Οδική ασφάλεια για ΜΙΑ ζωή - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ στον Σύλλογο Ιμβρίων

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

 


 

Την Κυριακή 19 Απριλίου στις 11π.μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων η παρουσίαση με θέμα «Οδική ασφάλεια για ΜΙΑ ζωή» από τον κ. Παναγιώτη Χριστοφορίδη (Διπλωματούχο Μηχ/-Ηλ/γο).

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος Α’ του Συλλόγου κ. Κώστας Χριστοφορίδης αναφέροντας τα βιογραφικά στοιχεία του ομιλητή.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και τον κ. Π. Χριστοφορίδη, τον οποίο συγχαίρουμε για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

φωτογραφίες: Β. Γιάντας

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή

 Ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, αποφοίτησε από το Τμήμα Θετικών Επιστημών του Αβερωφείου Γυμνασίου Αλεξανδρείας, σπούδασε στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και έλαβε το Δίπλωμα του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού το 1966 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

   Τη διετία 1970-72 παρακολούθησε με επιτυχία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Α.Σ.Ο.Ε.Ε.. Είναι γνώστης ξένων γλωσσών, Αγγλικής, Γαλλικής και Αραβικής.

   Εργάσθηκε στην ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ στην Ελλάδα και στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΟΞΙΑΔΗ στη Νιγηρία ως επιβλέπων Μηχανικός έργων, στην TOTAL ως υπεύθυνος λειτουργίας των εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού αεροσκαφών στον Ανατολικό Αερολιμένα του Ελληνικού και στη SHELL όπου απασχολήθηκε σε διάφορους τομείς δραστηριότητος της επιχείρησης, όπως μελέτες-κατασκευές εγκαταστάσεων και πρατηρίων καυσίμων, διακίνηση-διανομή καυσίμων αλλά και ως Υπεύθυνος-Σύμβουλος σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος (H.S.E.) τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία).

   Ως ελεύθερος επαγγελματίας δραστηριοποιήθηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στους πιο πάνω τομείς Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης προσωπικού, εκτίμησης βαθμού επικινδυνότητας δραστηριοτήτων, ελέγχων και αξιολόγησης συμμόρφωσης με Νομοθεσία κ.ά.

   Είναι έγγαμος, έχει δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Τον ελεύθερο χρόνο του τον μοιράζεται ανάμεσα στα εγγόνια, στο διάβασμα βιβλίων ιστορικού περιεχομένου και στην κηπουρική στο εξοχικό του.

 

Η ομιλία του κ. Παναγιώτη Χριστοφορίδη με θέμα:

«ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ»

 

Τα τροχαία ατυχήματα εκτιμάται διεθνώς ότι αποτελούν μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου, μαζί με τις καρδιοπάθειες και τις κακοήθειες. Οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι περισσότερο οδυνηροί από οποιαδήποτε άλλη αιτία και αυτό γιατί θύματα των τροχών είναι κατά κανόνα άτομα υγιή, ζωντανά και δραστήρια.

O Σύλλογός μας έχει στη δύναμή του πολλά νέα σε ηλικία άτομα και θέλω να τους κινητοποιήσω, για να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που τους απειλούν καθημερινά στους Ελληνικούς δρόμους.

 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πιο επικίνδυνη και δύσκολη καθημερινή μας δραστηριότητα είναι η κυκλοφορία στους δρόμους, είτε σαν οδηγοί είτε σαν πεζοί. Είχε πει κάποιος επιστήμονας, το πιο επικίνδυνο μεταφορικό μέσο είναι το αεροπλάνο και ξάφνιασε το ακροατήριό του, αλλά αμέσως πρόσθεσε, γιατί για να πετάξεις πρέπει να πας στο αεροδρόμιο με αυτοκίνητο! 

 

Κάθε χρόνο στη χώρα μας, χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο της ασφάλτου σχεδόν 800 άνθρωποι, τουλάχιστον 16.000 τραυματίζονται, οι 2.000 βαριά και καταλήγουν αργότερα ή υπομένουν αναπηρίες για την υπόλοιπη ζωή τους. Η χώρα μας κατέχει την 7η θέση στην Ευρώπη των 28 σε θνησιμότητα από τροχαία. Τραγική επίδοση! Προηγούνται 6 χώρες οι οποίες έχουν χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από το δικό μας.  

 

Ας αναλογιστούμε τι αντιπροσωπεύει ο αριθμός θανάτων από τροχαία, ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και όχι για αποτύπωση ψυχρών στατιστικών στοιχείων.                                            

Κάθε 5 μέρες μια ποδοσφαιρική ομάδα θυσιάζεται στην άσφαλτο, κάθε 15 μέρες ένα λεωφορείο με 30 επιβάτες. Περίπου 6 με 10 παιδιά ηλικίας έως 15 ετών πέφτουν θύματα τροχαίων ως πεζοί ή επιβάτες κάθε εβδομάδα. Δηλαδή, κάθε μήνα χάνεται μια σχολική τάξη.

 

 

Συνολικά, από το 1985 μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 30 χρόνων αφανίστηκε από το χάρτη της Ελλάδας μια επαρχιακή πόλη 30.000 κατοίκων. 

Στη χώρα μας είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα μικρά παιδιά να κάθονται στην αγκαλιά της μητέρας τους στο μπροστινό κάθισμα. Σε μια πρόσκρουση με 30 χλμ/ώρα, ένα παιδί 10 κιλών φεύγει από την αγκαλιά ενός προσδεμένου ενήλικα με δύναμη 300 κιλών. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα μόνο το 25% περίπου των γονέων φροντίζουν να χρησιμοποιούν κατάλληλο παιδικό κάθισμα.  

Ξέρετε με πόσα χιλιόμετρα έπεσε πάνω στην κολώνα της μπασκέτας ο μπασκετμπολίστας του Πανιωνίου, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς;  Με 4 χλμ/ώρα κι έμεινε ανάπηρος, παραπληγικός. Όταν λοιπόν ένα παιδί στέκεται λυμένο και όρθιο ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα και φρενάρετε απότομα με περισσότερα από 4 χλμ/ώρα, αντιλαμβάνεστε τί θα γίνει. Και ποιος πάει μόνο με 4 χλμ/ώρα; Αλλά κι ο απέναντί σας επίσης πόσο συχνά πάει με 4 χλμ/ώρα;

Το οικονομικό κόστος των τροχαίων αποτελεί ένα τεράστιο επιπρόσθετο βάρος για τη χώρα μας, που έχει μειωμένες οικονομικές δυνατότητες και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Σε ένα τροχαίο ατύχημα εμπλέκονται, τέσσερις παράγοντες, ο άνθρωπος, το όχημα, το οδικό δίκτυο και οι καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς με βάση τις στατιστικές ο οδηγός του οχήματος είναι αυτός που συμβάλλει σε 8 στα 10 τροχαία ατυχήματα.

Τα άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας, τείνουν να εμπλέκονται πιο συχνά σε ατυχήματα από ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι γονείς έχουν τεράστια ευθύνη να ενημερώσουν τα παιδιά τους από πολύ νωρίς για τους κινδύνους του οδικού δικτύου και να τους δίνουν πάντα το καλό παράδειγμα. Οι νέοι τείνουν να μας αντιγράφουν.

 

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων;

Απόσπαση προσοχής, κόπωση οδηγού, οδήγηση σε κατάσταση μέθης, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης-κράνους, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, STOP, επιθετική οδήγηση.                                                           

Αν και η χρήση της ζώνης έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια, υπάρχουν ακόμα και σήμερα οδηγοί που απαξιούν να τη φορέσουν.

Από τα 800 άτομα που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους οι 200 θα είχαν σωθεί αν φορούσαν ζώνη, ενώ από τους 16.000 τραυματίες οι 7.000 δεν θα είχαν πάθει κάτι σοβαρό. Φοράτε πάντοτε τη ζώνη ή το κράνος σας πριν ξεκινήσει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα, ακόμη κι αν πρόκειται να πάτε στο περίπτερο της γειτονιάς.           

Τα περισσότερα τροχαία δεν γίνονται στις Εθνικές οδούς, αλλά μέσα στις πόλεις ή στο επαρχιακό δίκτυο. Μην τρέχετε στην πόλη. Αφήστε τους βιαστικούς πίσω σας να κορνάρουν. Καλύτερα πιο αργά αλλά ασφαλείς.

"Δεν το ‘λπιζα νάν' η ζωή μέγα καλό και πρώτο"  είπε ο μεγάλος μας Ποιητής.

Ναι! Η ζωή είναι πρώτο και υπέρτατο αγαθό, ανυπέρβλητη ΑΞΙΑ που πρέπει να την διαφυλάξουμε με όποιο τίμημα. Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία μπορούν να προληφθούν. Πιστέψτε το !