρκισμού.

Στις 12 Ιουνίου η Επιτροπή διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Χαλκηδόνα, μπροστά στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Meral Çıldır, ανέγνωσε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι οι Ρωμιοί, αυτόχθονες της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας όπως τόνισε, δέχθηκαν παρόμοιες επιθέσεις και στο παρελθόν. «Σε αυτή τη χώρα οι Ρωμιοί πέρασαν μεγάλα δεινά. Ως αποτέλεσμα μιας επιχείρησης που οργάνωσε το κράτος στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, όχλοι δεκάδων χιλιάδων ατόμων πυρπόλησαν και λεηλάτησαν εκκλησίες. ʼνοιξαν του τάφους που υπήρχαν στις αυλές των εκκλησιών και ξέθαψαν τα λείψανα. Έκαψαν ζωντανούς ιερωμένους, βίασαν γυναίκες και λεηλάτησαν σπίτια και καταστήματα. Ο πραγματικός στόχος, όμως, ήταν οι Ρωμιοί, με αφορμή την Κύπρο» είπε. Η Meral Çıldır συνέχισε μιλώντας για τις απελάσεις που έκανε το τουρκικό κράτος το 1964 αναγκάζοντας τους Ρωμιούς να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη, αλλά και για την εθνοκάθαρση της Ίμβρου ή Γκιοκτσέαντα όπως είναι το τουρκικό της όνομα, από τους Ρωμιούς. Τέλος επεσήμανε ότι οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους κατά των Ρωμιών και γενικότερα κατά των μη μουσουλμάνων συνεχίζονται ακόμα. Καλώντας δεν τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις κατά των Ρωμιών, η Çıldır υπογράμμισε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τον Ρωμιό γείτονά μας. Είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για την ασφάλεια των λατρευτικών χώρων του».

Στο τέλος οι συμμετέχοντες μοίρασαν στους περαστικούς φυλλάδια που έγραφαν «Είμαστε υπεύθυνοι για τον Ρωμιό γείτονά μας».