ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΤΑ ΙΜΒΡΙΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΛΙΔΙΣΣΑΣ»

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014

   Με μια όμορφη, λιτή και ζεστή εκδήλωση ο Σύλλογος Ιμβρίων παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ορόφου το βιβλίο της συμπατριώτισσάς μας κ. Σουλτάνας Σωφρονίου «Τα Ιμβριώτικα της Παναγιαλίδισσας» την Τετάρτη 19 Μαρτίου. Τον λόγο έλαβε πρώτος ο Ειδικός Γραμματέας και υπεύθυνος του περιοδικού του Συλλόγου μας κ. Ξενοφών Τζαβάρας ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους δεκάδες συμπατριώτες μας και φίλους της Ίμβρου, παρατήρησε με ικανοποίηση ότι η έκδοση του βιβλίου εντάσσεται σε μια σειρά αξιόλογων βιβλίων που έχουν γραφεί και εκδοθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την Ίμβρο γεγονός που έχει με τη σειρά του ως αποτέλεσμα και τη ραγδαία αύξηση των αντίστοιχων βιβλιοπαρουσιάσεων στις οποίες ο Σύλλογος έχει ενεργό συμμετοχή ενώ συγχρόνως συνεχάρη την κ. Σωφρονίου για το βιβλίο της.

   Αρχικά, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο βιβλίο καθώς αποτελείται από 31 αυτοτελείς και συγχρόνως μικρές σε έκταση ιστορίες-διηγήματα καθεμιά από τις οποίες ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων της κ. Σωφρονίου από τη ζωή στην Ίμβρο κατά την περίοδο 1930-1960 περίπου. Στη συνέχεια, προσπάθησε να καταδείξει, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα από το βιβλίο, τα βασικότερα χαρακτηριστικά του διαπιστώνοντας ότι – όπως φαίνεται και από τον (γενικό) τίτλο του («Τα Ιμβριώτικα της Παναγιαλίδισσας») – δεν είναι εύκολη η ταξινόμησή του σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία καθώς αυτό εμπεριέχει συγχρόνως πολύτιμες ιστορικές, λαογραφικές και γλωσσικές πληροφορίες από την Ίμβρο της παραπάνω χρονικής περιόδου χωρίς ασφαλώς να είναι αμιγώς ιστορικό, λαογραφικό ή γλωσσολογικό έργο. Το γεγονός αυτό ωστόσο το καθιστά όχι μόνο πολύτιμο σύντροφο για κάποιον Ίμβριο που έζησε τα αντίστοιχα γεγονότα αλλά και σημαντική πηγή πληροφοριών για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει πτυχές από την ιστορία, τα έθιμα και τη γλώσσα του νησιού.

   Ακολούθως, ο κ. Τζαβάρας έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Ίμβρου & Τενέδου κ. Γιώργο Ξεινό, τον οποίο συνεχάρη για την ιδιαίτερα επιτυχημένη επιμέλεια του βιβλίου. Ο κ. Ξεινός εξήγησε ότι ο κυριότερος λόγος που από την πρώτη στιγμή δέχθηκε να επιμεληθεί του βιβλίου ήταν η αγωνία που ανέκαθεν τον διακατέχει αναφορικά με τη διατήρηση του πολιτισμού της Ίμβρου, στην οποία συμβάλλει χωρίς αμφιβολία και το πόνημα αυτό της κ. Σωφρονίου. Έκανε λόγο για τη διαδικασία επιμέλειας του βιβλίου από τον ίδιο, τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του τίτλου και την προσθήκη ενός ολιγοσέλιδου γλωσσαρίου για την εξήγηση των ιμβριακών λέξεων που χρησιμοποιούνται στα κείμενα ενώ τόνισε ότι τα «Ιμβριώτικα της Παναγιαλίδισσας» διακρίνονται από την αγάπη της συγγραφέως αφενός απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Ίμβρο, και αφετέρου στον αγαπημένο σύζυγό της και δάσκαλο του ίδιου του κ. Ξεινού, τον αείμνηστο Μίμη Σωφρονίου, στον οποίο εξάλλου είναι αφιερωμένο.

   Τέλος, η κ. Σωφρονίου πήρε τον λόγο εμφανώς συγκινημένη και αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο Ιμβρίων και τους ομιλητές, απευθύνθηκε στο ακροατήριο καλώντας τον κόσμο να αγαπάει την Ίμβρο μεταδίδοντας αυτή την αγάπη και στα παιδιά.

   Η εκδήλωση τελείωσε με την -τιμής ένεκεν- επίδοση ενός «Λεξικού του Ιμβριακού Ιδιώματος» από τον ίδιο τον συγγραφέα, κ. Τζαβάρα, προς τον εγγονό της κ. Σωφρονίου, Κωνσταντίνο Σωφρονίου ο οποίος κατά τις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις πέρασε στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Αθηνών. Ευχόμαστε ολόψυχα στον ίδιο καλή σταδιοδρομία και στους γονείς του θερμά συγχαρητήρια τόσο για τον γιο τους όσο και για τη μητέρα τους!!!

   Εκτός από τους 2 ομιλητές, ευχαριστίες οφείλονται στα μέλη του Δ.Σ. Σάββα Σταγιά, Ελένη Απίστολα και Βασίλη Γιάντα, στο μέλος του Συλλόγου Μαρίνα Φουντουλάκη καθώς και στο γνωστό τοπικό διαδικτυακό κανάλι της Ν. Σμύρνης NSTV που κάλυψε την εκδήλωση.

 

«Έχω ιδιαίτερη αγάπη γι’ αυτόν τον παλιό κόσμο. Τον αφελή, τον αγαθό. Τότε που λέγανε ότι ήταν χαμηλά ο ουρανός και τον τσιμπούσαν οι όρ’θες. Τόσο χαμηλά που μιλούσαν και με τον Θεό. Τώρα τα έχουμε όλα, δεν μας λείπει τίποτα. Τον ουρανό τον στείλαμε εκεί που είναι. Τον Θεό δεν ξέρουμε πού τον στείλαμε».

Σ. Σωφρονίου

(σελ. 60)

 

 

 

φωτογραφίες: Β. Γιάντας