Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι: Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική» της Μαρίας Ηλιού και παρουσίαση με θέμα «Η Ιμβριακή μετανάστευση της δεκαετίας 1950-1960 μέσα από τον τύπο της εποχής»

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε άλλη μία ενδιαφέρουσα και αξιόλογη πολιτιστική εκδήλωση στον Σύλλογο Ιμβρίων, σχετικά με το ζήτημα της ελληνικής μετανάστευσης.

Αρχικά, τον λόγο πήραν οι φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κατερίνα Ασανάκη και Θωμαΐς Σούλη. Η παρουσίασή  τους με θέμα «Η Ιμβριακή μετανάστευση της δεκαετίας 1950-1960 μέσα από τον τύπο της εποχής» βασίστηκε σε πλούσιο υλικό από κείμενα και φωτογραφίες θίγοντας θέματα, όπως οι λόγοι που ανάγκασαν τους Ίμβριους να μεταναστεύσουν, το πώς έφυγαν και πώς έφτασαν σε τόπους μακρινούς (Αμερική, Αφρική κ.α.), η  εγκατάστασή τους εκεί, με όλες τις σχετικές συνέπειες.

Αμέσως μετά προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Μαρίας Ηλιού με τίτλο «Το Tαξίδι: Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική», σχετικά με τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική από το 1890 έως το 1980. Τόσο οι εικόνες όσο και οι διάφορες μαρτυρίες που ακούστηκαν στη συγκεκριμένη προβολή θύμισαν πολλά στους περισσότερους που βρίσκονταν εκείνο το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, προκαλώντας συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης.

Το ντοκιμαντέρ σχολίασαν οι Καθηγητές Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Τσιμουρής και Γεράσιμος Μακρής. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

φωτογραφίες: Β. Γιάντας