Η Ίμβρος μετά τον σεισμό

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014
Σημαντικές υλικές ζημιές μετρά η Ίμβρος μετά τον σεισμό των 6.5 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 24 Μαΐου 2014.

Η επόμενη ημέρα έφερε στο φως εκτεταμένες φθορές σε σπίτια, καταστήματα και λοιπά κτίρια.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. 

Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν τα Αγρίδια και ειδικά ο ναός του Ευαγγελισμού αλλά έχουν πληγεί αρκετά σπίτια συμπατριωτών μας και στην Παναγία. Λιγότερα σπίτια έχουν πληγεί στο Γλυκύ, του οποίου σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία, μεμονωμένα σπίτια στο Σχοινούδι και στους Αγίους Θεοδώρους.

Η ανταπόκριση των αρχών στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης υπήρξε άμεση και η στάση τόσο του Επάρχου κ. Μουχιττίν Γκιουρέλ όσο και του Δημάρχου κ. Ουνάλ Τσεττίν ήταν άψογη και τους ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή για τη συμπαράστασή τους προς τους συμπατριώτες μας.

Δεν μπορούμε ωστόσο να μη μεταφέρουμε τα παράπονα των συμπατριωτών μας για τα τεχνικά συνεργεία που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο τις ημέρες που ακολούθησαν, που σε πολλές περιπτώσεις σκόρπισαν σύγχυση, ανασφάλεια και δυσπιστία στους συμπατριώτες μας, με πρόδηλα προβλήματα συνεννόησης (ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1923 ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΩΣΤΕ ΟΙ ΙΜΒΡΙΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ;) αλλά και εσφαλμένες ή αντιφατικές γνωματεύσεις.

Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλου -και Αντιπροέδρου ταυτόχρονα του νεοσύστατου Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (IEKD)-, ο οποίος παραμένει στα Αγρίδια της Ίμβρου για τις ανάγκες της ίδρυσης των νέων σχολείων, τα αδελφά σωματεία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΜΒΡΟΥ (IEKD) και ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. και ιδίως οι Πρόεδροί τους κ.κ. Λάκης Βίγκας και Νίκος Ουζούνογλου αντίστοιχα, ενήργησαν ώστε να μεταβεί στο νησί στις 6 και 7 Ιουνίου ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, με μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση σεισμόπληκτων κτηρίων, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. πολιτικό μηχανικό κ. Χρήστο Βρεττόπουλο, προκειμένου να γίνει επαλήθευση των ευρημάτων και να αρθεί το αίσθημα της ανασφάλειας.

Παράλληλα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (7-9 Ιουνίου) μετέβησαν στο νησί ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πάρις Ασανάκης και το μέλος του Δ.Σ. και αρχιτέκτονας κ. Μαίρη Βογιατζή-Μπουτάρα για μια επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης. Η κ. Βογιατζή-Μπουτάρα έδωσε τεχνικές συμβουλές σε όσους από τους συμπατριώτες μας βρέθηκαν στις κατοικίες τους αλλά και σε όσους βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της εκτός Ίμβρου, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τους κ.κ. Σπυράκο και Βρεττόπουλο και με Τούρκους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς που προτίθενται να αναλάβουν την αποκατάσταση κατοικιών που επλήγησαν. Έγινε αποτύπωση της κατάστασης μεγάλου αριθμού κατοικιών και ελήφθησαν φωτογραφίες εξωτερικά και εσωτερικά, έτσι ώστε όποιοι από τους συμπατριώτες μας το ζητήσουν να μπορούν να λάβουν αφιλοκερδώς τεχνικές συμβουλές και κατευθύνσεις για την αξιολόγηση των προσφορών και προτάσεων που θα συλλέξουν, τηλεφωνώντας στον Σύλλογο (210 9347957) ή στέλνοντας φαξ ή μέιλ (φαξ 210 9345096, μέιλ info@imvrosisland.org). 

Ο Σύλλογος Ιμβρίων ευχαριστεί όλους τους προαναφερόμενους για την ευαισθησία τους, τα άμεσα αντανακλαστικά και την ανιδιοτελή προσφορά τους και βρίσκεται σε επαφή με τους ειδικούς προκειμένου η εμπειρία και οι καταγραφές τους να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ευχαριστεί επίσης τους νεοεκλεγέντες Κοινοτάρχες και συμβούλους για τις φιλότιμες προσπάθειές τους να εξυπηρετήσουν τους συγχωριανούς τους με κάθε δυνατό τρόπο και ιδίως τον Κοινοτάρχη των Αγριδίων κ. Δημήτρη Ψαρρό. 

Ευχαριστεί επίσης την πλειάδα των συμπατριωτών και συμπατριωτισσών κατοίκων του νησιού, μελών του Συλλόγου και μη, που πρόθυμα κατεύθυναν και συνόδευσαν το κλιμάκιο του Συλλόγου βοηθώντας, παρά την αναστάτωσή τους, στην καταγραφή και αποτύπωση δεκάδων σπιτιών στα Αγρίδια, την Παναγία, το Γλυκύ και το Σχοινούδι μέσα στο ελάχιστο διάστημα που είχε στη διάθεσή του. 

Εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους πληγέντες συμπατριώτες μας και, αναμένοντας τις κινήσεις που οφείλει να κάνει η Τουρκική Πολιτεία για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων πολιτών της, δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών παρουσιαστούν. 

Είναι πάντως πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των Ιμβρίων προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας που παρατηρήθηκαν τουλάχιστον τις πρώτες μέρες, να ελαχιστοποιηθούν κακοτεχνίες από τη βιασύνη ή εσφαλμένη καθοδήγηση από ντόπιους τεχνίτες χωρίς ειδικές γνώσεις ή πιστοποίηση και να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας των παραδοσιακών οικισμών μας με ψύχραιμη και ορθολογική καταφυγή σε σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος και ελάχιστη δυνατή εξωτερική παρέμβαση. 

Και θα ήταν πράγματι ιδανικό αν οι συμπατριώτες μας που ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες στην Ελλάδα και υποφέρουν από την ανεργία του κλάδου, αποφάσιζαν να οργανωθούν μεταξύ τους και να αναλάβουν το έργο της ανοικοδόμησης των χωριών μας με λογικές τιμές και υψηλού επιπέδου δουλειά.

Μαζί με τα σχολεία που ανοίγουν μετά από μισό αιώνα, τα πρώτα γεννητούρια Ιμβριωτόπουλων μετά από δεκαετίες, καιρός είναι να αρχίσουμε να επουλώνουμε τα τραύματα του σεισμού, τα τραύματα του ξεριζωμού αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας, επαναφέροντας στη γενέτειρα όλα εκείνα τα εφόδια που καταξίωσαν τους Ιμβρίους όπου γης: Υπομονή, επιμονή, εργατικότητα, δημιουργικό πνεύμα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη.